Το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης και άλλες παθογένειες
Ρεπορτάζ: ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην τοπική κοινωνία η έκτακτη διακοπή λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, για λόγους ασφαλείας. Μετά από την άδεια που πήρε ένας από τους τρεις ιατρούς της μονάδας, δεν μπορούσαν πλέον να καλυφθούν οι εφημερίες της. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στο να δοθούν εξιτήρια και να γίνουν διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, εντός και εκτός Νομού Λασιθίου!
Από χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου, έως πιθανότατα και την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιουλίου, η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου αναγκαστικά τίθεται σε προσωρινή αναστολή της λειτουργία της, εξ αιτίας σοβαρής έλλειψης προσωπικού.
Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις τρεις μόνιμοι χειρουργοί, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πλήρη κάλυψη του προγράμματος εφημεριών, χωρίς υπέρβαση του επιτρεπόμενου πλαφόν.
Σύμφωνα με βάσιμες πηγές, η κατάσταση στην κλινική επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με τη χορήγηση έκτακτης αναρρωτικής άδειας σε έναν από τους τρεις γιατρούς, γεγονός που οδήγησε σε άμεση αναδιοργάνωση της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής.
Όπως ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι, χθες οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει έλαβαν εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες του νομού ή της Περιφέρειας Κρήτης, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους και τις ανάγκες φροντίδας τους.
Στην Ιεράπετρα
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου- με έδρα της Οργανικής Μονάδας τον Άγιο Νικόλαο, τον ΑΟΜ Ιεράπετρας και τον ΑΟΜ Σητείας- έχει υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των Χειρουργικών Κλινικών, ώστε την κάλυψη όλων των έκτακτων περιστατικών των επόμενων ημερών (22-31 Ιουλίου), να αναλάβει το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, το οποίο διαθέτει λειτουργική χειρουργική ομάδα και δυνατότητα εφημεριακής υποστήριξης.
Οξεία αντιπαράθεση
Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με επαγγελματίες Υγείας, σίγουρα δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο. Είναι εκδήλωση μια υφέρπουσας εδώ και πολύ καιρό παθογένειας του συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας στο Ν. Λασιθίου, που όπως φαίνεται, γίνεται «εργαλείο» όλο και πιο οξείας εσωτερικής αντιπαράθεσης. Από οιονεί ανταγωνισμός εσωτερικής ισχύος, η κατάσταση τείνει να λάβει πλέον χαρακτηριστικά σύγκρουσης, με θύμα, όχι φυσικά την εγκυρότητα προσώπων, αλλά το κύρος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, σε επίπεδο νομού. Γιατί αυτό που, σε τελευταία ανάλυση, ενδιαφέρει τον πολίτη του Ν. Λασιθίου, που καταφεύγει στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού, είναι η εγγύηση ότι εκεί μπορεί να βρει την υγεία του.
Χρόνιες επιπλοκές
Οι εκδηλούμενες έκτακτες ή επαναλαμβανόμενες εμπλοκές, στην ουσία τους, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποστελέχωσης και της παραίτησης έμπειρων γιατρών. Λόγου χάριν, η αποχώρηση, από το 2022, χειρουργού με εμπειρία σε ογκολογικά περιστατικά και αγγειακή πρόσβαση για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Έκτοτε, δεν έχει καλυφθεί η θέση, παρ’ ότι το ΓΝΑΝ διαθέτει Ογκολογική Κλινική και Μονάδα ΤεχνητούΝεφρού...
Ως αποτέλεσμα, ασθενείς με σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις -συμπεριλαμβανομένων των ογκολογικών και των αιμοκαθαρόμενων- αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο για την τοποθέτηση port, μία διαδικασία που θα μπορούσε να παρέχεται στο νοσοκομείο μας, εφ’ όσον υπήρχε επαρκής στελέχωση και εξειδικευμένος ιατρός.
Ελλείψει Διευθυντή
Ένα άλλο ζήτημα που επανέρχεται, με αφορμή την αναστάτωση στη Χειρουργική Κλινική, είναι η ανάγκη προκήρυξης θέσης Συντονιστή Διευθυντή - Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, δεδομένου πως, όπως υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του ιδρύματος, η κάλυψη αυτής της ανάγκης, δεν αφορά μόνο την επάρκεια κάλυψης εφημεριών, αλλά και την επιστημονική και λειτουργική αναβάθμιση της κλινικής και του ίδιου του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου.
Στον απόηχο, λοιπόν, των τελευταίων αυτών, δραματικών εξελίξεων αναδεικνύεται ως πλέον επείγουσα η ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων.
Ιδιαίτερα σε περιοχές με τουριστική φόρτιση, μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού και ειδικές ιατρικές ανάγκες, όπως το Λασίθι.
Αναδημοσίευση από το σημερινό έντυπο φύλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου