Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολή σχετικά με τη μη εφαρμογή της τροποποιημένης υπουργικής απόφασης για το καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

 


Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης απέστειλε προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα. Μ. Γκάγκα έγγραφο σχετικά με τη μη εφαρμογή της τροποποιημένης υπουργικής απόφασης για το καθηκοντολόγιο των ΔΕ Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω: 

Κυρία υπουργέ, 

 Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (τεύχος Β αρ 5788, ημερομ. 14-11-2022)  η Υπουργική σας Απόφαση   με  Αριθμ. Γ6/Γ.Π.οικ.63250  και με τίτλο: “Τροποποίηση της υπό στοιχεία Γ6/Γ.Π.οικ.46042/5.08.2022 Απόφασης, με θέμα:«Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» (Β’ 4209).” 

Παρότι έχει περάσει ήδη ένας μήνας από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν εφαρμόζεται στα παρακάτω κρίσιμα σημεία :

Εδάφιο 35: Διενέργεια περιφερικής προσπέλασης για την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα και λήψη αίματος από τους νοσηλευτές ΔΕ (βοηθούς νοσηλευτές”) σύμφωνα  με τις οδηγίες του υπεύθυνου νοσηλευτή και με την προϋπόθεση της σχετικής εμπειρίας”.

 Δεν δίδονται  οδηγίες προς τους νοσηλευτές ΔΕ από τον υπεύθυνο νοσηλευτή  για την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα, αφού στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου λόγω έλλειψης νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ δεν υπάρχει υπεύθυνος νοσηλευτής στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.

Εδάφιο 36:  χορήγηση φαρμάκων  (po,sc,im,iv) από τους νοσηλευτές ΔΕ (“βοηθούς νοσηλευτές”) , “σύμφωνα με τις οδηγίες του υπεύθυνου νοσηλευτή και εφόσον υπάρχει τοποθετημένος φλεβοκαθετήρας” 

 Δεν δίδονται  οδηγίες προς τους νοσηλευτές ΔΕ από τον υπεύθυνο νοσηλευτή  για τη χορήγηση φαρμάκων, αφού στις περισσότερες κλινικές του νοσοκομείου λόγω έλλειψης νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ δεν υπάρχει υπεύθυνος νοσηλευτής στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.

Εδάφιο 38: Εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης πέρα των ανωτέρω (αναφερόμενων στην υπουργική απόφαση) , με ανάθεση, η οποία προκύπτει από το υπογεγραμμένο πρόγραμμα του/της προϊσταμένου/προϊσταμένης και τη λογοδοσία του ασθενούς, του εκάστοτε νοσηλευτικού τμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος νοσηλευτής, ο οποίος κρίνει εάν ο βοηθός νοσηλευτής, δύναται να την εκτελέσει.” 

Υπάρχουν πολλές νοσηλευτικές πράξεις που δεν περιγράφονται στο καθηκοντολόγιο (πχ διενέργεια αιμοκάθαρσης) και εκτελούνται από ΔΕ νοσηλευτές χωρίς να υπάρχει  ανάθεση, η οποία προκύπτει από το υπογεγραμμένο πρόγραμμα του/της προϊσταμένου/προϊσταμένης και τη λογοδοσία του ασθενούς, του εκάστοτε νοσηλευτικού τμήματος

Κυρία αναπληρώτρια υπουργέ, 

Ως ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης σας ζητούμε  να προχωρήσετε άμεσα σε νέα τροποποίηση της συγκεκριμένης υπουργική απόφασης  ώστε να περιλαμβάνονται οι νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών στους νοσηλευτές ΔΕ  και οι οποίες εκτελούνται καθημερινά από χιλιάδες νοσηλευτές ΔΕ στο σύστημα υγείας (χορήγηση φαρμάκων im-iv-po-sc, φλεβοκέντηση, εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο, συμμετοχή στη διενέργεια αιμοκάθαρσης κ.α.) αυτόνομα και όχι “κατόπιν οδηγιών” ή “επίβλεψης” από “υπεύθυνο νοσηλευτή”. 

Επίσης να καταργηθεί το απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό εδάφιο 38 (πρώην 34) της υπουργικής απόφασης και να καθιερωθεί στην Υπουργική Απόφαση ο  επαγγελματικός τίτλος του ΔΕ Νοσηλευτή αντί του αδόκιμου τίτλου Βοηθός Νοσηλευτής που δεν ανταποκρίνεται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία των συναδέλφων.

Ζητούμε επίσης να αναγνωριστεί  έμπρακτα η  προσφορά των νοσηλευτών

ΔΕ στο ΕΣΥ τόσο πριν όσο και κατα τη διάρκεια της πανδημίας και να γίνουν σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία στα παρακάτω:

-Καθιέρωση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού με εσωτερικό διαχωρισμό ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (τριτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

-Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του ΠΔ σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΔΕ Νοσηλευτών ώστε να ανταποκρίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκτελούμενες νοσηλευτικές πράξεις.

-Μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών με ταχύτερη προώθηση στα μισθολογικά κλιμάκια.

-Εκπαιδευτική αναβάθμιση των ΔΕ νοσηλευτών-τριων με πολυετή προϋπηρεσία, με δυνατότητα διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ειδική διαδικασία.

Εκ του  ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου