Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση σχετικά με τα εντέλλεσθε μετακίνησης παθολόγων του ΓΝΑΝ στο Νοσοκομείο Σητείας

 

14/09/2023                                             Αρ. Πρωτ. : 114/2023

Ανακοίνωση σχετικά με τα εντέλλεσθε μετακίνησης 
παθολόγων του ΓΝΑΝ στο Νοσοκομείο Σητείας

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου εκφράζει την αντίθεση του μετ ην απόφαση του διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου κ. Ανδρεαδάκη για τη μετακίνηση δύο παθολόγων του ΓΝΑΝ προς το Νοσοκομείο Σητείας για εκτέλεση δύο εφημεριών, με αντίστοιχη μετακίνηση παθολόγου από το Νοσοκομείο Νεάπολης προς το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

 Η τακτική των εντέλλεσθε για μετακινήσεις ιατρών απορυθμίζει τις δομές με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η λειτουργία ακόμα και των λίγων κλινικών που λειτουργούν ομαλά το τελευταίο διάστημα.
Με τις μετακινήσεις όχι μόνο δεν λύνονται τα προβλήματα των δομών, αλλά μεγεθύνονται.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση στερείται νομιμότητας αφού δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του νόμου 3329/2005 που αναφέρει ότι "οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα των εφημεριών γίνεται μόνο με γραπτή και αιτιολογημένη εισήγηση του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου", κάτι που δεν έγινε.

Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι οι μετακινούμενοι ιατροί του ΓΝΑΝ είναι απλήρωτοι για αριθμό εφημεριών (μαζί με τους ιατρούς του αναισθησιολογικού,της ΜΕΘ και του ΤΕΠ) από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα.

Αντί να τους πληρώσουν τα δεδουλευμένα, τους στέλνουν εντέλλεστε μετακίνησης να εφημερεύσουν σε άλλο νοσοκομείο σε εφημερίες που μπορεί να μην τις πληρωθούν ποτέ ή να τις πληρωθούν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέτοιες πρακτικές δυσφημίζουν το νοσοκομείο Αγίου Νικόλαου, λειτουργούν ως αντικίνητρο για προσέλκυση νέων ιατρών και δημιουργούν κίνδυνο να φύγουν και αυτοί που ήδη υπηρετούν .

Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι η διασφάλιση ανθρώπινων και νόμιμων συνθηκών εργασίας αποτελεί μία από τις βασικές συνθήκες για να υπάρξει μέλλον για τα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, μαζί βεβαίως με το ζήτημα της αναβάθμισης των μισθολογικών και φορολογικών συνθηκών .

Ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου κ. Ανδρεαδάκης όταν υπηρετούσε ως ιατρός στο ΓΝΑΝ είχε ζητήσει το 2011 από το σύλλογο εργαζομένων να καταγγείλει την απόφαση της τότε διοίκησης της 7ης ΥΠΕ να τον μετακινήσει για κάποιο διάστημα για εκτέλεση εφημεριών στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα παράνομα “εντέλλεστε” μετακινήσεων και παράλληλα ζητούμε από όλους τους θεσμικούς φορείς της υγείας και της κοινωνίας στο νομό Λασιθίου να εκφράσουν την αντίθεση τους σε τέτοιου είδους πρακτικές.

Από την πλευρά μας το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου και τα άλλα σωματεία και ενώσεις των νοσοκομείων του νησιού, τόσο γι΄ αυτό το θέμα όσο και για τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους (εργασιακή ανασφάλεια συμβασιούχων, εργασιακή εξουθένωση προσωπικού, συνεχής υποβάθμιση των εισοδημάτων, μη ένταξη στα ΒΑΕ).θα προχωρήσουμε σε οργάνωση νεων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου