Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Επιστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού

 
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προς τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και προς τη διοίκηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου επιστολή σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω της μεγάλης έλλειψης  προσωπικού. Η επιστολή κοινοποιείται στους βουλευτές νομού Λασιθίου κ.κ. Πλακιωτάκη και Θραψανιώτη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, στον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γουλιδάκη και στις περιφερειακές παρατάσεις, στο Δήμαρχο Αγ. Νικολάου κ. Ζερβό και στις δημοτικές παρατάξεις. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

  Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω έλλειψης προσωπικού. Το νοσοκομείο πριν την πανδημία ήταν το πιο υποστελεχωμένο της Κρήτης  με το μεγαλύτερο κατά μέσο όρο αριθμό οφειλόμενων ρεπό και αδειών ανά εργαζόμενο. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού  προσωπικού, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε βάρδιες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανάπτυξης σχετικών  τμημάτων(τμήματα covid, εμβολιαστικά). Επίσης συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων σε άλλες μονάδες, και από 1/9/2021 υπήρξαν 34 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, 25 εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, ενώ με τρίμηνες συμβάσεις προσελήφθησαν μόνο 11 επικουρικοί εργαζόμενοι. Ουσιαστικά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ενεργό δυναμικό του ΓΝΑΝ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30 εργαζόμενους που ισοδυναμεί με το 8% του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Έτσι αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι οριακή και η λειτουργία του Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενώ το Νοσοκομείο ε φημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, τις μισές ημέρες δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες και ημερηχογραφήματα, κάτι που επιρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και την ασφαλή εφημέρευση του.   Καμιά ημέρα του μήνα δεν εκτελούνται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες και ηπερηχογραφήματα για εξωτερικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσφεύγουν είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

 Ακόμη 10 ημέρες το μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα να εφημερεύει καρδιολόγος, κάτι που επίσης επιρρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.

Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν συγχωνευθεί από 1/9/21 η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, με αποτέλεσμα καρδιολογικά περιστατικά να νοσηλεύονται στην ίδια κλινική με εμπύρετα και λοιμώξεις.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής εξέτασης των ασθενών.

Στα νοσηλευτικά τμήματα γίνονται από τη διοίκηση συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτριών κάτι που διαταράσσει συνεχώς την ομάλή λειτουργία των τμημάτων και γίνεται   εφαρμογή εξαντλητικών και παράνομων προγραμμάτων εργασίας στη ΜΕΘ και ΜΕΘ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εξάντληση στο νοσηλευτικό προσωπικό αυτών των τμημάτων που λειτουργούν ως ένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νοσηλεύτριες  κάνουν 4 ώρες βάρδιες στη ΜΕΘ COVID και μετά συνεχίζουν και κάνουν άλλες 4 ώρες βάρδια στην κανονική ΜΕΘ, κάτι που καθόσον γνωρίζουμε δεν γίνεται στα άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης. Επίσης τα προγράμματα τους με ΠΡΩΙ-ΝΥΧΤΑ-ΝΥΧΤΑ είναι παράνομα και εξαντλητικά με αποτέλεσμα  να μπαίνουν σε κίνδυνο και οι νοσηλευτριες της ΜΕΘ καιΜΕΘ covid και οι ασθενείς, αφού το εξουθενομένο προσωπικό είναι επιρρεπές σε δεινέργεια νοσηλευτικών λαθών. Οι ίδιες εξαντλητικές συνθήκες ισχύουν και για το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ που καλείται να ανταπεξέλθει σε 15 και πλέον εφημερίες το μήνα για κάποιους ιατρούς.

 Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στη στελέχωση της διοίκησης και των υποστηρικτικών υπηρεσιών (εστίαση, καθαριότητα, ιματισμός, φύλαξη). Μάλιστα σε αυτά τα τμήματα υπάρχει στους συναδέλφους  ανασφάλεια σχετικά με τη συνέχιση της εργασίας τους αφού η παράταση για τους ΣΟΧ είναι μόνο μέχρι 31/3/2022 και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει απαντήσει αν θα δώσει ξανά τη δυνατότητα προκήρυξης νέων ΣΟΧ ή αν θα επιβάλει εμμέσως την ανάθεση σε εργολάβους, από τους οποίους έχουμε στο παρελθόν πικρή πείρα (με απλήρωτες αμοιβές, με υπερτιμολογήσεις αποδοχών και εξαναγκασμό σε επιστροφές αμοιβών). Η ίδια εργασιακή ανασφάλεια επικρατεί και στο επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου που και γι΄αυτό η παράταση είναι μέχρι 31/3/2022, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλές συμβάσεις που λήγουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, χωρίς να ξέρουμε αν θα παραταθούν.

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει στείλει φέτος δύο έγγραφα με αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, το ένα στις 10-5-2021 για πρόσληψη 11 επικουρικών εργαζομένων διοικητικών και τεχνικών και το άλλο στις 7/6/21 για πρόσληψη 23 επικουρικών στη νοσηλευτική υπηρεσία. Κανένα από τα δύο αιτήματα δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και κανένας επικουρικός εργαζόμενος δεν έχει προσληφθεί στο ΓΝΑΝ από το Μάιο και μετά, εκτός από τους 11 τριμηνίτες που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των αναστολών εργασίας.

Από μόνιμες προσλήψεις για το Νοσοκομείο μας προβλέπονταν 28 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού στην προκήρυξη 6Κ/2020 που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2020, όμως ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν έχουν βγει ακόμα ούτες τα προσωρινά αποτελέσματα της 6Κ, παρότι έχουν περάσει 16 μήνες από την προκήρυξη. Αυτό προξενεί μεγάλη εντύπωση αφού το αναμενόμενο θα ήταν το ΑΣΕΠ να έδινε προτεραιτότητα στη δικεραίωση της προκήρυξης για την υγεία, και όχι να υπάχει καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων μεγαλύτερη ακόμα και από τις περιόδους πριν την πανδημία!!!

 Επίσης για την νέα προκήρυξη που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξαγγέλει ότι θα βγει μέχρι τέλος του χρόνου ουδείς γνωρίζει (ούτε καν η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ όπως μας έχει πει) ποια θα είναι η κατανομή των θέσεων και αν θα υπάρξουν θέσεις για το Νοσοκομείο μας. Κατανοείτε βεβαίως ότι για να προσληφθεί προσωπικό από αυτή την προκήρυξη που δεν έχει εκδοθεί ακόμα, θα περάσουν τρία με τέσσερα χρόνια με τους ρυθμούς που προωθούνται οι προκηρύξεις...

 Για τις μόνιμες θέσεις ιατρών αυτό που παρατηρείται στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι η ανακύκλωση θέσεων, αφού ιατροί εκτός ΕΣΥ δεν υποβάλουν αιτήσεις και απλά ανακυκλώνονται οι υπηρετούντες ιατροί του ΕΣΥ από τη μία θέση στην άλλη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ και δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού οι νέοι ιατροί προτιμούν την εργασία είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί πλήρως και με ασφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους. 

Ζητούμε να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΧΟ, ΟΑΕΔ), που ούτως ή άλλως ήδη πληρώνονται και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μην επιστρέψουν στα Νοσοκομεία οι εργολάβοι με τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Zητούμε να αρθούν οι αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας με περιοδικούς τακτικούς ελέγχους.

Ζητούμε να εγκριθούν και να υλοποιηθούν τα αιτήματα της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με 12μηνες ή 24μηνες συμβάσεις, αφού με τις τρίμηνες δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Ζητούμε να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση και υλοποίηση της προκήρυξης 6Κ/2020, ενώ στις νέες προκηρύξεις να υπάρξει κατανομή θέσεων για τα Νοσοκομεία ανάλογα με το ποσοστό στελέχωσης τους (όπως έγινε με την 6Κ).

Ζητούμε επίσης να υπάρξουν  οικονομικά και άλλα κίνητρα ώστε οι προκηρύξεις για τις ιατρικές θέσεις να καλύπτονται και από ιατρούς εκτός ΕΣΥ  και να μη γίνεται απλά ανακύκλωση θέσεων εις βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου