Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ή «εκφωνητής» του σχεδίου του μνημονιακού μπλοκ;


Σχόλιο του ΜΕΤΑ υγειονομικών για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ 

''Αστείο και να το συζητάμε'' χαρακτήρισε την κατάργηση του 5ευρου στα Νοσοκομεία ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκοςμιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεοπτική  εκπομπή "ΣΚΑΪ ΤΩΡΑ", αποφεύγοντας να αναφέρει ότι πρόκειται για μια πρώτη νίκη του υγειονομικού κινήματος.

 Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η κατάργηση του εισητηρίου των 5 ευρώ υπήρξε διεκδίκηση της κοινωνίας και των εργαζομένων, αποτέλεσε αίτημα πολλών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια και περιλαμβανόταν στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ μέχρι σήμερα.

Για το θέμα της κατάργησης του εισητηρίου των 5 ευρώ ο ΜΙχ. Γιαννακός είπε χαρακτηριστικά: " είναι ένα σωστό  μέτρο που στοιχίζει όμως 50 εκατομμύρια στους πολίτες, Όταν οι πολίτες πληρώνουν μόνο για τα φάρμακα το 2014  1 δις και το ποσό αυτό τριπλασιάζεται, γίνεται πάνω από 3 δις.αν βάλεις και την ιατρική φροντίδα, άρα λοιπόν είναι αστείο και να το συζητάμε.  Αν η κυβέρνηση θέλει να παρέχει δωρεάν περίθαλψη, πρέπει οι πολίτες να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη".

Ακόμη στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ απέφυγε να σχολιάσει αναλυτικά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για 4500 προσλήψεις ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης ισχυρίστηκε ότι δεν τροποποιείται άμεσα ο προϋπολογισμός του Υπουργείο Υγείας. Απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι  η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας τις προηγούμενες ημέρες έδωσε διαβεβαιώσεις στην ΕΕ της Ομοσπονδίας ότι θα καλύψει με κάθε μέσο τις ανάγκες για τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων. Δεν έκανε καν τον κόπο να αναφέρει ότι το Υπ. Υγείας έχει ζητήσει από το Υπ. Οικονομικών αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία από 1.38 δις που είχε εγγράψει η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση στον προϋπολογισμό σε 1,8 δις, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ την χρηματοδότηση που είχαν τα Νοσοκομεία το 2014.

Ακόμη δεν έγινε καμιά αναφορά στην ανάγκη για την ανάπτυξης κινήματος για να πετύχει και άλλες νίκες σαν αυτή της κατάργησης του 5ευρου, όπως η κατάργηση των ιδιωτικών ιατρείων, του 1 ευρώ ανά συνταγή, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Σε γενικές γραμμές, η  σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του Μιχ. Γιαννάκου θα ταίριαζε άψογα σε έναν εκπρόσωπο του μνημονιακού μπλοκ με στόχο να εμφανίσει στην κοινωνία ότι τίποτε δεν άλλαξε και συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές, επιδιώκοντας να την βγάλουν καθαρή το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει αντιληφθεί φαίνεται ότι δεν είναι βουλευτής  των πρώην κυβερνητικών κομμάτων, αλλά εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση το ΜΕΤΑ Υγειονομικών μέσα στο υγειονομικό κίνημα θα επιμείνει και θα πρωτοστατήσει σε διεκδικήσεις των σωματείων για στήριξη, χρηματοδότηση και στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ένα είναι βέβαιο, γεγονός που φάνηκε και στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη της ομοσπονδίας: το υγειονομικό κίνημα έχει την πείρα και δεν θα παραπλανηθεί από τις μικροπολιτικές εκφωνήσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Tη συνέντευξη του Μιχ. Γιαννάκου και την απάντηση του Υπουργού Υγείας μπορείτε να τη δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο (μετά το 46ο λεπτό):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου