Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010


Αγ. Νικόλαος 11-5-2011

      ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
      ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
      ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ                                         

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
ΓΕΝΙΚΕΣ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Συναδέλφισσες – οι
   Η Γενική  Συνέλευση του Συλλόγου μας πραγματοποιείται έναν χρόνο  μετά την εφαρμογή του  καταστροφικού για τους εργαζόμενους μνημονίου, το οποίο σε συνδυασμό με τις πολιτικές που ασκήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία της Κοινωνίας μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
   Οι « εμπνευστές του » μαζί με τα ντόπια και ξένα «παπαγαλάκια τους» προσπαθούν να μας πείσουν, ότι οι ονομαστικές μειώσεις εισοδήματος 25% κατά μέσο όρο – οι πραγματικές  είναι ακόμη μεγαλύτερες διότι ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5%  – η αύξηση της φορολογίας, η δραματική αύξηση της ανεργίας, η βαθιά κρίση που βιώνουν οι μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και η υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών αποτελούν δήθεν το μοναδικό  αλλά σίγουρο δρόμο που θα μας οδηγήσει σε αναπτυξιακό « παράδεισο ».
   Μάλιστα με ιδιαίτερο φανατισμό και επιμονή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές     που όψιμα ανακάλυψαν και ασπάστηκαν       εμφανίζονται  « βασιλικότεροι του βασιλέως » στην υιοθέτηση και εφαρμογή αγοραίων αντιλήψεων και πρακτικών απαξιώνοντας με προεξάρχοντα τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο οποιαδήποτε Δημόσια Δράση και Λειτουργία.
Κοιτάζοντας λοιπόν κάποιος αυτά – τα σκληρά και άδικα – που συνέβησαν  την προηγούμενη  χρονιά, με την Κοινωνική Ασφάλιση πρώτη να πλήττεται, να καταρρακώνεται  και με τους εργαζόμενους να βιώνουν την καινούργια απειλητική πραγματικότητα, γίνεται πλέον αντιληπτό ότι δεν είναι ούτε απλό ούτε αυτονόητο η ουσιαστική και κυρίως αποτελεσματική χάραξη ενός συγκεκριμένου τρόπου δράσης.
   Με το Συνδικαλιστικό Κίνημα να υπερασπίζεται πλέον θέσεις οπισθοφυλακής αδυνατώντας να ανταποκριθεί και να σηκώσει το βάρος των συντονισμένων και βίαιων επιθέσεων του πρόσφατου παρελθόντος,
   με ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων αποστασιοποιημένο και εγκλωβισμένο  στην ελεεινή προπαγάνδα και την «πλύση εγκεφάλου» από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ αλλά και απογοητευμένο όπως αποδεικνύεται από τις αμφιλεγόμενες συνδικαλιστικές  ηγεσίες,
   θα θεωρούσαμε ανέντιμη τη στάση μας αν εμφανιζόμασταν ενώπιον σας, για να σας πείσουμε ότι  όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με το «τελετουργικό » της συνεπούς συνδικαλιστής διαχείρισης και πρακτικής, επιρρίπτοντας όπως συχνά συμβαίνει τις ευθύνες στους άλλους.
    Γιατί ακόμη και οι όποιες μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες στο επίπεδο των κλαδικών ζητημάτων που αφορούν το πεδίο δράσης ενός πρωτοβάθμιου σωματείου, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απεμπολώντας κατακτήσεις  και κεκτημένα δεκαετιών.
   Στην παρούσα  φάση  πιστεύουμε πως επιβάλλεται  να στραφούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ  στους εργαζόμενους, να θέσουμε τα ζητήματα με ειλικρίνεια, να ακούσουμε την κριτική και τις προτάσεις και να αποφασίσουμε για τον επαναπροσδιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης  από το Πρωτοβάθμιο επίπεδο που αφορά στους Συλλόγους, το Δευτεροβάθμιο που αφορά στις Ομοσπονδίες  και το Τριτοβάθμιο  που αφορά στην ΑΔΕΔΥ.
   Και βέβαια η πιο θεμελιακή αρχή και η βασικότερη προϋπόθεση γι’ αυτόν τον επαναπροσδιορισμό είναι η απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από τις κομματικές σκοπιμότητες, τη συνδιαλλαγή και την υποταγή στο προσωπικό συμφέρον για την  ανέλιξη της ηγεσίας του σε κυβερνητικές θέσεις και αξιώματα.  
   Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των εργαζομένων και  ενίσχυση της πίστης  τους  σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα ξαναβρεί το χαμένο νήμα της  αληθινής διεκδίκησης.
   
                                 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΔΡΑΣΗΣ
   Αναφερθήκαμε παραπάνω σε λέξεις και έννοιες όπως ειλικρίνεια,  συνέπεια και επαναπροσδιορισμό της συνδικαλιστικής πρακτικής και δράσης που από μόνες τους στερούνται ουσίας και περιεχομένου, αν δεν  υποβληθούν στη διαδικασία  εξαγωγής  μετρήσιμου και συγκρίσιμου αποτελέσματος.
   Προτείνουμε ως τον πλέον αντικειμενικό τρόπο απολογισμού δράσης, την αντιπαραβολή των πεπραγμένων με το διεκδικητικό πλαίσιο που τέθηκε.
  Ο απολογισμός δράσης λοιπόν της διετίας, περιελάμβανε :
Ο Σύλλογος μας συμμετείχε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ, ενώ έκανε και δυναμικές κινητοποιήσεις, με στάσεις και καταλήψεις τμημάτων (Γραμματεία Ραντεβού) για στήριξη τοπικών και γενικών προβλημάτων.
Συμμετείχε σε κινητοποιήσεις και σε πορείες που έγινα στην Αθήνα, για την υπεράσπιση  του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, της προάσπισης θεσμικών και των εργασιακών μας δικαιωμάτων – βαρέα & Ανθυγιεινά νοσηλευτικού προσωπικού τουλάχιστον, πράγμα που απ’ ότι φαίνεται είχε θετικά αποτελέσματα – καθώς και σε αποκλεισμό του Υπουργείου Υγείας.
Εναντιώθηκε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει το νοσοκομείο μας καθώς και σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος υπηρεσιών του προς το ιδιωτικό κεφάλαιο (συνεργεία κλπ).
Συνεχώς απαιτεί την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, σύμφωνα μάλιστα και με τον νέο οργανισμό, για τον οποίο ο σύλλογος μας αγωνίσθηκε σθεναρά για τη δημιουργία του.
Συμμετείχαμε ενεργά στη δημιουργία ενός άτυπου «σώματος εκπροσώπων σωματείων  εργαζομένων στα νοσοκομεία Κρήτης» για τον καλύτερο συντονισμό για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
Για τις επικείμενες συνενώσεις των νοσοκομείων δεν έχουμε ενημερωθεί γιατί δεν υπάρχει καμιά απολύτως επίσημη ενημέρωση μέχρι σήμερα και έτσι δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά απόφαση και θέση.
Δημιουργήσαμε Ηλεκτρονικό site στο διαδίκτυο, όπου μπορούμε πλέον να δημοσιοποιούμε τις θέσεις και αποφάσεις μας καθώς και να αναπτύσσεται δημόσιος διάλογος.
Λάβαμε θέσεις σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν το νοσοκομείο μας και τις δημοσιοποιούσαμε άμεσα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Δυστυχώς δεν καταφέραμε, ίσως λόγω των έντονων οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο του νοσοκομείου μας σε δυναμικές απεργίες, πράγμα όμως που οφείλεται και στο είδος του εργασιακού μας χώρου που υποχρεούται να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας δηλαδή σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι.
Πολλά προβλήματα του νοσοκομείου μας και των εργαζομένων, ιδιαίτερα η καθυστέρηση της καταβολής των υπερωριών κλπ, δεν μπορέσαμε να επέμβουμε και να δοθεί λύση αν και ήταν αίτημα πολλών εργαζομένων, γιατί το θέμα αυτό ήταν καθαρά τεχνικό, θέμα του μηχανογραφικού συστήματος αλλά και της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού τόσο του εδώ όσο και των  κεντρικών υπηρεσιών, στις νέες τεχνολογίες.


Οι βασικές δράσεις και κατευθύνσεις μας  για το 2011 είναι :
Διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και των Νοσοκομείων που εργαζόμαστε. Ένταξη στα ΒΑΡΕΑ κ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ των νοσηλευτών.  Όχι στην κατάργηση του 13 μισθού και των δώρων. Όχι στην περαιτερω μείωση των αποδοχών μας. Όχι στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων που θα προκαλούν προβλήματα στις εργασιακές και οικογενειακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτά.

Για τις συνολικές δράσεις και διεκδικήσεις :
 Για τα σοβαρότερα και πιο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο   Ενιαίο Μισθολόγιο, τις Εργασιακές Σχέσεις και τα Ασφαλιστικά Δικαιώματα,  το βάρος της οργάνωσης του αγώνα καλείται να το σηκώσει η ΑΔΕΔΥ σε πρώτο ρόλο και η ΠΟΕΔΗΝ σε δεύτερο.
 Εμείς καλούμαστε όχι μόνο να στηρίξουμε τις αποφάσεις τους, αλλά με τη  ΜΑΖΙΚΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ   ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ    ΠΟΥ   ΕΙΝΑΙ  ΠΛΕΟΝ  ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ  να αναδείξουμε το δικό μας πλαίσιο, να αποδείξουμε ότι οι εργαζόμενοι  στα Νοσοκομεία δεν είμαστε  οι φτωχοί συγγενείς και όποιος θελήσει να παίξει παιγνίδια στις πλάτες μας  θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πιο μάχιμο κομμάτι του Δημοσίου.

Ο Πρόεδρος                         Ο Γραμματέας
 Μηνάς Σουσαμλής              Δαμιανός Χαλκιαδάκης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου