Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Ανακοίνωση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων σχετικά με την επίσκεψη της υφυπουργού υγείας κας Ζ. Ράπτη στο ΓΝΑΝ

 
Την Παρασκευή 15/4 επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, τον ξενώνα "Αγάπη" και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λασιθίου η υφυπουργός υγείας - υπεύθυνη για την ψυχική υγεία - κα. Ζ. Ράπτη. 
Κατά την επίσκεψη της στο ΓΝΑΝ υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση με εκπρόσωπο του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. 

Από την πλευρά του συλλόγου επισημάνθηκε ότι διαχρονικά το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας αντιμετωπίζεται από τις εκάστοτε διοικήσεις του Νοσοκομείου ως δεξαμενή προσωπικού για να μπαλώνονται κενά στο ΓΝΑΝ, χωρίς να εκτιμάται η σημαντική δουλειά που γίνεται στο ΚΨΥ για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλο το νομό Λασιθίου και χωρίς να υπολογίζονται τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του ΚΨΥ από τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού.

Επίσης επισημάνθηκε η υποστελέχωση του ξενώνα "Αγάπη" που φιλοξενεί οκτώ ασθενείς με μόλις πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, με μια επιμελήτρια γενικών καθηκόντων και μια εργοθεραπεύτρια, ενώ από τη ΔΥΠΕ ασκούνται πιέσεις να γίνουν δεκτοί ακόμη δύο ασθενείς.

Ζητήθηκε από την κα Ράπτη να υπάρξει παρέμβαση ώστε να ενισχυθεί άμεσα το ΓΝΑΝ με επικουρικό προσωπικό και να προχωρήσει η προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

 Επισημάνθηκε επίσης ότι σε ΚΨΥ, ξενώνα και Νοσοκομείο υπάρχει πλέον μόνο ένας ψυχίατρος, ενώ πριν ένα χρόνο υπήρχαν τρεις, και ζητήθηκε να υπάρξουν σχετικές προκηρύξεις για ψυχιάτρους.

Από την υφυπουργό δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απάντηση, ενώ στη συνέχεια στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ ανέφερε ότι η προκήρυξη των 4000 μόνιμων νοσηλευτών θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα (αυτό το ακούμε εδώ και 18 μήνες) και ότι θα προχωρήσει το έργο της δημιουργίας ψυχιατρικής κλινικής στο ΓΝΑΝ (αυτό το ακούμε εδώ και 8 χρόνια).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου περιλαμβανόταν ως βασικός στόχος στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας 2014-2020 της 7ης ΥΠΕ, χωρίς να έχει προχωρήσει καθόλου επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια, αφού για το κατασκευαστικό σκέλος έχουν υποβληθεί δύο φορές  προτάσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χωρίς έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο. 

Επίσης στο σκέλος της στελέχωσης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει προχωρήσει τίποτα αφού δεν έχει γίνει δεκτή από το Υπουργείο Υγείας η πρόταση τροποποίησης του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας με  δημιουργία τριών επιπλέον οργανικών θέσεων ψυχιάτρων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου (απόφαση ΔΣ διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου 9/13-8-2020), ούτε έχει γίνει προκήρυξη μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού για ψυχιατρική κλινική (σε περιπτώσεις στελέχωσης ψυχιατρικών κλινικών στις προκηρύξεις υπάρχει ειδική αναφορά στις προκηρύξεις).

Συνεπώς εκτός από λόγια και εξαγγελίες, ζητούμε να υπάρξουν το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου