Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινή ανακοίνωση σωματείων εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, ΠΦΥ, Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης και ΕΚΑΒ

 


Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού της Κρήτης στις αρχές του έτους στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, τα Χανιά, ήταν αποτέλεσμα της αγανάκτησης για την τραγική κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής μας. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν με το παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 22 Φλεβάρη στο Ηράκλειο, με το πλαίσιο αιτημάτων μας να αγκαλιάζεται από περισσότερα από 150 φορείς και σωματεία. Όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να πιέζουμε υπουργείο και διοικήσεις 7ης ΥΠΕ και νοσοκομείων για ουσιαστικές λύσεις, αλλά οι διεκδικήσεις μας ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Βιώνουμε τις συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Τα χρόνια προβλήματα των δημόσιων δομών υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης έχουν οξυνθεί. Τμήματα και ολόκληρα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Οι αναμονές στα τακτικά ιατρεία παραμένουν πολύμηνες, οι λίστες χειρουργείου περιλαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς. Η ΠΦΥ μαστίζεται από χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ενώ σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε πλήρωμα και οχήματα του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα ασθενείς να πεθαίνουν περιμένοντας για ώρες ένα ασθενοφόρο. Η πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας συνεχώς περιορίζεται, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών ολοένα χειροτερεύουν με πρόσθετες βάρδιες/εφημερίες, μετακινήσεις, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες. Οι διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα) των νοσηλευτών, η συμμετοχή αρκετών στην ολοήμερη λειτουργία (λόγω οικονομικής ανάγκης), η παραβίαση της ημερήσιας ανάπαυσης των γιατρών παρατείνουν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, οδηγώντας κάποιους σε κατάρρευση. Επιπλέον οι υγειονομικοί δεν έχουμε ενταχθεί στα ΒΑΕ, με αποτέλεσμα να συνταξιοδοτούμαστε στα 67, με απώτερο στόχο τα 74.

Τα εξουθενωτικά ωράρια καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί οδηγούν σε πλήθος παραιτήσεων υγειονομικών. Η Παθολογική Κλινική Ρεθύμνου υπολειτουργεί με «δανεικούς» γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Οι Παθολογικές Κλινικές Σητείας και Ιεράπετρας επίσης υπολειτουργούν (με ένα γιατρό η καθεμία). Οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας παιδιών ανατολικής Κρήτης είναι στα πρόθυρα να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Β Χειρουργική Κλινική του ΓΝ Χανίων κλείνει με την υποβολή παραίτησης 4 χειρουργών και οι χειρουργικές αίθουσες του Βενιζελείου πιθανόν να μειωθούν σε δύο μετά την παραίτηση ενός αναισθησιολόγου. Τα υποστελεχωμένα ΤΕΠ των νοσοκομείων Χανίων, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου καλύπτονται συχνά με αγροτικούς και ανειδίκευτους απόφοιτους ιατρικής. Τα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων του Λασιθίου (ΓΝΑΝ, Σητείας, Ιεράπετρας) αδυνατούν να καλύψουν καθημερινά τις ανάγκες (με 1 γιατρό έκαστο), με συνέπεια ασθενείς να διακομίζονται συχνά στο Ηράκλειο για αξονικές.

Οι μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται είναι λιγότερες από τις κενές και από τις αποχωρήσεις, ενώ έχουμε συνεχώς μπαλώματα με συμβασιούχους και με μετακινήσεις (π.χ. παθολόγων ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου στο ΓΝ Ρεθύμνου, μηνιαίες μετακινήσεις παιδοψυχιάτρων από νοσοκομεία Αθηνών σε ΠΑΓΝΗ, μετακινήσεις από ΠΦΥ στα νοσοκομεία). Ελλείψεις του ΕΚΑΒ μπαλώνονται με μετατροπή πυροσβεστών, στρατιωτικών και οδηγών ΟΤΑ σε διασώστες, με διακομιδές διασωληνωμένων από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. στο ΓΝ Ρεθύμνου) και με την παράδοση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιώτες.

Μετακινήσεις, επικουρικοί, μπλοκάκια, ένταξη ιδιωτών-συνταξιούχων ιατρών στο ΕΣΥ είναι οι «λύσεις»-«μπαλώματα», που προτάθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ προέδρων Ιατρικών Συλλόγων (ΙΣ) και διοικήσεων 7ης ΥΠΕ και νοσοκομείων. Πρόκειται για τα ίδια κυβερνητικά εργαλεία, που οδηγούν τις δημόσιες μονάδες υγείας σε αδιέξοδο και εξουθενώνουν τους υγειονομικούς. Η σύσκεψη αυτή, στην οποία δεν προσκλήθηκαν τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, ΠΦΥ και οι Ενώσεις γιατρών ΕΣΥ, αποτέλεσε μνημείο υποκρισίας, επιχειρώντας να δώσει μια απατηλή εικόνα προσπάθειας επίλυσης των οξυμμένων προβλημάτων και να δράσει πυροσβεστικά στις εντεινόμενες αντιδράσεις.

Τα προβλήματα ολοένα θα επιδεινώνονται με την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», που αποσκοπούν στη διεύρυνση της ιδιωτικοοικονομικής του λειτουργίας, με τη χρηματοδότησή του ολοένα λιγότερο από το κράτος και ολοένα περισσότερο από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων). Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν και τα νομοσχέδια, που έχουν εξαγγελθεί, τα οποία περιλαμβάνουν αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), συγχωνεύσεις νοσοκομείων (π.χ. Λασιθίου) με κριτήρια την απόσταση, την πληρότητα, το κόστος κοκ (στα πλαίσια νέου χάρτη υγείας), μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων και μετατροπή της ΠΦΥ σε «κόφτη» προς τα νοσοκομεία. Η συνειδητή απαξίωση στον τομέα καθαριότητας, σίτισης, μεταφορέων και τεχνικής υπηρεσίας των νοσοκομείων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε εργολάβους. Η εντατικοποίηση της δουλειάς και η ευελιξία θα αυξηθούν με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειάς ημερησίως, ενώ κλιμακώνει την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, επιχειρώντας να καταστείλει τις αντιδράσεις στην πολιτική των κυβερνήσεων.

Η προσπάθεια των διοικήσεων (με την συνδρομή των ΙΣ) να απομονώσουν και να τρομοκρατήσουν τους μαχόμενους υγειονομικούς και τα σωματεία μας, να συγκαλύψουν τα προβλήματα και να στοχοποιήσουν τους αγώνες μας δεν πέρασε. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης αντιδρούμε στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλογικό αγώνα για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης. 

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.

Τα σωματεία εργαζομένων των δημόσιων δομών Υγείας και του ΕΚΑΒ της Κρήτης καθώς και οι ενώσεις γιατρών του ΕΣΥ, πραγματοποιήσαμε κοινή σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ την Πέμπτη 31 Αυγούστου για την οργάνωση του αγώνα μας. 

Αποφασίσαμε:

🔊 Συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων, συνελεύσεις  ώστε να υπάρξει μέσα από αυτές η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συσπείρωση για δράσεις-κινητοποιήσεις ανά νοσοκομείο με προοπτική να εξασφαλιστεί ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 

🔊 παράσταση διαμαρτυρίας υγειονομικών στην 7η ΥΠΕ και συνάντηση εκπροσώπων των ΔΣ με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ (μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα), 

🔊 ανοιχτό δημόσιο κάλεσμα - συζήτηση και τοποθέτηση των υποψήφιων περιφερειαρχών για την κατάσταση δομών υγείας στο νησί μας και τις προτάσεις 

🔊 συσκέψεις - συναντήσεις των υγειονομικών σωματείων με φορείς και σωματεία εργαζομένων (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και συνταξιούχων ανά νομό, 

🔊 κλιμάκωση με παγκρήτια παλλαϊκή κινητοποίηση - με πρόταση στις ομοσπονδίες.

Διεκδικούμε:

• Αύξηση χρηματοδότησης υγείας αποκλειστικά από κρατικό προϋπολογισμό

• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό. Άμεση  προκήρυξη όλων των κενών θέσεων. Επικαιροποίηση οργανισμών

• Να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών (καθαριότητας, σίτισης κλπ) σε εργολάβους. Όχι στο "νέο ΕΣΥ ".

• Όχι στα νομοσχέδια για νέο υγειονομικό χάρτη, που θα επιφέρουν κατάργηση/κλείσιμο–συγχώνευση τμημάτων, κλινικών, δομών υγείας.  

• Όχι στη μεταφορά νοσοκομείων και κέντρων υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση α και β βαθμού

• Κατάργηση του νόμου για παράδοση των δευτερογενών μεταφορών στον ιδιωτικό τομέα

• Κατάργηση του νόμου  που προβλέπει για πληρώματα ασθενοφόρων τους πυροσβέστες, τους οδηγούς απορριμματοφόρων και τους στρατιωτικούς

• Κατάργηση της πληρωμής ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα, χειρουργεία και άλλες θεραπείες.

• Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

• Να μην καταθέσει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

• Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας

• Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα της αύξησης του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.

• Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες

• Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης

• Κρατικά κονδύλια για δωρεάν εκπαίδευση/επιμόρφωση επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού.

• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών με μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση ημερήσιου χρόνου εργασίας (6ωρο). Όχι στη νομιμοποίηση των 13 ωρών δουλειάς την ημέρα

• Όχι στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος


Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νεάπολης

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λασιθίου

Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης

Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Μοιρών

Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ Κρήτης

Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης

Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Τομέα Χανίων

Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου