Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΓΝΑΝ στις 2/11/23Το πρωί της Πέμπτης 2/11/23 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, συγκέντρωση που οργανώθηκε από το σύλλογο εργαζομένων στα πλαίσια  πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ.

Το “παρών” στη συγκέντρωση έδωσαν πολλοί εργαζόμενοι του ΓΝΑΝ και και πολίτες,  ο νυν Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μανώλης Μενεγάκης, νυν και νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης, ο πρώην Δήμαρχος και νυν Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Δημήτρης Κουνενάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου Κ. Καραταράκης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου Γ. Ξένος αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων της περιοχής – διατρανώνοντας όλοι την έμπρακτη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες σε μια δημόσια και δωρεάν υγεία.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ Γ. Μανουσάκης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

"Εκτιμούμε και το είπαμε και στη Γενική μας Συνέλευση ότι είναι κυβερνητικό σχέδιο η απαξίωση του ΕΣΥ, των δημόσιων νοσοκομείων, έτσι ώστε να ωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις τόσο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά βλέπουμε ότι γίνονται επενδύσεις και στην περιφέρεια και στην Κρήτη από ιδιώτες στην υγεία. 

Ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία επεκτείνεται και για να καλύψει ουσιαστικά τα κενά που  δημιουργεί σκόπιμα η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είδαμε τον υπουργό πριν δυο εβδομάδες στο Ηράκλειο και του  είπαμε ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λασιθίου. Απάντηση δεν πήραμε. Η απάντηση ήταν θα δούμε τι θα κάνουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε με το Λασίθι που έχει τέσσερα νοσοκομεία. Η γνωστή καραμέλα δεν φταίει η κυβέρνηση, φταίτε εσείς που έχετε τέσσερα νοσοκομεία. Λες και στο Ρέθυμνο που έχει ένα νοσοκομείο είναι καλύτερη κατάσταση. Η ίδια είναι, το ίδιο χάλι με εμάς.                                   

...Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουν αγοραστεί  καινούργια μηχανήματα στο χειρουργείο, λαπαροσκοπικός πύργος, λέιζερ λιθοτριψίας,  μικροσκόπιο για τον οφθαλμίατρο και πολλά άλλα.   Όμως τι να τα κάνουμε τα μηχανήματα αν δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα δουλέψουν; Ο κόσμος δεν ωφελείται από μηχανήματα που αγοράζονται και κάθονται. Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό το ζήτημα και η σημερινή συγκέντρωση έχει ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα, να αναδείξουμε την πολιτική η οποία είναι εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος των ασθενών, εις βάρος των πολιτών και εν τέλει να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Όχι στην οικονομική εκμετάλλευση της υγείας προς όφελος λίγων, αλλά να είναι ένα αγαθό για όλο τον κόσμο. Γιατί τη δημόσια υγεία, ο κόσμος την έχει πληρωμένη,  την έχουμε πληρώσει όλοι με τις εισφορές μας, την έχουμε πληρώσει όλοι με τη φορολογία μας.

Αντί να δίνουν αυξήσεις στους μισθούς των διοικητών, ας δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό για να έρθουν γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι, ας μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους, να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι το σύστημα, να αποδώσει στο νοσοκομείο αυτά που μπορεί να αποδώσει. 

 ...Ενώ λοιπόν υπάρχει αυτή η διάθεση από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, η κυβέρνηση συνέχεια πατά φρένο σκόπιμα γιατί ουσιαστικά προωθεί μια πολιτική που λέει θες υγεία, θα πληρώσεις.                  

Εμείς δεν θέλουμε να συρρικνωθεί το νοσοκομείο, δεν θέλουμε να πληρώνει ο κόσμος για υπηρεσίες που έχει ήδη πληρωμένες, και γι΄ αυτό κάνουμε σήμερα αυτή τη συγκέντρωση.

Ευχαριστούμε όλους που είναι παρόντες και θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα με τους φορείς της κοινωνίας να εκφραστεί αυτό και από την κοινωνία του Αγίου Νικολάου με μια μεγάλη συγκέντρωση ξανά στο δρόμο και θα ενημερώσουμε για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. "

Εκ του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου