Σάββατο 26 Μαΐου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 26-5-12
Ο θερισμός…
Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, μετά τις εκλογές στις 6 Μαϊου, οι νέοι οργανισμοί των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης, που υπογράφηκαν από τους συναρμόδιους Υπουργούς της απελθούσης μνημονιακής κυβέρνησης, δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Πονηρά σκεφτόμενοι οι κύριοι, υπέθεσαν ότι οι αντιδράσεις θα παρουσιαζόταν μετά τις εκλογές και τον αναμενόμενο σχηματισμό νέας μνημονιακής κυβέρνησης και έτσι δεν θα επηρέαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιοχή. Δεν το περίμεναν ότι η μετεκλογική περίοδος θα ήταν ξανά προεκλογική…
Με αυτούς τους νέους Οργανισμούς των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας της περιοχής μας, ο ζωηρός πρώην Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έκανε πράξη την  επιθυμία που είχε εκφράσει πρόσφατα, να τα θερίσει !
Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι στους νέους Οργανισμούς προβλέπονται μόνο 2 θέσεις Παθολόγων σε κάθε Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας. Με τέτοια σύνθεση, η λειτουργία Παθολογικών Κλινικών καθίσταται αδύνατη, μιας και ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός Παθολόγων για την λειτουργία τους είναι 4. Εκτός και αν φαντάζεται κάποιος ότι ο Καρδιολόγος, ή ο Πνευμονολόγος   μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη νοσηλείας περιστατικών άλλων ειδικοτήτων και αντίστροφα.
Γεννάται επίσης το ερώτημα, πως θα μπορούν να νοσηλεύονται με ασφάλεια ασθενείς στις Χειρουργικές Κλινικές, όταν δεν θα εφημερεύουν Παθολόγοι και Καρδιολόγοι για να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις που συχνά παρουσιάζουν οι χειρουργημένοι ασθενείς.
Οι Γυναικολόγοι, Οφθαλμίατροι, Ορθοπεδικοί και Ωτορινολαρυγγολόγοι θα εργάζονται στα πλαίσια ενιαίου Τμήματος! Αναρωτιέται κανένας τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Θα καλείται ο Ορθοπεδικός να αντιμετωπίσει ένα γυναικολογικό πρόβλημα; Θα νοσηλεύεται η γιαγιά που έσπασε το ισχίο της, δίπλα στην μητέρα με το νεογέννητό της;
Θα μπορούσε να σκεφτεί κανένας ότι ο σκοπός αυτών των νομοθετημάτων είναι η απαξίωση των Νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας. Όμως πως μπορεί να λειτουργήσει το ΓΝ-ΚΥ Ιεράπετρας έστω ως Κέντρο Υγείας, όταν θα υπηρετεί σε αυτό μόνο ένας Γενικός Ιατρός;
Οι νέοι Οργανισμοί, πολύ απλά είναι εκτρώματα που η θέση τους είναι ο κάλαθος των αχρήστων. Με την αφαίρεση ελάχιστων απαραίτητων θέσεων ιατρών και με μηδαμινό όφελος για την Ελληνική οικονομία, καταδικάζονται οι κάτοικοι των περιοχών μας σε στέρηση ασφαλούς νοσοκομειακής περίθαλψης.
Όμως  άλλος είναι ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα την παρούσα στιγμή, τα μηδενικά ταμειακά τους διαθέσιμα. Οι καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδας θυσιάστηκαν στο βωμό του PSI, ο ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και αδυνατεί να εξοφλήσει τα νοσήλια των ασθενών και η κρατική επιχορήγηση προς αυτά είναι ανύπαρκτη. Η αγωνία κάθε μέρα των εργαζομένων σε αυτά είναι αν θα παραμείνουν ανοιχτά και την επόμενη ημέρα, ή αν αναγκαστούν λόγω έλλειψης χρημάτων να αναστείλουν την λειτουργία τους.
                                                                               Για το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Λ.
                  Ο Πρόεδρος                                                  Ο  Γραμματέας
           Γερμανάκης  Αντώνης                                   Πατρωνάκης Μανώλης    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου