Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 7/2/14

ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ Γ. Μανουσάκης
με το νέο διοικητή του ΓΝΑΝ κ. Μ. Μακρονικολάκη

Πραγματοποιήθηκε με  μεγάλη συμμετοχή το μεσημέρι της Παρασκευής 7/2 η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου . Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου - Ιεράπετρας- Σητείας κ. Μ. Μακρονικολάκης. Ο νέος διοικητής μίλησε τόσο για τα θέματα εσωτερικής οργάνωσης του Νοσοκομείου, όσο και για τους στόχους που υπάρχουν για την πορεία του ιδρύματος. 

Μετά την ενημέρωση και αφού απαντήθηκαν ερωτήσεις για διάφορα θέματα, ο διοικητής του Νοσοκομείου αποχώρησε και η Συνέλευση συνεχίστηκε συζητώντας τα θέματα που τέθηκαν, λαμβάνοντας τις παρακάτω αποφάσεις:

1) Θέματα πολιτικής Δ. Υγείας Νομοσχέδιο  Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης: Η κυβέρνηση με την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση  της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης επιδιώκει το ξεφόρτωμα της δαπάνης με την δραστική μείωση των μονάδων και τις Διαθεσιμότητες 8.500 υγειονομικών από τους οποίους θα υπάρξει απροσδιόριστος μεγάλος αριθμός απολύσεων. 
Είμαστε αντίθετοι στην ασκούμενη πολιτική στο χώρο της υγείας και ζητούμε:
•  Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης
• Πλήρη χρηματοδότηση των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας από τον προϋπολογισμό
• Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για ΟΛΟΥΣ. Κατάργηση των ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
• Παραγραφή οφειλών των πολιτών στο σύστημα υγείας από παροχή υπηρεσιών που διαβιβάζονται στις εφορίες
• Να μην καταργηθεί κανένα Νοσοκομείο κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ, κανένα τμήμα, καμία κλινική καμία οργανική θέση
• Την άμεση πρόσληψη μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση που να καλύπτει τις ανάγκες
• Να αυξηθεί το κονδύλι των πρόσθετων αμοιβών του έτους 2014 που είναι πετσοκομμένο κατά 11 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το έτος 2013 και πληρωμή των οφειλομένων
• Απόσυρση του Σχεδίου Π.Δ. Αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

2) Μετακινήσεις προσωπικού: Τόσο ο νέος διοικητής του ΓΝΑΝ κ. Μακρονικολάκης, όσο και ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης κ. Γρηγοράκης έχουν αναφέρει ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού ανάμεσα στα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου για να καλυφθούν διάφορα κενά. Με τα "γαϊτανάκια" μετακινήσεων όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα των Νοσοκομείων ΚΥ του νομού, αλλά μεγεθύνονται. Αυτό που χρειάζεται να αντιληφθούν όλοι είναι ότι η μοναδική διέξοδος ομαλής λειτουργίας των δομών υγείας είναι η άρση της μνημονιακής απαγόρευσης των 1/10 προσλήψεων.
 Μέσα σε τρία χρόνια  ο αριθμός των εργαζόμενων στο σύστημα υγείας της χώρας μας  έχει μειωθεί κατά 15.000. Μέσα σε ενάμισι χρόνο έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου κατά 20% (από 375 τον Ιανουάριο του 2012 σε 300 τον Νοέμβριο του 2013). Όσοι αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα παντού, προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο με την άρση αυτού του μνημονιακού αποκλεισμού στις προσλήψεις στην υγεία. 
Ζητούμε να σταματήσουν οι μετακινήσεις -"γαϊτανάκι" προσωπικού στα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου και να υπάρξει  άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

3) Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών Νοσοκομείων: Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Νοσοκομείων, όπως η υπηρεσία καθαριότητας, ή η υπηρεσία σίτισης και δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε σε κάθε νέα τέτοια προσπάθεια στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Ήδη από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει προκύπτει ότι η υπηρεσία καθαριότητας του Νοσοκομείου θα μπορούσε να στοίχιζε κατά 15% φθηνότερα αν γινόταν με μόνιμους εργαζόμενους και υλικά του Νοσοκομείου, παρά με την ανάθεση σε εργολαβία με ετήσιο κόστος περίπου 300.000 Ε όπως γίνεται σήμερα και με εργαζόμενες που αμείβονται με 350 Ε το μήνα!

3) Νέα πτέρυγα ΓΝΑΝ: Ζητούμε την άμεση έναρξη λειτουργίας της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου  και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε  αντίθετοι σε κάθε μορφή κυβερνητικών πανηγυρισμών και επίσημων τελετών που θα επιχειρηθούν για την επικείμενη ολοκλήρωση ενός έργου που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια

4) Χρωστούμενα ρεπό -άδειες. Λόγω της έλλειψης προσωπικού και για να διασφαλίζονται όλες οι απαιτούμενες βάρδιες, έχουν συσσωρευτεί στα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου πάρα πολλές ημέρες χρωστούμενων ρεπό και αδειών. Ζητούμε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο με προσωπικό και να βρεθεί τρόπος να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και ημέρες αδειών και δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε έντονα και με διάφορους τρόπους σε ενδεχόμενη επιχείρηση να διαγραφούν ή να χαθούν αυτές οι χρωστούμενες ημέρες, ενώ  είμαστε αντίθετοι  σε κάθε προσπάθεια καθιέρωσης ¨ρεπό παραγωγικότητας".

5)Λειτουργία Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου: Ζητούμε να λειτουργήσουν πλήρως όλα τα τμήματα και όλες οι κλινικές του ΓΝΑΝ, χωρίς κλεισίματα κλινικών, χωρίς κενά στα προγράμματα εφημεριών και χωρίς παραβιάσεις της εργασιακής και κοινοτικής νομοθεσίας. Η λειτουργία του ΓΝΑΝ είναι πολύ σημαντική τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για όλο το νομό και πρέπει με κάθε τρόπο το Νοσοκομείο να ενισχυθεί με προσωπικό και προϋπολογισμό ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο ρόλο του, αφού η  παροχή δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου