Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Διαμαρτυρία για τις μετακινήσεις - "γαϊτανάκι" ιατρών στα Νοσοκομεία ΚΥ του ν. Λασιθίου


Το  ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την εντολή του διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης κου Α. Γρηγοράκη προς το διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου- Ιεράπετρας - Σητείας  κ. Μ. Μακρονικολάκη να μετακινήσει ειδικευμένο παθολόγο από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας για 10 ημέρες και εφημερίες, ενώ παράλληλα μετακινεί ειδικευμένη παθολόγο  ιατρό από το ΚΥ Τζερμιάδων προς το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου  και άλλο ειδικευμένο ιατρό (Γενικής ιατρικής) από το Νοσοκομείο Νεάπολης προς το ΚΥ Τζερμιάδων.

Αυτό το γαϊτανάκι μετακινήσεων ιατρών στα Νοσοκομεία - ΚΥ του νομού μας όχι μόνο δεν λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά απορυθμίζει τις δομές  με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η λειτουργία ακόμα και των λίγων κλινικών που λειτουργούν ομαλά το τελευταίο διάστημα. Είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική ομαλής λειτουργίας αυτό που γίνεται, αφού η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος περίθαλψης περιστατικών από όλο το νομό καλύπτοντας παράλληλα και τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου) θα απορρυθμιστεί πλήρως με τις μετακινήσεις αυτές, οι οποίες εξαγγέλθηκαν μεν ως βραχυχρόνιες, όμως οι πρακτικές του παρελθόντος μας κάνουν να ανησυχούμε για το αντίθετο.

Έχουμε και άλλες φορές τονίσει ότι με τα "γαϊτανάκια" μετακινήσεων όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα των Νοσοκομείων ΚΥ του νομού, αλλά μεγεθύνονται. Αυτό που χρειάζεται να αντιληφθούν όλοι είναι ότι η μοναδική διέξοδος ομαλής λειτουργίας των δομών υγείας είναι η άρση της μνημονιακής απαγόρευσης των 1/10 προσλήψεων.
 Μέσα σε τρία χρόνια  ο αριθμός των εργαζόμενων στο σύστημα υγείας της χώρας μας  έχει μειωθεί κατά 15.000. Μέσα σε ενάμισι χρόνο έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου κατά 20% (από 375 τον Ιανουάριο του 2012 σε 300 τον Νοέμβριο του 2013). Όσοι αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα παντού, προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο με την άρση αυτού του μνημονιακού αποκλεισμού στις προσλήψεις στην υγεία.

Καλούμε το διοικητή της ΔΥΠΕ και το Διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου να να ανακαλέσουν την απόφαση τους για τις μετακινήσεις - "γαϊτανάκι" στα Νοσοκομεία - ΚΥ της περιοχής μας και να ζητήσουν την άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμους ιατρούς και προσωπικό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Ακόμη εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις ενέργειες της αστυνομίας την Τετάρτη 5/2 που έκλεισε όλες της πύλες του Νοσοκομείου μας και είχε έντονη παρουσία στην κεντρική πύλη για να αποτρέψει την επίσκεψη αντιπροσωπίας διαμαρτυρόμενων πολιτών και φορέων της Ιεράπετρας στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου. Νομίζουμε ότι τέτοιες τακτικές μας γυρνούν στο παρελθόν και ζητούμε να μην επαναληφθούν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου