Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Να ανακτήσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας




Του Αλέξη Μπένου*
Να  ανακτήσουμε  τον  κοινωνικό χαρακτήρα  των  υπηρεσιών  υγείας

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών, όπως καταγράφηκε και στις εκλογές, τρόμαξε τις μέχρι σήμερα κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, ταρακούνησε τα διαπλεκόμενα περί την εξουσία δίκτυα συμφερόντων και έχει οδηγήσει στον πανικό τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα οι σχεδιαστές και εκφραστές της συστημικής εκστρατείας να χρησιμοποιούν χυδαία τεχνάσματα λάσπης και τρομοκρατίας, με σκοπό να σταματήσουν το ρεύμα αμφισβήτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν μας δόθηκε η δυνατότητα, αλλά δεν δώσαμε και εμείς την πρέπουσα σημασία, να αναδείξουμε την εκρηκτικών διαστάσεων υγειονομική κρίση που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Και όχι μόνον δεν έχουμε εμείς προβάλει την ανθρωπιστική κρίση, αλλά οι Διόσκουροι του φασισμού Χρυσοχόίδης - Λοβέρδος είχαν το θράσος να χρησιμοποιήσουν τα θύματα της πολιτικής τους στην εκστρατεία εκφοβισμού, ρατσισμού και τρομοκρατίας που επιλέξανε ως προεκλογικό κερασάκι της αθλιότητας τους.



Η λιτότητα βλάπτει την υγεία,

Η υγεία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού βλάπτεται άμεσα από τα επακόλουθα των πολιτικών της λιτότητας, δηλαδή από τη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια, την πείνα, την κοινωνική απομόνωση και αποξένωση, την απαξίωση και την αναξιοπρέπεια.

Άμεσο αποτέλεσμα η τρομερή διόγκωση των αναγκών για φροντίδα υγείας ανάμεσα στα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Η απάντηση του συστήματος απέναντι σε αυτές ανάγκες είναι μια διεθνώς ενιαία και εντυπωσιακά συνεπής πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά και στάδια την εμπορευματικοποίηση των υπηρεσιών υγείας (δημιουργία εσωτερικής αγοράς - Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, κοκ), την αποδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (με τη βοήθεια πολυεπίπεδου πλέγματος υποχρηματοδότησης, απαξίωσης και συρρίκνωσης ανθρώπινου δυναμικού, κατάργησης υπηρεσιών, καταλήστευση περιουσίας δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, κοκ) και, τελικά, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών με κύριο χαρακτηριστικό τη μετακύλιση του κόστους στον ατομικό προϋπολογισμό του αρρώστου και της οικογένειάς του (χαρακτηριστική πρόσφατη εφαρμογή το επιδιωκόμενο χάος που δημιουργήθηκε στη συνταγογραφία με τελικό αποτέλεσμα την ουσιαστική ακύρωση της φαρμακευτικής θεραπείας για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο).



Η συνδιάσκεψη της Νάντερ

Αυτή η κοινή στρατηγική που αποσκοπεί στη διεύρυνση της καπιταλιστικής κερδοφορίας αποτέλεσε και τη βάση συζήτησης της Συνδιάσκεψης της Ναντέρ που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ομώνυμου και κινηματικά γνωστού Πανεπιστημίου του Παρισιού στις 12 και 13 Μαίου 2012.

Στελέχη κυρίως από το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών υγείας, αλλά και συλλογικότητες για την προάσπιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας από το Βέλγιο, τη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία συζήτησαν για την επείγουσα πλέον αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός Ευρωπαϊκού ∆ικτύου για το ∆ικαίωμα στην Υγεία με σκοπό το συντονισμό της απάντησης των κινημάτων στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η πολιτική εκπροσώπηση στη συνάντηση αυτή κάλυπτε ουσιαστικά το μεγαλύτερο φάσμα της ευρωπαϊκής αριστεράς αρχίζοντας από το Κίνημα των Λαών για την Υγεία (People's Health Movement) και τη Διεθνή Ένωση για την Πολιτική Υγείας (International Association of Health Policy).

Έτσι, από τη Γαλλία συμμετείχαν συνδικαλιστές από τη Fidiration syndicale SUD Santi Sociaux, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μέτωπο της Αριστεράς καθώς και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, από την Πολωνία από το Σωματείο Νοσηλευτών & Μαιών WZZ «Sierpien 80» κ.λπ.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία (που αποτελούσαν, οι A. Γαϊτανίδου, Θ. Ζδούκος, Ι. Ιεροδιακόνου, Σ. Μητραλιά, A. Μπένος, N. Μπουντούρογλου, Σ. Τζιτζίλου και X. Φαράντος) συμμετείχαν συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ, μέλος του Πανυγεινομικού Συντονιστικού των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές και ψυχιατρικές υπηρεσίες που κατέλαβε το Υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι στην αντιπροσωπεία αυτή εκφράστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αριστεράς συμπεριλαμβανόμενου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας.



Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό

Η πραγματικότητα στις διάφορες χώρες είναι εντυπωσιακά κοινή. Στο Βέλγιο έχει ακυρωθεί το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, ενώ νομιμοποιήθηκε η επιλογή ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα με βάση το κέρδος.

* Στη Βρετανία αυξάνει συνεχώς η λίστα με τις διαγνώσεις που επειδή «δεν απειλούν άμεσα τη ζωή», η αντιμετώπιση τους δεν καλύπτεται πλέον δωρεάν από τις υπηρεσίες υγείας. Στη λίστα αυτή των μη απαραίτητων διαδικασιών συμπεριλαμβάνονται οι εγχειρίσεις καταρράκτη, γονάτων και κατ' ισχίον αρθρώσεων!

* Στην Ισπανία κλείνουν συνέχεια κρεβάτια σε δημόσια νοσοκομεία, η υγεία αναγνωρίζεται πλέον δια νόμου ως εμπόρευμα, ενώ η αντιμετώπιση των μεταναστών δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την άθλια πολιτική που συνεχίζεται από τον Παπαδόπουλο έως και το Λοβέρδο.

* Στη Γερμανία η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων έχει παραδώσει το 30%των νοσοκομείων της χώρας στον ιδιωτικό τομέα.

* Στη Γαλλία η Γενική Ιατρική είναι ιδιωτικοποιημένη και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει παραδοσιακά και ένα σημαντικό μέρος μη κερδοσκοπικών υπηρεσιών.

* Στην Πολωνία έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί η επεμβατική καρδιολογία και ο τεχνητός νεφρός. Τα νοσοκομεία αν δεν παρουσιάζουν κέρδη ιδιωτικοποιούνται δια νόμου, ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε από τα 60 στα 67 χρόνια για τις γυναίκες.

* Στην Ιταλία αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην πληρωμή των φαρμάκων τους κατά 35% με 40%.



Ανάγκη αντίστασης στη λαίλαπα

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η επείγουσα ανάγκη αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές και δημιουργίας μαζικού κινήματος για την προάσπιση της υγείας ως κοινωνικού δικαιώματος. Η προσέγγιση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας μαζικού κινήματος για την προάσπιση της υγείας που δεν θα στηρίζεται μόνον από τους επαγγελματίες υγείας.

Στην κοινή διακήρυξη της συνάντησης αναφέρεται η απόφαση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Δικαίωμα στην Υγεία με σκοπό τη κοινή κινητοποίηση και δράση ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού ευρωπαϊκού προγράμματος για την προάσπιση τής υγείας ως δημόσιου αγαθού, που δεν είναι δυνατόν να διανέμεται με βάση τους νόμους της αγοράς. Τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας λαϊκών επιτροπών ελέγχου του χρέους των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και συνεχούς κινητοποίησης ενάντια στην αποδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση τους.

Αποφασίστηκε τέλος η διενέργεια συντονισμένων συνεντεύξεων τύπου σε όλες τις χώρες στις 5 Ιουνίου 2012 και η έκφραση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Επίσης η οργάνωση μιας ευρωπαϊκής εβδομάδας δράσης για την Υγεία από 1η μέχρι 7 Οκτωβρίου 2012 και η διοργάνωση νέας Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης στη Βαρσοβία στις 7 Οκτωβρίου 2012.



Ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας

Η διεθνής πραγματικότητα όπως συνοπτικά παρουσιάστηκε παραπάνω, συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση και των οξυμένων προβλημάτων υγείας στη χώρα μας.

Με δεδομένη τη θέση ότι η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα είναι προφανές ότι η πολιτική ανατροπής της σημερινής πραγματικότητας πρέπει να προσβλέπει στην προάσπιση της υγείας και την ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών υγείας, με υψηλή επιστημονική εγκυρότητα, οι οποίες να αντιμετωπίζουν έγκυρα και έγκαιρα τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού χωρίς κανένα ιδεολογικό, φυλετικό, πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό φραγμό.

Η αθλιότητα που έχουν προκαλέσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα χρειαστεί άμεσα μέτρα αποτελεσματικής φροντίδας του πληθυσμού. Η αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα με συγκεκριμένα μέτρα όπως νέες προσλήψεις, αναδιοργάνωση υπηρεσιών, κοκ.

Παράλληλα, και με αναλυτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η αποτελεσματική κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης.

Η νέα προεκλογική διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, να αναδείξει την υγεία ως κεντρικό ζήτημα των ημερών και να ηγηθεί ενός νέου κινήματος για την προάσπιση του κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος στην υγεία.

Τα στοίχημα αυτό είναι στα χέρια μας.

 * Ο Αλέξης Μπένος είναι μέλος της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ και διδάσκει Κοινωνική Ιατρική & Πολιτική Υγείας στο ΑΠΘ.

- Αναδημοσίευση από την Εποχή - ygeianet.gr 27-5-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου