Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Κυνήγι μαγισσών και κυνήγι καρεκλών

 του Γιώργου Μανουσάκη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νομού λασιθίου κ. Θραψανιώτης σε δήλωση του που δημοσιεύτηκε στις 4/8/17 για τις διαμαρτυρίες σχετικά με την εγκατάσταση της τοπικής μονάδας υγείας (ΤΟΜΥ) Αγ. Νικολάου στον 4ο όροφο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, μιλά για “κυνήγι μαγισσών” προσβάλλοντας τους διαμαρτυρόμενους φορείς και προσπαθώντας να διαψεύσει ότι είχε επιλεγεί από τα όργανα της κυβέρνησης η συγκεκριμένη θέση.

Όμως τον κ. Θραψανιώτη τον διαψεύδει το ίδιο το περιεχόμενο του πρακτικού της απόφασης του Κέντρου Κοινωνικής Προνοιας Περριφέρειας Κρήτης στις 12/6/2017 που ενέκρινε την παραχώρηση της μίας πτέρυγας του 4ου ορόφου του ΘΧΠΛ για την εγκατάσταση της ΤΟΜΥ Αγ. Νικολάου. Στα πρακτικά αναφέρεται ότι η  διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα Μαυρομμάτη  είχε επισκεφθεί το χώρο και τον είχε βρει κατάλληλο. Επίσης  υπάρχει αναφορά σε  συγκεκριμένο έγγραφο της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ προς το ΔΣ του Κ.Κ.Π.Κ. (το με αριθμ. Πρωτ. 1553/25-05-2017 έγγραφο) για το θέμα της παραχώρησης. Ακόμη, το ΔΣ ΚΚΠΚ δεν αποφάσισε απλά ότι διαθέτει το χώρο, αλλά όρισε και συγκεκριμένη επιτροπή που θα συντάξει το πρακτικό παραχώρησης. Συνεπώς τα όσα αναφέρει ο κ. Θραψανιώτης ότι δεν είχε ληφθεί τελική απόφαση, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Επίσης τον κ. Θραψανιώτη διαψεύδει και η δήλωση της κυρίας Μαυρομμάτη στη στήλη “Ιχνηλασίες “ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ στις 27/7/17 όπου η κυρία Μαυρομμάτη επιμένει στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για τη στέγαση της ΤΟΜΥ και λέει ότι θα γίνει  προσωρινά μέχρι της μετεγκατάσταση της Μ.Τ.Ν. στο Νοσοκομείο.

Η προσβλητική αναφορά του κ. Μ. Θραψανιώτη για “κυνήγι μαγισσών” κίνητρο έχει να δικαιολογήσει  τα αδικαιολόγητα, την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση στο σοβαρό ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόσο πανελλαδικά, όσο και στην περιοχή μας, που με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά κατης σημερινής έχει μείνει χωρίς καμιά δομή πρωτοβάθμιας υγείας και το βάρος πέφτει στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου που λόγω της υποστελέχωσης του δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί (και) σε αυτόν το ρόλο.

Βεβαίως από τη βουλευτική θέση, όλα μπορεί να φαίνονται καλά για τον κ. Θραψανιώτη που λέει και ξαναλέει για το υποτιθέμενο έργο της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Αν έρθει όμως για λίγες ώρες ένα απόγευμα στα  ιατρεία του ΓΝΑΝ, θα διαπιστώσει πώς είναι να έρχονται στο Νοσοκομείο πάσχοντες πολίτες και να μη βρίσκουν ορθοπεδικό σε εφημερία, ή οδοντίατρο, ή ακτινολόγο, ή ΩΡΛ, ή οφθαλμίατρο και να αναγκάζονται να ψάχνουν για περίθαλψη είτε στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου και της Ιεράπετρας, είτε σε ιδιώτες ιατρούς. Άλλο τα λόγια και οι προκηρύξεις και άλλο η πράξη και οι διορισμοί. Λόγω της συνέχισης της μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, που την ψήφισε και ο κ. Θραψανιώτης, οι νέοι ιατροί επιλέγουν είτε να φεύγουν στο εξωτερικό είτε  να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία. Έτσι πρόσφατα θέση μόνιμου παθολόγου για το ΓΝΑΝ βγήκε άγονη. Τη στιγμή που μένουν κενές μόνιμες θέσεις ιατρών, η κυβέρνηση προσπαθεί να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ με διετείς συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ. Βεβαίως εφόσον δεν βρεθούν ιατροί να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, η κυβέρνηση και ο κ. Θραψανιώτης έχουν έτοιμη την απάντηση : “εμείς πάντως προκηρύξαμε τις θέσεις, δεν φταίμε”, λες και για τη μαζική μετανάστευση των νέων Ελλήνων επιστημόνων δεν φταίει η συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική, αλλά κάποιος άγνωστος και αόριστος εχθρός, η “κρίση”, ή οι “προηγούμενοι”.
Ας έρθει ο κ. Θραψανιώτης ένα απόγευμα να συνομιλήσει με το νοσηλευτή βάρδιας της ορθοπεδικής ή της χειρουργικής ή κάποιας άλλης κλινικής του Νοσοκομείου, να του πει αν έχει βελτιωθεί έστω και στο ελάχιστο η εργασιακή κατάσταση που βιώνει με τις συνεχείς βάρδιες, με τις ελάχιστες άδειες, με τα κομμένα ρεπό, με τα πολλά νυχτερινά. Οι λίγοι νέοι εργαζόμενοι που έρχονται με τις περιβόητες προσλήψεις του Πολάκη και του Ξανθού είναι λιγότεροι από όσους φεύγουν με συνταξιοδοτήσεις, με παραιτήσεις, με νέους διορισμούς και με μετακινήσεις – μετατάξεις από τις οποίες πάσχει διαχρονικά το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Έκανε άραγε τίποτα ο κ. Βουλευτής για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη ροή εργαζομένων με ρουσφετολογικές μετακινήσεις και μετατάξεις προς άλλα Νοσοκομεία και προς τα γραφεία της ΔΥΠΕ; Και αφού η κυβέρνηση θέλει τόσο πολύ να εξυπηρετήσει όσους εργαζόμενους θέλουν να μετακινηθούν προς τους τόπους κατοικίας τους, γιατί δεν θεσπίζει ένα διαφανές και αντικειμενικό σύστημα μετατάξεων με αυτόματη αναπλήρωση των θέσεων που κενώνονται από νέες προλήψεις; Γιατί συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση να κάνει επιλεκτικές εξυπηρετήσεις χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη; Γιατί ο κ. Θραψανιώτης ως βουλευτής Λασιθίου δεν προστατεύει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου από αυτό το ιδιότυπο “πλιάτσικο” εργαζομένων προς άλλα Νοσοκομεία;

Από τη βουλευτική θέση όλα μπορεί να φαίνονται εύκολα και απλά, όμως η πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι σκληρή και διαψεύδει τους όποιους ισχυρισμούς για βελτίωση της κατάστασης.

Για να επανέλθουμε στο θέμα της ΤΟΜΥ Αγ. Νικολάου, είναι προφανές ότι ο ισχυρισμός του κ. Θραψανιώτη ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση για το χώρο στέγασης της γίνεται για να δικαιολογήσει πιθανή υπαναχώρηση από την επιλογή του 4ο ορόφου του ΘΧΠΛ. Όμως το να βγαίνει προκήρυξη θέσεων για μια υγειονομική μονάδα και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει τελική επιλογή για το χώρο στέγασης της, αν μη τί άλλο δείχνει επιπολαιότητα, προχειρότητα και βιασύνη από την πλευρά των κυβερνόντων. Η κυβέρνηση, δεμένη πίσω από τις συμφωνίες και τις αποφάσεις της τρόϊκας, δεν μπορεί να ενισχύσει το χώρο της υγείας με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό που χρειάζεται, και εφευρίσκει τρικ όπως αυτό της  χρηματοδότησης  των ΤΟΜΥ από το ΕΣΠΑ υποσχόμενη ότι σε δύο χρόνια οι όποιοι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, γνωρίζοντας καλά ότι σε δύο χρόνια δεν θα έχουμε την ίδια κυβέρνηση. Αυτό το ανέφερε και ο κ. Θραψανιώτης στην πρόσφατη επίσκεψη του στο ΓΝΑΝ όταν του θέσαμε το θέμα τί θα γίνει όταν στις 31/12/2018 λήξουν οι συμβάσεις των καθαριστριών και αυτός απάντησε “μέχρι τότε, να δούμε ποιος θα είναι κυβέρνηση”. Ο σχεδιασμός λοιπόν γίνεται με τη λογική να δείξει η σημερινή κυβέρνηση ότι παράγει κάποιο πρόσκαιρό έργο και ας διαχειριστούν τα δύσκολα οι επόμενοι...

Βεβαίως αυτό που ζητούσε τόσα χρόνια η τοπική κοινωνία και οι φορείς της περιοχής μας (Πολυιατρείο) κατά πολύ απέχει από την ΤΟΜΥ που σχεδιάζει να φτιάξει η κυβέρνηση στον Άγιο Νικόλαο. Το Πολυιατρείο ήταν μια πολυδύναμη πρωτοβάθμια μονάδα υγείας με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και δυνατότητα εργαστηριακής κάλυψης των πολιτών. Απαιτούσε κτηριακή υποδομή (όπως λέει ο πρόεδρος του Εργ. Κέντρου Λασιθίου Μ. Πεπόνης όλα ήταν έτοιμα για την εγκατάσταση του εργολάβου, αφού οικόπεδο και χρηματοδότηση υπήρχαν) και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού. Με το πολυιατρείο θα εξυπηρετούνταν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες της περιοχής με εξετάσεις σε πολλές ειδικότητες ιατρών και με εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο ή σε ιδιώτες ιατρούς. Η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) που φτιάχνει η κυβέρνηση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Σύμφωνα με την προκήρυξη, δεν θα αποτελείται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά μόνο από γενικούς ιατρούς  (ελλείψει αυτών παθολόγους) και παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν θα έχει δικά της εργαστήρια. Ουσιαστικά η ΤΟΜΥ υποτίθεται ότι θα είναι η πρώτη επαφή ενός ασθενούς με ιατρό με παροχή βασικής ιατρικής φροντίδας και όχι εξειδικευμένης. Παράλληλα όμως για να έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρό του Νοσοκομείου ένας ασθενής που δεν χρήζει επείγουσας ιατρικής βοήθειας, θα πρέπει να έχει παραπεμπτικό από ιατρό της ΤΟΜΥ ή από ιδιώτη ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ (αυτός είναι ο περίφημος κόφτης). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η ΤΟΜΥ, όχι μόνο δεν θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά θα λειτουργεί και ως παράγοντας ταλαιπωρίας και ως κόφτης για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου. Για παράδειγμα ένας ασθενής που αντιμετωπίζει χρόνιο ορθοπεδικό πρόβλημα θα πρέπει να πάει πρώτα στην ΤΟΜΥ, να εξεταστεί από γενικό ιατρό και να πάρει παραπεμπτικό, για να μπορέσει μετά να πάει στο Νοσοκομείο να κλείσει ραντεβού με ορθοπεδικό! Αναστάτωση και αντιπαραθέσεις ιατρών – ασθενών  βεβαίως θα υπάρχουν και στο Νοσοκομείο σχετικά με το ποια περιστατικά είναι επείγοντα και έκτακτά και πρέπει να έχουν ή όχι παραπεμπτικό από ιατρό της ΤΟΜΥ. Βεβαίως όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν σε περίπτωση που βρεθούν ιατροί για να λειτουργήσει η ΤΟΜΥ Αγ. Νικολάου, κάτι που είναι ιδιαίτερα αμφίβολο.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι αυτό που διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, δεν είναι παρά ένα ρεσιτάλ επιπόλαιων και βιαστικών επιλογών με στόχο να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για επιβολή “κόφτη” στηνπρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία και να μειωθούν οι νοσοκομειακές δαπάνες, καθώς επίσης με στόχο να προβληθεί προεκλογικά ότι η κυβέρνηση παρήγαγε έργο στο χώρο της υγείας. Σκπός τους είναι η διατήρηση των όποιων θέσεων εξουσίας κατέχουν, των “καρεκλών” που πήραν λέγοντας ψέμματα στον ελληνικό λαό για τη στάση τους απέναντι στα μνημόνια, αφού ουδέποτε ο κ. Θραψανιώτης και οι υπόλοιποι κυβερνητικοί βουλευτές είπαν πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ότι θα φέρουν 4ο μνημόνιο, μείωση του αφορολόγητου, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στη φορολογία. Στην πράξη οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν επιδίδονται σε “κυνήγι μαγισσών”, αλλά σε ένα ιδιότυπο “κυνήγι καρεκλών” με στόχο τη διατήρηση τους όσο το δυνατόν περισσότερο στις κυβερνητικές και βουλευτικές θέσεις.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου