Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ (18 ΜΑΙΟΥ 2011)


Δύο μήνες πέρασαν από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο. Ήταν πυκνός συνδικαλιστικός χρόνος με σημαντικές πρωτοβουλίες από την ΠΟΕΔΗΝ και τα πρωτοβάθμια Σωματεία.
Πραγματοποιήσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του Γ.Σ.
Στις 7 Απριλίου η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά αδιέξοδο στα αιτήματα που θέτουμε για ενίσχυση του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας και των κλαδικών αιτημάτων που αφορούν τις προσλήψεις, τις πρόσθετες αμοιβές, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για την οποία καθυστερεί το ραντεβού που ζητήσαμε από τον Αν.Υπουργό κο Κουτρουμάνη, το Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο, τις επικουρικές συντάξεις.
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Η ΑΔΕΔΥ δεν έχει εικόνα παρότι θα εφαρμοσθεί το β’ εξάμηνο του έτους 2011 πέραν της γενικής εικόνας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων του Δημοσίου.
ΩΡΑΡΙΟ
Η κυβέρνηση στο Νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αυξάνει το ωράριο των Δημοσίων υπαλλήλων κατά ½ ώρα. Όμως οι υγειονομικοί που εργάζονται σε άκρως ανθυγιεινό περιβάλλον και Προεδρικά Διατάγματα ρυθμίζουν μειωμένες ώρες απασχόλησης σε κατηγορίες προσωπικού (τεχνολόγοι ραδιολογίας ακτινολογίας, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, βρεφονηπιοκόμοι, κ.α.) αδικούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση με δεδομένο ότι θα υποστούν μισθολογική μείωση της τάξης του 6% έως 20%. Οι υπάλληλοι των κυκλικών ωραρίων εργάζονται 8 ώρες και τους χορηγείται ½ ώρα υπερωρία την ημέρα που μετά την ρύθμιση περικόπτεται.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Οι επιτροπές των Σοφών συνεδριάζουν για συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων. Η δημοσίευση των προτάσεων, με την έμμεση αποδοχή εκ μέρους του υπουργού στην κοινή συνέντευξη τύπου δικαιώνει τη θέση μας για μη συμμετοχή στο διάλογο, καταγγέλλοντας με δελτίο τύπου την διαδικασία. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των Δημοσιων Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους. Επιδιώκουν με την θεσμοθέτηση Ενιαίων Διοικήσεων την κινητικότητα του προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο ενοποιώντας τους οργανισμούς των. Θα απαντήσουμε δυναμικά.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Με δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικός κος Ραγκούσης κατ’ απαίτηση της ΤΡΟΪΚΑ παγώνει της προσλήψεις για το έτος 2011 ανατρέποντας ακόμη και την αναλογία σε κάθε πέντε αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις, μία πρόσληψη.
Με δεδομένο ότι οι αποχωρήσεις υπαλλήλων θα ξεπεράσουν για τα έτη 2010 και 2011 τις 15.000 τα Νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν εκρηκτικό πρόβλημα ασφαλής λειτουργίας.
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
Το εφετινό κονδύλι είναι 152 εκατ.ευρώ για πρόσθετες αμοιβές. Υπήρξε καθυστέρηση στη χορήγηση. Προσπάθησε η κυβέρνηση στην αρχή με τα 12τημόρια να χωρέσει 13 μήνες εγκρίνοντας μειωμένο ποσοστό κονδυλίου κάθε μήνα σε σχέση με το 1/12 της εγκεκριμένης πίστωσης. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση ουσιαστικής παρέμβασης στην ΥΔΕ και την ΕΑΠ για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Προτείνουμε δράσεις στα πρωτοβάθμια Σωματεία που καλύπτουμε συνδικαλιστικά.
Για τις πρόσθετες αποδοχές με παρέμβασή μας εκδόθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας που μπορεί να δρομολογήσει την επίλυση του μείζονος αιτήματος.
1.Αποδεσμεύεται το 50% τις πίστωσης για το πρώτο εξάμηνο (Δεκέμβριος 2010 – Μάιος 2011
2.Έως 25 Μαΐου πρέπει να αποσταλούν στις ΥΔΕ το τρίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2011 ώστε να πληρωθούν 20 Ιουνίου.
3.Υποσχέθηκαν παρέμβαση στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών να ανοίξει το σύστημα εκτάκτως ώστε να πληρωθούν οι υγειονομικοί τέλος Μάη.
4.Οι κωδικοί 511,512 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών.
Είναι ευκαιρία στα πλαίσια των καθυστερήσεων και της αύξησης του ωραρίου από 7 ½ σε 8 ώρες ημερησίως να αναδείξουμε τον εξορθολογισμό στη χορήγηση των ωρών και το διπλασιασμό του ωρομισθίου.
Επισημαίνουμε στρεβλώσεις αφού μικρά νοσοκομεία έχουν υπέρβαση της έγκρισης έως 20% πιέζοντας με τον τρόπο αυτό για αύξηση του κονδυλίου.
Η οριστική λύση του αιτήματος της έγκαιρης υποβολής των πρόσθετων αμοιβών είναι η Νομοθετική παρέμβαση κατάργησης του προληπτικού ελέγχου των ΥΔΕ και η πίστωση στην ΕΑΠ απευθείας από τις οικονομικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων, εφαρμόζοντας τα 12τημόρια.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΦ’ΑΠΑΞ
Με τις αναλογιστικές μελέτες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφ’ άπαξ.
Σήμερα 35.000 δικαιούχοι αναμένουν έως τρία χρόνια την καταβολή του εφ’ άπαξ. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι Δημόσιοι Υπάλληλοι για την κατασπατάληση των αποθεματικών των ταμείων από τους αναγκαστικούς νόμους ή τα δομημένα ομόλογα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Πραγματοποιήθηκαν από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υλοποιώντας το απεργιακό πλαίσιο της ΠΟΕΔΗΝ τοπικές κινητοποιήσεις όπως επισχέσεις εργασίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, γενικές συνελεύσεις, αποκλεισμός των εξωτερικών ιατρείων για να μην εισπράττεται το εξέταστρο των 5ευρω, καταλήψεις κόμβων και γραφείων Διοικήσεων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και Υγειονομικών Περιφερειών.
Είναι ανοικτά θεμελιώδη αιτήματα των υγειονομικών (μισθολόγιο, ΒΑΕ, προσλήψεις προσωπικού, ωράριο κλπ) και είναι επιβεβλημένο να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις ώστε να μην ξεφουσκώσουν μετά την χορήγηση των πρόσθετων αμοιβών.
23 Μαρτίου ορίστηκε πανελλαδικά ως ημέρα δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων.
31 Μαρτίου η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και 5ωρη στάση εργασίας στην Αττική με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και εκπρόσωποι των παρατάξεων μίλησαν στους συγκεντρωμένους υγειονομικούς.
15 Απριλίου, ημέρα ανακοίνωσης από την κυβέρνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας, πραγματοποιήσαμε καταλήψεις στις ΔΥΠΕ της χώρας.
6 Μαΐου 2011 τα Σωματεία των Νοσοκομείων και το ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Ήταν μαζική η συμμετοχή των υγειονομικών και πραγματοποιήθηκε πορεία στο Κέντρο της Αθήνας και παράσταση στον Πρόεδρο της Βουλής.
Οι παρεμβάσεις θα συνεχισθούν στον Υπουργό Υγείας που χειρίζεται επικοινωνιακά τα ζητήματα, δίνοντας εξετάσεις στο εξωτερικό για μελλοντική εγγραφή ηγετικής υποθήκης. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίες ξεκίνησαν υλοποιώντας τις αποφάσεις ΕΕ και ΓΣ. Όμως προστατεύουμε την αξιοπιστία των κινητοποιήσεων όταν σε αυτές παρεισφύουν φορείς που εκπέμπουν λάθος μηνύματα στη κοινωνία που δεν συνάδουν με τα δικά μας αιτήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πληρωμή 20 Μάη των πρόσθετων αμοιβών δίνουμε κατεύθυνση στα Σωματεία για κινητοποιήσεις όλων των μορφών. Μορφές όπως στάσεις εργασίας, επίσχεση εργασίας, γενικές συνελεύσεις, αποκλεισμοί κόμβων και κατάληψη Γραφείων Διοικήσεων Νοσοκομείων και ΥΠΕ. Με την ΑΔΕΔΥ επιδιώκουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον Αν. Υπουργό Απασχόλησης για την ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Θέση μας είναι ο μη αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων στην επικαιροποίηση του καταλόγου των ΒΑΕ και διατήρηση των ωφελημάτων. Συνάντηση θα ζητήσουμε με τους συναρμόδιους Υπουργούς για το Νέο Μισθολόγιο. Εξουσιοδοτούμε την Ε.Ε. για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                          ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου