Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Χθες, 8 Μαρτίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Δεν είναι μία μέρα για να δέχονται οι γυναίκες απλά “χρόνια πολλά”. Αλλά μια ημέρα για να μας υπενθυμίζει τους αέναους και δυναμικούς αγώνες ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Τους αγώνες διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων. 
Σαν σήμερα, το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία κινητοποιήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτησή τους.
Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική μέρα, μέλη του Συλλόγου μας μοίρασαν τριαντάφυλλα στις γυναίκες – εργαζόμενες του Νοσοκομείου μας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου