Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση για τη συνάντηση με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ

 
Συνάδελφοι - ισσες, την  Πέμπτη 13/1/22 επισκέφθηκε το ΓΝΑΝ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ  κα Μπορμπουδακη και συναντήθηκε με το  διοικητή,  τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου και το Δήμαρχο Αγ. Νικολάου κ. Αντ. Ζερβό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε και συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων, κάτι που είχαμε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα.   Τα θέματα που θέσαμε και οι κύριες απαντήσεις που λάβαμε είναι τα παρακάτω:   

 Θέσαμε το θέμα των ελλείψεων και των κενών σε ιατρικό προσωπικό σε κρίσιμες ειδικότητες όπως η ακτινολογία, η καρδιολογία, το ΤΕΠ και η ΜΕΘ.

Η διοικήτρια απάντησε ότι θα κάνει προσπάθεια και επαφές με ιατρούς των Νοσοκομείων του Ηρακλείου για να υπάρξει βοήθεια σε κρίσιμες ειδικότητες όπως το ακτινολογικό, ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες θα περιληφθούν στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών για το ΓΝΑΝ που θα γίνουν τους επόμενους μήνες και ότι θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν επικουρικοί ιατροί για να καλύψουν τα κενά μέχρι την ολοκλήρωση των προκηρύξεων.

Θέσαμε το θέμα ανάγκης άμεσης ενίσχυσης του Νοσοκομείου με επικουρικό προσωπικό δωδεκάμηνων ή 24μηνων συμβάσεων τόσο στη νοσηλευτική υπηρεσία, όσο και στη διοικητική στις υποστηρικτικές υπηρεσίας, στην τεχνική και στο παραϊατρικό, αφού στο δεύτερο εξάμηνο του 21 δεν υπήρξε καμία πρόσληψη, παρά μόνο αποχωρήσεις.

Η διοικήτρια απάντησε ότι αφού επικαιροποιηθούν τα αιτήματα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (για 31 επικουρικούς στη νοσηλευτική υπηρεσία και 11 στη διοικητική και στις άλλες υπηρεσίες) και υποβληθούν στη ΔΥΠΕ, θα προωθηθούν προς το υπουργείο με εισήγηση για έγκριση τους, έτσι ώστε με το άνοιγμα της λίστας επικουρικών τέλη Ιανουαρίου, αρχές φεβρουαρίου, να μπορέσουν να γίνουν στη συνέχεια οι σχετικές προσλήψεις. Ελπίζουμε ότι αν όλα γίνουν έτσι, οι σχετικές προσλήψεις να έχουν γίνει ως το τέλος του Φεβρουαρίου.

 Για τις μόνιμες προσλήψεις και τις μονιμοποιήσεις θέσαμε το θέμα ότι η προκήρυξη των 4.900 δεν βγήκε μέσα στο 2021 (όπως είχαμε προβλέψει) και δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η κατανομή των θέσεων. Ζητήσαμε η κατανομή των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν ανά Νοσοκομείο στην 7η ΥΠΕ να γίνει ανάλογα με τα ποσοστά των οργανικών κενών (όπως έγινε στην 6Κ/2020) και όχι ανάλογα με τις κλίνες (όπως γινόταν παλαιότερα). Ζητήσαμε επίσης οι θέσεις του ΓΝΑΝ να μην είναι όλες των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κλπ), όπως έγινε στην 6Κ  αλλά να υπάρχουν και γενικές θέσεις.

Η διοικήτρια απάντησε ότι όταν θα γίνει η κατανομή από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ θα υπάρξει διάλογος με τα σωματεία εργαζομένων.

Για το θέμα των αναστολών εργασίας επισημάναμε ότι πλέον είναι εντελώς παράλογες αφού εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι υγειονομικού μεταδίδουν πλέον το ίδιο με τη νέα μετάλλαξη και δεν υφίσταται επιπλέον κίνδυνος για τους ασθενείς από την επαφή με τους ανεμβολιαστους υγειονομικούς, και ζητήσαμε να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους. Επίσης θέσαμε το θέμα της επικίνδυνης συρρίκνωσης του χρόνου απομόνωσης για τους νοσούντες υγειονομικούς στις 5 ημέρες και τους κινδύνους διασποράς που προκαλεί.

Για τα παραπάνω θέματα η διοικήτρια απάντησε ότι αποτελούν αποφάσεις και της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να μεταφέρει τα αιτήματα και τις απόψεις μας προς εκεί.

Θέσαμε το θέμα ότι λήγουν  τους επόμενους μήνες οι συμβάσεις δεκάδων επικουρικών (που αποτελούν το 1/3 του συνόλου του προσωπικού του νοσοκομείου) και θυμίσαμε ότι στην έναρξη της πανδημίας ο τότε Υπουργός Υγείας και ο Πρωθυπουργός είχαν υποσχεθεί ότι όσοι προσληφθούν θα μονιμοποιηθούν. Η διοικήτρια απάντησε ότι  θα υπάρξει  μοριοδότηση για τους επικουρικούς στην επόμενη προκήρυξη, και ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων των επικουρικών. Η πρόταση της 7ης ΥΠΕ  είναι για παράταση μέχρι τέλος του έτους.

Θέσαμε το θέμα στων συναδέλφων με ΣΟΧ σε εστίαση καθαριότητα και φύλαξη που λήγουν οι συμβάσεις τους 31/3/22 και ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορεί να γίνει νέα προκήρυξη για ΣΟΧ και να μην επανέλθουν οι εργολάβοι. Η διοικήτρια απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για το τί θα γίνει  με αυτό το θέμα, θα μεταφέρει το αίτημα μας στο Υπουργείο και ότι εκτιμά ότι θεωρητικά θα μπορούσε να δοθεί παράταση και για τους εργαζόμενους με ΣΟΧ μέχρι τέλος του έτους.

 Συζητήθηκε επίσης το θέμα της μη ένταξης σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της προκήρυξης της σύνταξης μελέτης για τη στατική επάρκεια του παλαιού κτηρίου του νοσοκομείου, και η διοικήτρια απάντησε ότι για το θέμα υπήρξε  πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση και με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Ζερβό. Η διοικήτρια δεσμεύτηκε ότι η 7η ΥΠΕ θα χρηματοδοτήσει την προκήρυξη μελέτης για τη στατική επάρκεια και για την αντικατάσταση τμημάτων του μηχανολογικού εξοπλισμού (όπου απαιτείται)  του παλαιού κτηρίου με ποσό γύρω στις 250.000 ευρώ. 

Ακόμη η διοικήτρια μας είπε ότι ήρθε για να στηρίξει το διοικητή του νοσοκομείου και μας ζήτησε να τον στηρίξουμε κι εμείς. Απαντήσαμε ότι ως σύλλογος εργαζομένων στόχος μας είναι να στηρίζουμε τους εργαζόμενους και το νοσοκομείο καί με τη διοίκηση να έχουμε καλή συνεργασία, κάτι που έχουμε ζητήσει χωρίς ανταπόκριση τους τελευταίους μήνες. Γι αυτό ζητήσαμε να υπάρξει συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων με το διοικητή την επόμενη εβδομάδα και να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αίτημα που έγινε δεκτό.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου