Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις οδηγούν το ΓΝΑΝ σε πλήρη συρρίκνωση που ελάχιστα απέχει από τον όρο "κλείσιμο"

Αρ. Πρωτ. 130/2023                                                                            27/11/2023

Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις οδηγούν το ΓΝΑΝ σε πλήρη συρρίκνωση που ελάχιστα απέχει από τον όρο "κλείσιμο" 

Ως εργαζόμενοι επισημαίνουμε συνεχώς την πορεία υποβάθμισης του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω των συνεχών αποχωρήσεων προσωπικού και της υποστελέχωσης του σε βασικές κλινικές και τμήματα.Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις οδηγούν το νοσοκομείο σε πλήρη συρρίκνωση που ελάχιστα απέχει από τον όρο "κλείσιμο".

Βεβαίως βασική αιτία είναι οι γενικότερες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ που η κυβέρνηση τις διατηρεί σκόπιμα για να απαξιωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να οδηγούνται οι πολίτες στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Πέρα από τις γενικές συνθήκες, σημαντική αιτία αποχωρήσεων από το ΓΝΑΝ αποτελεί η άσχημη αντιμετώπιση του προσωπικού από το Διοικητή του Νοσοκομείου και το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, με τη συνεχή πίεση για εντατικοποίηση της εργασίας και τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει οδηγήσει 7 και πλέον ιατρούς σε αποχώρηση από το Νοσοκομείο και τώρα οδήγησαν σε αποχώρηση τη διευθύντρια του Αναισθησιολογικού τμήματος κα. Παπαντωνάκη, γι΄αυτό και ζητούμε την παραίτηση τους.

Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής και του διοικητή της 7ης ΥΠΕ. Αυτό φάνηκε αρχικά με την απένταξη του έργου της επέκτασης του ΓΝΑΝ από το ταμείο ανάκαμψης, παρά το ότι υπήρχαν εξαγγελίες τόσο από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Υγείας.

Στη συνέχεια αυτό φάνηκε και από τις αναλογίες των θέσεων προκηρύξεων ιατρών, αφού και στις δύο προκηρύξεις που έγιναν και γίνονται το 2023 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου πήρε πολύ λίγες θέσεις και βρέθηκε δεύτερο και τρίτο σε αριθμό προκηρυσσόμενων θέσεων ( στην τελευταία προκήρυξη βγαίνουν 7 θέσεις για το Νοσοκομείο Σητείας, 6 θέσεις για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας και 5 θέσεις για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου) παρά το ότι το ΓΝΑΝ έχει τις περισσότερες κλίνες, τις περισσότερες κενές ιατρικές θέσεις και αποτελεί λόγω των δομών του το κεντρικό νοσοκομείο του νομού εξυπηρετώντας όλο το Λασίθι.

Επίσης αγνοήθηκαν οι επισημάνσεις ότι οι προκηρύξεις σε βαθμό διευθυντή αναισθησιολογίας στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας θα οδηγήσουν σε ανακύκλωση και φυγή των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. Ο υπουργός υγείας επέμεινε σε αυτή την καταστροφική για το ΓΝΑΝ επιλογή και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ των διανδεόμενων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου υπήρξε μεθόδευση για να αλλάξει η υπάρχουσα απόφαση του ΔΣ, κάτι που επετεύχθη με την απουσία από την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητή των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου.

Πλέον η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για το ΓΝΑΝ, αφού η αποψίλωση του αναισθησιολογικού τμήματος οδηγεί σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων, σε κενά στο πρόγραμμα εφημεριών αναισθησιολόγων (με άμεσους κινδύνους για την αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή περιστατικών) και σε πλήρη διάλυση του χειρουργικού τομέα και των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου.

Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη δυσλειτουργία στο ακτινολογικό τμήμα όπου οι μισές εφημερίες μένουν κενές και πλέον το Νοσοκομείο το επόμενο διάστημα μένει με έναν ακτινολόγο, ενώ σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν στην Καρδιολογική κλινική, στο ΤΕΠ, στην παθολογική κλινική και στη ΜΕΘ. Επίσης στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος και σε σημαντικές κλινικές υπηρετεί μόνο ένας ιατρός (ουρολογική, ΩΡΛ, ογκολογικό, δερματολογικό, γαστρεντερολογικό κα), ενώ στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος (αναμένεται η κάλυψη μίας θέσης από παλαιότερη προκήρυξη).

Εκτός βέβαια από την ιατρική υπηρεσία, σοβαρή υποστελέχωση και μεγάλα κενά υπάρχουν και στις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, εστίαση, πλυντήρια, φύλαξη, καθαριότητα και υποστηρικτές υπηρεσίες), κενά που καλύπτονται με τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που δεν μπορούν να παίρνουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, με αποτέλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οφείλονται περισσότερες από 80 ημέρες άδειας και ρεπό από προηγούμενα έτη.

Ετιμούμε ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση και στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για το ΕΣΥ και για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από την κοινωνία και τους φορείς του Μεραμπέλου.

Γι αυτό, από κοινού με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου καλούμε τους εργαζόμενους του ΓΝΑΝ σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 28/11/23 στις 13.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΝΑΝ.

Παράλληλα καλούμε τους βουλευτές του νομού Λασιθίου να πάρουν θέση και να αντιδράσουν στην πλήρη συρρίκνωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Επίσης καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και το δικαίωμα των πολιτών σε δημόσια δωρεάν υγεία.

Περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή

- στην Παγκρήτια Συγκέντρωση την Πέμπτη 30/11/23 στις 11.00 πμ στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο

- στη Συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Νικολάου την Πέμπτη 14/12/23 στις 11.00 πμ.

Διεκδικούμε:

-Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13 ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί υπάρχει κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ

= Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.

- Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.

- Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Προστασία και ενδυνάμωση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, καμία πλήρη από τους ασθενείς.

Εκ του ΔΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου