Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Όσα είπε ο υπουργός υγείας δεν παραπέμπουν σε μονιμοποίηση όλων των επικουρικών

 


 20/09/2023                                             Αρ. Πρωτ. : 119/2023


Ανακοίνωση σχετικά με όσα ανέφερε ο υπουργός υγείας 

για προκηρύξεις και για τους επικουρικούς

Σε συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στις 18/9/23 ο υπουργός υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων για νοσοκομεία και στο ζήτημα της συνέχισης της εργασίας των επικουρικών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι εξελίσσονται 4000 προσλήψεις νοσηλευτών και θα βγουν αποτελέσματα άμεσα. Ουσιαστικά πρόκειται για την προκήρυξη 7Κ/2022 για 3715 θέσεις νοσηλευτών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που εκδόθηκε πριν ένα χρόνο (το Σεπτέμβριο του 2022) και δεν έχουν βγει ακόμα από το ΑΣΕΠ ούτε τα προσωρινά αποτελέσματα , παρότι η τότε υπουργός υγείας κ. Γκάγκα είχε δηλώσει ότι τα προσωρινά αποτελέσματα θα βγουν πριν το τέλος του 2022. Αφού βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα θα υπάρχει προθεσμία για υποβολή ενστάσεων, μετά θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα, θα ενημερωθούν από τα νοσοκομεία οι επιτυχόντες αν αποδέχονται τις θέσεις και μετά θα εκδοθούν τα ΦΕΚ διορισμού. Με τους ρυθμούς που κινείται το ΑΣΕΠ και το δημόσιο, θα χρειαστεί το λιγότερο ακόμα ένας χρόνος μέχρι να γινουν στα νοσοκομεία διορισμοί από την 7Κ/2022. Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες εξαγγελίες μέχρι στιγμής δεν έχει βραχυνθεί ούτε στο ελάχιστο ο χρόνος έκδοσης αποτελεσμάτων και διορισμού για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια υγεία σε θέσεις πλην ιατρών και αυτό είναι ένα σημαντικό αίτημα που δεν έχει ικανοποιηθεί.

Για τις 3750 θέσεις ο υπουργός ανέφερε ότι πολλοί από αυτούς που θα διοριστούν εργάζονται ήδη στα νοσοκομεία ως επικουρικοί.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα προκηρυχθούν 2000 θέσεις στην υγεία μέχρι το Νοέμβριο. Προφανώς πρόκειται για προκήρυξη μόνιμων διαφόρων ειδικοτήτων πλην νοσηλευτικού που την εξαγγέλλουν από το 2020 αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα, τρία χρόνια μετά!

Ο υπουργός υγείας επίσης είπε ότι στις επόμενες ημέρες η υπουργός εσωτερικών θα ανακοινώσει τον αριθμό των προσλήψεων που θα προκηρυχθούν το 2024 και στην υγεία θα είναι ένα μεγάλο μέρος από τις 10.000 που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 αποχώρησαν - παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ 3700 υπάλληλοι και το 2023 αναμένεται να αποχωρήσουν περισσότεροι από 4000.

Στην ερώτηση αν το επικουρικό προσωπικό θα ανανεωθεί για το 2024 ο υπουργός υγείας απάντησε "από το επικουρικό προσωπικό δεν θα φύγει κανείς, θα προστίθενται διαρκώς, θα μονιμοποιηθούν όσοι από αυτούς είναι με σύμβαση όπως είπατε και θα προστεθούν οι νέοι...". Από την παραπάνω αναφορά του υπουργού υγείας πολλές ιστοσελίδας έβγαλαν το συμπέρασμα και το αναπαρήγαγαν ως είδηση ότι "ο υπουργός υγείας είπε ότι θα μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί στα Νοσοκομεία".

Κατά τη γνώμη μας όσα είπε ο υπουργός δεν παραπέμπουν σε αυτόματη μονιμοποίηση όλων όσων υπηρετούν με μετατροπή των συμβάσεων. Προφανώς ο υπουργός υγείας εννοούσε μονιμοποίηση μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αναφορά στους συμβασιούχους ΣΟΧ και ΟΑΕΔ.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, οι μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν για το ΓΝΑΝ είναι κατά πολύ λιγότερες (το ένα 1/7) του αριθμού των συμβασιούχων του νοσοκομείου . Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι η μονιμοποίηση μέσω προκηρύξεων θα αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό από τους συμβασιούχους του νοσοκομείου.

Εκ των πραγμάτων, μοναδικός και ουσιαστικός τρόπος μονιμοποίησης είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως ζητάμε.

Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε τη συνδικαλιστική και δικαστική διεκδίκηση στην κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά μας, μαζί με τους συλλόγους εργαζομένων των άλλων νοσοκομείων της Κρήτης θα συνεχίσουμε τους αγώνες για :

-Ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό όλων των κλάδων, ώστε να μπορεί να λειτουργεί πλήρως, με ασφάλεια, με τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται και που τους οφείλονται.

-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. 

-Γενναίες αυξήσεις των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 

-Ένταξη στα ΒΑΕ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης/

-Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Δωρεάν, δημόσια, πλήρης, ισότιμη περίθαλψη για όλο το λαό. 

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου