Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΑ: ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙΕκατοντάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας. Και πλέον αναφερόμαστε σε άστεγους ή περιθωριακούς αλλά σε καθημερινούς συνανθρώπους μας, σε ανθρώπους που ζουν δίπλα μας η οποίοι αναγκάστηκαν να ανατρέψουν τη ζωή τους και λόγω κρίσης κατέληξαν να μην μπορούν να επισκεφτούν έναν γιατρό.
Μέσα λοιπόν σε 2 μήνες, (από την 1η Φεβρουαρίου), από το Ιατρείο κοινωνικής αποστολής, το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πέρασαν για να εξεταστούν 600 συνάνθρωποι μας. Το 70% των οποίων δεν ήταν αλλοδαποί αλλά Έλληνες. Τα στοιχεία, σοκάρουν:
Από το ιατρείο πέρασαν 102 παιδιά, το 82% των οποίων, είχε ανάγκη εμβολιασμού. Ο κόσμος πλέον λόγω έλλειψης χρημάτων έχει σταματήσει να εμβολιάζει τα παιδιά του.
Το 54% των ανθρώπων που εξετάστηκαν, είχε απολυθεί την τελευταία τριετία. Είχαν ΙΚΑ αλλά λόγω της ανεργίας δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά και να συνεχίζουν να παραμένουν ασφαλισμένοι. Το 30% από αυτούς μάλιστα, ήταν πρώην επιχειρηματίες.
Ένας στους τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που είχε κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε και έμεινε ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του. Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη. Ακόμη αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.
Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης “ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.”
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου: “Μέσα από τη λειτουργία του Ιατρείου, προσπαθούμε να παρέχουμε την απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία ελπίδα.”
Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών ήταν η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες ήταν οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.
Στα πλαίσια λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, καλύψαμε την φαρμακευτική αγωγή στο 79,8% των ασθενών που είχαν ανάγκη.
Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία ή στα πολυϊατρεία τους.
Εγκυμονούσες χωρίς καμιά παρακολούθηση, τελείως εγκαταλελειμμένες, προσέφυγαν στο ιατρείο, αναζητώντας απεγνωσμένες βοήθεια. Το 10% των περιστατικών που εξετάστηκαν πρωτοβάθμια στο Ιατρείο, έχρηζε νοσοκομειακής δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως χειρουργικής επέμβασης ή άλλης νοσηλείας, για την οποίαν όμως το κράτος δεν έχει καμία πρόνοια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο 207 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ οι υπόλοιποι θα καλύψουν τις επόμενες δράσεις που ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο.
Το μεγάλο στοίχημα των γιατρών της Αθήνας είναι η εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον βασικό Εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών), Κωστής Δήμτσας, είπε ότι: “Οι εικόνες που ζήσαμε, τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δε μας αξίζει. Είναι τουλάχιστο απαράδεκτο εν έτη 2012 να υπάρχουν εγκυμονούσες μητέρες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, διαβητικοί που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό ως την μόνη πιο φθηνή θεραπευτική λύση του διαβήτη, παιδιά που είναι εκτεθειμένα στις παιδικές ασθένειες χωρίς εμβόλια. Εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου Β΄, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές γιατρούς και σε όλους εκείνους που καθημερινά και εθελοντικά προσφέρουν αγάπη στο συνάνθρωπο.”
http://www.iatropedia.gr/articles/read/1556

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου