Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Με εκκρεμότητες έκλεισε το έτος για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα της στελέχωσης του ιδρύματος

του Μιχάλη Ατσαλάκη

Με εκκρεμότητες έκλεισε το έτος για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα της στελέχωσης του ιδρύματος. Είναι δε βέβαιο πως θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην πλήρωση θέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα δεδομένου ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών οδηγεί στην ουσιαστική αναβολή μιας σειράς ζητημάτων ακόμα και στην επίλυση άμεσων προβλημάτων αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις και οι μετακινήσεις.  

Το Μάρτιο οι επικουρικοί 
Το σημαντικό και ουσιαστικά θετικό στοιχείο, βέβαια, είναι πως θα προχωρήσει η πρόσληψη των τεσσάρων επικουρικών γιατρών που έχουν ανακοινωθεί χωρίς προβλήματα, τουλάχιστον στο κομμάτι της διαδικασίας. Συγκεκριμένα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου προβλέπεται να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά και την αίτησή τους οι ενδιαφερόμενοι γιατροί, προκειμένου να ξεκινήσει μετά η διαδικασία της αξιολόγησης και της τοποθέτησής τους. Δεδομένης, ωστόσο της εκλογικής περιόδου, οι εκτιμήσεις της Διοίκησης είναι πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησής τους, κάτι που σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις η ανάληψη καθηκόντων θα πρέπει να τοποθετηθεί χρονικά το Μάρτιο. 

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα ακτινολόγο, ένα αναισθησιολόγο, ένα εντατικολόγο για τη ΜΕΘ κι ένα ψυχίατρο που θα κληθούν να υπηρετήσουν για ένα έτος στο νοσοκομείο και η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλή λειτουργία των κλινικών που θα υποστηρίξουν. 

Ορθοπεδικός

Η έλλειψη ορθοπεδικού, προφανώς, και δημιουργεί μεγάλο ζήτημα στην λειτουργία της κλινικής που απομένει με ένα γιατρό λόγω της αναρρωτικής άδειας του ενός ορθοπεδικού η οποία είναι μεγάλη σε διάρκεια ενώ παράλληλα και η απόσπαση του δευτέρου ορθοπεδικού που υπηρετεί σήμερα, ολοκληρώθηκε 31 Δεκεμβρίου. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως θα συνεχίσει να υπηρετεί στο νοσοκομείο και τον Ιανουάριο αφού διαφορετικά θα μείνει έμενε μ' ένα γιατρό η κλινική. 
“Συμπεριλαμβάνεται στις εφημερίες του Ιανουαρίου διότι δεν θα γινόταν αλλιώς και μετά πιστεύω πως θα συνεχίσει”, σημειώνει ο Διοικητής του νοσοκομείου Μανόλης Μακρονικολάκης.  

Παιδίατρος 
Το θέμα της έλλειψης παιδιάτρου από την παιδιατρική κλινική που απασχολεί το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν έχει βρει τη λύση του κι όπως όλα μαρτυρούν δύσκολα θα πρέπει να περιμένουμε κάποια θετική εξέλιξη στην υπόθεση, αφού για να γίνει η μετάθεση του παιδιάτρου από την Ικαρία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, απαιτείται η δημοσίευση στο ΦεΚ, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί τις επόμενες μέρες. 
“Αν η υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας είναι προγενέστερη όπως ξέρουμε των εξελίξεων για τις εκλογές δεν αποκλείεται να δημοσιευτεί στο ΦεΚ και να προχωρήσει η διαδικασία, ώστε να έρθει ο γιατρός, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τις πιθανότητες που έχουμε να συμβεί αυτό”, σημειώνει ο ο Διοικητής του νοσοκομείου Μανόλης Μακρονικολάκης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη πληροφόρηση υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει απόσπαση απευθείας από την Ικαρία στην παιδιατρική κλινική του Αγίου Νικολάου, κάτι που δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου. 

Με βάση το σενάριο αυτό το οποίο επιδιώκει να υλοποιήσει ο Δοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης, μπορεί να έρθει ακόμα και τις επόμενες μέρες ο γιατρός στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα να υπογράψει ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το νοσοκομείο Ικαρίας, την απευθείας απόσπαση του γιατρού από το νοσοκομείο του νησιού στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, προκειμένου να τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες.  

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ πριν από την προκύρηξη των εκλογών και την αναστολή των μετακινήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου