Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Ανακοίνωση για την Διεθνή Ημέρα Μαιών 5 Μάη και τη Διεθνή Ημέρα των Νοσηλευτών 12 Μάη



 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

11/5/2023

 Αρ. Πρωτ. : 62/2023


Ανακοίνωση για την Διεθνή Ημέρα Μαιών 5 Μάη

 και τη Διεθνή  Ημέρα των Νοσηλευτών 12 Μάη 


Η Νοσηλευτική επιστήμη και τέχνη υπήρξε από τα αρχαία χρόνια αναπόσπαστο τμήμα της ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενή, του πάσχοντος. 

Το 1991 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Μαιών με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών.

Το 1965 ορίστηκε η 12η Μαΐου, η γενέθλιος ημέρα της Florence Nightingale, της πρωτοπόρου της σύγχρονης Νοσηλευτικής, ως Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών.

Δυστυχώς στην πατρίδα μας, μετά από τα μνημονιακά χρόνια και τα χρόνια της πανδημίας  οι Νοσηλεύτριες και οι Μαίες του ΕΣΥ βρίσκονται με σημαντικές μισθολογικές απώλειες, με πλήθος οργανικά κενά στο ΕΣΥ από τις συνταξιοδοτήσεις,   με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με  εντατικοποίηση των ωραρίων και με οφειλόμενες ημέρες κανονικών αδειών 4 και πέντε ετών!

Οι νοσηλεύτριες και  οι Μαίες απολαμβάνουν μόνο την αναγνώριση της κοινωνίας και την πλήρη απαξίωση της Πολιτείας και της κυβέρνησης. Συνεχίζουν να αμείβονται ως «κανονικοί» δημόσιοι υπάλληλοι με πενιχρές απολαβές σε μισθούς-αργίες-νυχτερινά-υπερωρίες, αγωνίζονται για δικαίωση με την ένταξη στα ΒΑΕ, παλεύουν  για αποδοχές με τις οποίες να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, διεκδικούν Ενιαίο Κλάδο και διέξοδο των ΔΕ νοσηλευτών στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, ένταξη στην ΠΕ κατηγορία των ΤΕ Νοσηλευτών και Μαιών λόγω ένταξης των ΤΕΙ στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, παλεύουν για την μονιμοποίηση των συναδέλφων τους και την κάλυψη των οργανικών κενών, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, για δωρεάν πρόσβαση για όλους, προσφέροντας ψυχή τε και σώματι.

Διεθνής Ημέρα Μαιών 5 Μαίου 2023.

Διεθνής Ημέρα  Νοσηλευτών 12 Μαΐου 2023.

Αγώνας για την κοινωνία, για τους ασθενείς, αλλά και για τα ...αυτονόητα δικαιώματα!


Εκ  του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου