Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Προβολή της ταινίας του Ν. Κούνδουρου "τα τραγούδια της φωτιάς" το Σάββατο 8/4 στις 21.00 στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ με ελεύθερη είσοδο


Ήδη πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του σπουδαίου Αγιονικολιώτη δημιουργού ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, στις 22 Φεβρουαρίου. Η σύζυγος του, Σωτηρία Ματζίρη επέλεξε το 40ήμερο μνημόσυνο να τελεστεί στην γενέθλια πόλη του, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, το Σάββατο 8 Απριλίου και ώρα 09.30 το πρωί.

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου διοργανώνουν την ίδια μέρα στις 21:00, στο κινηματοθέατρο REX στις προβολή της ταινίας του 'Τα τραγούδια της φωτιάς’, ελάχιστο φόρο τιμής στον δικό μας, στον αγαπημένο μας Νίκο. Η προβολή αυτή είναι προπομπός ενός ολοκληρωμένου, πολυήμερου αφιερώματος στη ζωή και το έργο του, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Εκρηκτική προσωπικότητα και πρωτοπόρος κινηματογραφιστής θα ζει για πάντα στη μνήμη μας, όχι μόνο μέσα από την παρακαταθήκη των ταινιών του, αλλά και από την αγωνιστική στάση της ζωής του. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης που κατάφερε να βγάλει τον ελληνικό κινηματογράφο έξω από τα σύνορα της χώρας, ποτέ δεν ξέχασε τον γενέθλιο τόπο. Τακτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα τιμούσε με την παρουσία του τον ΄Αγιο Νικόλαο, πάντα πρόθυμος να συμβάλει με προσωπική του προσπάθεια σε κάθε δράση που βελτίωνε την εικόνα της πόλης και τη ζωή των κατοίκων. Αρωγός και στις δράσεις της Λέσχης Κινηματογράφου, προσπάθησε να μεταδώσει την αγάπη του για την 7η τέχνη, την τέχνη που υπηρέτησε για 60 ολόκληρα χρόνια. 

Τα τραγούδια της φωτιάς’ είναι η μοναδική ταινία-ντοκιμαντέρ της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη. Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο που καταγράφει με μοναδικότητα το κλίμα αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Πυρήνας της ταινίας οι συναυλίες των Θεοδωράκη και Μαρκόπουλου και οι μαζικές λαϊκές εκδηλώσεις στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Με τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του πολιτικού τραγουδιού επί σκηνής (Λοΐζος, Μερκούρη, Ξυλούρης, Νταλάρας, Φαραντούρη, Κωχ, Χαλκιάς, Καλογιάννης, Γαργανουράκης) ο Κούνδουρος αποτυπώνει με γλαφυρότητα τον επαναστατικό παλμό της εποχής.

Η ταινία, όμως, παρά τον τίτλο της, δεν περιέχει μόνο τραγούδια. Περιέχει και «φωτιά». Καθώς παρακολουθούμε την αναπαράσταση των βασανιστηρίων στα οποία υποβλήθηκε ο αγωνιστής του ΠΑΜ Χρήστος Ρεκλείτης και την κηδεία-συλλαλητήριο του Κύπριου Δώρου Λοΐζου. Όπως λέει ο ίδιος είναι μια ταινία «από φωνές και αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας». Περισσότερα για την ταινία, trailer και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου ( http://kileagn.com/?page_id=8246kileagn.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου