Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου για την Παγκόσμια ημέρα Γυναίκας


Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Εμείς απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις συναδέλφισσες που παρά τις κατακτήσεις των προηγουμένων ετών και παρά τα προσόντα τους βλέπουν τις θέσεις εργασίας να χάνονται και να μένουν στο περιθώριο, τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους να εκμηδενίζονται, το κοινωνικό κράτος να καταργείται.
 Διανύουμε τον έκτο  χρόνο των μνημονιακών πολιτικών και οι καταστροφικές τους συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία είναι τεράστιες. Τα μνημόνια  διαδέχονται το ένα το άλλο, σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου με αποτέλεσμα οι άνεργοι να έχουν ξεπεράσει το 1.500.000 και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας περίπου 3.000.000 να βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Οι γυναίκες υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης στο μεγαλύτερο βαθμό.
Οι κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων που έδωσαν τη δυνατότητα στη γυναίκα να έχει τα ίδια προσόντα με τους άντρες και να διεκδικεί δυναμικά ισότητα στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, ανατρέπονται κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Οι γυναίκες παρά τις ικανότητες τους βιώνουν την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση αφού και η ίδια η έννοια της ισότητας αποτελεί πλέον κενό γράμμα σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση.

Διεκδικούμε:
Ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών, των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών και αντικοινωνικών νόμων που απορρέουν από αυτά και έχουν  ισοπεδωτικές συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία.
Απαιτούμε μέτρα που:
1. Θα στηρίζουν την εργασία.
2. Θα αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ανεργία στις γυναίκες.
3. Θα εξασφαλίζουν την επαγγελματική εξέλιξη, με βάση τα προσόντα που έχει σήμερα η γυναίκα.
4. Θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ασφαλιστικά της δικαιώματα.
5. Θα κατοχυρώνουν και θα αναβαθμίζουν το κοινωνικό κράτος και τις παροχές προς την οικογένεια.
6. Θα προωθούν την αλλαγή των πολιτιστικών προτύπων, ώστε να αναδεικνύουν τη γυναίκα ισότιμη μετ ον άνδρα σε όλους τους τομείς.

Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου