Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ενημέρωση για τη συνάντηση με το διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ενημέρωση για τη συνάντηση με το διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Συνάδελφοι
Την Παρασκευή 22/6/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείοιυ Αγίου Νικολάου με το διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αλ. Μαυρικάκη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1.       Υπερωρίες – πρόσθετες αμοιβές. Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει τις πρόσθετες αμοιβές  μέχρι και για το μήνα Ιανουάριο. Θέσαμε στο διοικητή το θέμα πότε θα πληρωθούμε τους επόμενους μήνες. Μας απάντησε ότι για το Φεβρουάριο υπάρχουν τα χρήματα, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, που αναμένει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας. Μόλις έρθει η έγκριση, θα αποσταλούν τα σχετικά έγγραφα προς την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την πληρωμή των πρόσθετων αμοιβών του Φεβρουαρίου. Για τον Μάρτιο, αρμόδια για την πληρωμή είναι η ΥΔΕ (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου), η οποία θα είναι υπεύθυνη και για τους επόμενους μήνες, όμως δεν έχουν έρθει  ακόμα χρήματα στο σχετικό κωδικό της ΥΔΕ.
2.       Τρόπος χορήγησης αδειών στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Θέσαμε στο διοικητή το θέμα που υπάρχει  με την προσπάθειατης νοσηλευτικής υπηρεσία να χορηγεί στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους νοσοκόμους κανονική άδεια μίας ημέρας, είτε στη θέση κανονικού ρεπό, είτε όχι χωρίς να την έχει ζητήσει το προσωπικό. Του επισημάναμε ότι όταν η κανονική άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στη θέση κανονικού ρεπό (ακόμα και αν είναι άδεια προηγούμενου έτους) αυτό είναι παράνομο, αφού τα δύο εβδομαδιαία ρεπό ανάπαυσης πρέπει να χορηγούνται κατά προτεραιότητα. Επίσης όταν το προσωπικό αναγκάζεται (λόγω υπηρεσιακών αναγκών) να εργάζεται έξι ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή να υπάρχει ρεπό χρεωστικό, αυτό το ρεπό πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα και όχι η κανονική άδεια. Υπάρχει ουσιαστικά προσπάθεια από την πλευρά της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας πολλές φορές η κανονική άδεια (ή άλλες άδειες) να μετατρέπεται σε ρεπό χρεωστικά, κάτι που επί της ουσίας είναι αντισυναδελφικό και παράνομο. Ζητήσαμε από το διοικητή την παρέμβαση του στο συγκεκριμένο θέμα, με την επισήμανση ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση (να μη χορηγούνται κατά προτεραιότητα οι εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης – ρεπό και να μετατρέπονται οι άδειες σε ρεπό χρεωστικά) θα κινηθούμε ως σύλλογος με νομικά μέσα. Ο διοικητής μας απάντησε ότι τα ρεπό πρέπει να χορηγούνται κανονικά και ότι θα το δει το θέμα σε συνεργασία με τη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας.
3.       Τοποθετήσεις τομεαρχών, αναπληρωτών προϊσταμένων. Θέσαμε το θέμα που υπάρχει με το γεγονός ότι σε πάρα πολλά τμήματα του Νοσοκομείου, σε όλες τις υπηρεσίες, δεν έχει ακολουθηθεί εδώ και χρόνια η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία νόμιμης αναπλήρωσης προϊσταμένων που έχουν αποχωρήσει, διαδικασία που θα έπρεπε να κινηθεί από το ΔΣ του Νοσοκομείου και από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Έτσι στο Νοσοκομείο μας (μόνο στο δικό μας) υπάρχουν πάρα πολλά διοικητικά κενά, ενώ σε όσες περιπτώσεις έχουν οριστεί υπεύθυνοι με αποφάσεις του διοικητή, οι τοποθετήσεις δεν έχουν καμιά νομική, διοικητική και μισθολογική ισχύη (μέχρι στιγμής). Ζητήσαμε λοιπόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες όλων των νομίμων αναπληρώσεων όπου υπάρχουν αποχωρήσεις προισταμένων ή τομεαρχών. Επίσης ζητήσαμε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση για το τι θα συμβεί με τις τοποθετήσεις των νέων τομεαρχών νοσηλευτικής υπηρεσίας, που έχουν παγώσει προσωρινά από τη ΔΥΠΕ λόγω κάποιας ένστασης, αφού έχει δημιουργηθεί μια εκκρεμότητα που δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο διοικητής μας είπε ότι θα δει τα παραπάνω θέματα.
4.       Συνταγογράφηση. Θέσαμε στο διοικητή το θέμα που υπάρχει με τη δυσκολία στη συνταγογράφηση, τόσο για τους εξωτερικούς ασθενείς, όσο και για το προσωπικό του Νοσοκομείου, αφού η μία ημέρα την εβδομάδα που ισχύει μέχρι στιγμής , δε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί σε σχέση με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και από τον ΕΟΠΥΥ. Ζητήσαμε από το διοικητή να υπάρξει μέριμνα ώστε η συνταγογράφηση στον πρώτο όροφο να γίνεται πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ να υπάρξει συγκεκριμένη ημέρα ή ωράριο που να εξυπηρετείται το προσωπικό του Νοσοκομείου. Ο διοικητής μας απάντησε ότι θα δει το θέμα αυτή την εβδομάδα και αισιοδοξεί ότι θα βρεθεί κάποια λύση.
5.       Πρόγραμμα Νοσοκόμων – τραυματιοφορέων. Θέσαμε και πάλι στο διοικητή το θέμα που υπάρχει αφού λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας υπάρχει ανάγκη να αναλάβει κάποιος προϊστάμενος- ένη τη σύνταξη του προγράμματος των Νοσοκόμων – τραυματιοφορέων και να βρεθεί κάποιος χώρος- γραφείο  όπου να υπάρχει το πρόχειρο πρόγραμμα κλπ. Ο διοικητής μας είπε ότι θα δει το θέμα σε συνεργασία με τη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας.
6.       Έλλειψη προσωπικού. Θέσαμε στο διοικητή το πρόβλημα που υπάρχει σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου, και σε όλες τις υπηρεσίες (νοσηλευτική, διοικητική, ιατρική), ενώ δεν έχουν προχωρήσει καθόλου οι προσλήψεις ακόμα και επικουρικού προσωπικού. Επισημάναμε ότι στο προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλες συνταξιοδοτήσεις και το πρόβλημα θα ενταθεί.  Ζητήσαμε να υπάρξει μέριμνα για περιοδικό κλείσιμο κάποιων τμημάτων  και χειρουργικών αιθουσών  ώστε να προχωρήσει η διαδικασία λήψης των αδειών του προσωπικού. Μας απάντησε ότι οι δυνατότητες προσλήψεων είναι πολύ περιορισμένες και γίνονται προσπάθειες να έλθει προσωπικό από  άλλα Νοσοκομεία που το επιθυμούν. Για το θέμα του περιοδικού κλεισίματος αιθουσών ή τμημάτων θα υπάρξει συνεργασία με την ιατρική υπηρεσία για να συζητηθούν οι δυνατότητες. Για το θέμα των μετακινήσεων ιατρών από το Νοσοκομείο μας προς Νοσοκομεία του Ηρακλείου με αποφάσεις της ΔΥΠΕ, ο διοικητής μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα, αφού οι μετακινήσεις είναι παράνομες, αφού έγιναν στην προεκλογική περίοδο. Τονίσαμε από την πλευρά μας ότι οι μετακινήσεις αυτές είναι τμήμα της γενικότερης πολιτικής που υπάρχει από το μνημόνιο για αποδυνάμωση των μικρότερων Νοσοκομείων, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν τα μεγαλύτερα χωρίς νέες προσλήψεις.
7.       Φόρτος εργασίας στη ΜΕΘ. Επισημάναμε στο διοικητή τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου όπου το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες λόγω της έλλειψης προσωπικού και του μεγάλου φόρτου εργασίας. Μας απάντησε ότι υπάρχει προσπάθεια στο άμεσο διάστημα να έλθει μια καινούρια νοσηλεύτρια που θα τοποθετηθεί στη ΜΕΘ.
8.       Στάθμευση. Τονίσαμε στο διοικητή τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη στάθμευση του προσωπικού, ειδικά μετά τα πρόσφατα έργα στη δυτική πλευρά του Νοσοκομείου που έχουν κόψει πολλές θέσεις στάθμευσης. Αναφέραμε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά μας προς το δήμο για την αλλαγή των πινακίδων απαγόρευσης της στάθμευσης και για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου. Ζητήσαμε από τον κ. Διοικητή ο νέος χώρος που διαμορφώθηκε στη δυτική πλευρά του Νοσοκομείου  (πίσω από την παιδιατρική) να είναι ελεύθερος για στάθμευση όλων και να μην υπάρχει επιλεκτική δυνατότητα στάθμευσης για συγκεκριμένα πρόσωπα.
9.       Νέοι οργανισμοί Νοσοκομείων. Αναφέραμε το ότι ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου μας δεν υπογράφηκε ακόμα, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που εισηγήθηκε το Νοσοκομείο και η ΔΥΠΕ, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία. Ο Διοικητής μας ανακοίνωσε ότι θα προβεί στη συγκρότηση μια επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα ζητήματα υγείας του νομού και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να συμβεί. Απαντήσαμε ότι ως Σύλλογος είμαστε θετικοί στο διάλογο και αν κληθούμε θα συμμετάσχουμε σε αυτόν.
10.   Εξοικονόμηση ενέργειας. Τονίσαμε στο διοικητή ότι θεωρούμε πως μπορούν να γίνουν πολλά βήματα ώστε να μπορεί το Νοσοκομείο να εξοικονομήσει ενέργεια σε διάφορα σημεία (κλιματισμός, θέρμανση, φώτα) και θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συναδέλφους προς αυτή την κατεύθυνση,α φού η εξοικονόμηση ενέργειας έχει οικονομικές αλλά και οικολογικές διαστάσεις. Ζητήσαμε το Νοσοκομείο να πάρει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το θέμα. Ο διοικητής μας απάντησε ότι έγινε προσπάθεια το Νοσοκομείο να μπει σε κάποιοι πρόγραμμα επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας (αλλαγή κουφωμάτων κλπ) αλλά σε πρώτη φάση δεν προχώρησε. Θα γίνει όμως νέα προσπάθεια στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

11)Κανονισμός λειτουργίας Νεκροθάλαμου. Τονίσαμε στο διοικητή  ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Νεκροθάλαμου του Νοσοκομείου που εξεδόθη με δική του απόφαση, έχει αρκετά θετικά σημεία, όμως στο θέμα της υπευθυνότητας για τη λειτουργία του νεκροθάλαμου (νοσοκόμοι Ε.Ι.) υπάρχει νομική και λειτουργική δσυλειτουργία, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει ούτε νομικά και θεσμικά , ούτε στην πράξη, αφού σε καμιά περίπτωση δεν είναι συμβατό με τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες των νοσοκόμων και τραυματιοφορέων. Ο διοικητής μας απάντησε ότι θα ξαναδεί το θέμα αυτή την εβδομάδα και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για το τι κανονισμοί ισχύουν σε άλλα νοσοκομεία.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

1 σχόλιο: