Κέντρο Υγείας και όχι Νοσοκομείο θα θυμίζει το Πάσχα το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.
Και αυτό γιατί τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα Χριστούγεννα με τη μη λειτουργία κλινικών, ισχύουν και για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, ενώ κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει ότι αυτή η εικόνα θα είναι προσωρινή.
Και αυτό γιατί τα προβλήματα που αντιμετώπισε τα Χριστούγεννα με τη μη λειτουργία κλινικών, ισχύουν και για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, ενώ κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει ότι αυτή η εικόνα θα είναι προσωρινή.
Έτσι, πέρα από τις βασικές παροχές ορισμένων κλινικών, οι κλινικές που καλούνται να φέρουν σε πέρας περιστατικά που πρέπει ν' αντιμετωπίσει ένα νοσοκομείο δευτεροβάθμιας περίθαλψης, δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου το τετραήμερο του Πάσχα. Με αυτά τα δεδομένα, κάποιες κλινικές ή τμήματα βάζουν «λουκέτο», μέχρι τέλος του Απριλίου!
Ας δούμε όμως αναλυτικά και με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες πώς έχει η κατάσταση.
Καταρχήν, μόνο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Παθολογική και η Παιδιατρική θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, κάτι που ισχύει άλλωστε για όλο τον τρέχοντα μήνα που έχουν ενεργό εφημερία.
Από κει και πέρα: Η Ορθοπεδική κλινική δεν θα εφημερεύει τη μέρα του Πάσχα. Η ΩΡΛ δεν θα έχει γιατρό τη Μ. Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ η Ουρολογική δεν θα λειτουργήσει για τέσσερις μέρες από το Μ. Σάββατο μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. Μέχρι εδώ είναι προφανές πως υπάρχουν ελλείψεις αλλά η κατάσταση μοιάζει αντιμετωπίσιμη και πάντως όχι κρίσιμη.
Τα προβλήματα
Τα προβλήματα όμως τώρα αρχίζουν. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο «λουκέτο» που βάζει το αναισθησιολογικό τμήμα.
Δεν εφημερεύει λοιπόν αναισθησιολόγος από το Μεγάλο Σάββατο (23 Απριλίου) μέχρι το Σάββατο (30 Απριλίου) του Θωμά! Και ενώ τις μέρες αυτές εφημερεύει η χειρουργική κλινική με δύο χειρουργούς, στην ουσία δεν μπορεί να κάνει έκτακτη επέμβαση - αν προκύψει ανάγκη - αφού δεν θα έχει αναισθησιολόγο.
Το ίδιο, περίπου, ισχύει και για τη γυναικολογική κλινική, η οποία θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά με εξαίρεση έκτακτα περιστατικά όπως καισαρικές τομές που λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγου, δεν θα μπορεί να τα δεχθεί.
Παράλληλα, το ακτινολογικό τμήμα, δεν θα έχει γιατρό τη Μ. Παρασκευή και το τριήμερο από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη της διακαινησίμου. Αυτό απλά σημαίνει ότι αξονική τομογραφία σε μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προορίζεται για τη Μ.Ε.Θ. δεν θα μπορεί να γίνει. Θα πρέπει λοιπόν, για παράδειγμα, ένα περιστατικό από τροχαίο που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, να διακομιστεί στο Ηράκλειο για την αξονική τομογραφία και μετά να επιστρέψει στη ΜΕΘ!
Η καρδιολογική
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι θα είναι κλειστή και η πόρτα της καρδιολογικής κλινικής αυτές τις μέρες. Χωρίς λουκέτο, αλλά κλειστή. Τι σημαίνει αυτό; Η πιο κρίσιμη για την ανθρώπινη ζωή κλινική έχει 14 εφημερίες ετοιμότητας τον Απρίλιο! Στην εφημερία ετοιμότητας ο γιατρός είναι στο σπίτι του και τον φωνάζουν αν προκύψει σοβαρό περιστατικό.
Έτσι, τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και όλη την εβδομάδα της διακαινησίμου θα ισχύει αυτή η εφημερία για την καρδιολογική. Μην βιαστείτε όμως να πείτε: «πάλι καλά»! Γιατί το τετραήμερο του Πάσχα δεν θα υπάρχει κανένας καρδιολόγος στο νοσοκομείο. Συνεπώς, αν υπάρξει ένα έκτακτο περιστατικό, είναι ακάλυπτο.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που καλείται ν' αντιμετωπίσει έκτακτα και βαριά περιστατικά στα οποία κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές - επί της ουσίας - δεν θα έχει τις βασικές ειδικότητες που την επικουρούν για ν' ανταποκριθεί σε τέτοια περιστατικά. Και έτσι, το μεγάλο λουκέτο μπαίνει κυριολεκτικά, στην πιο κρίσιμη Μονάδα. Και μιλάμε για τη Μονάδα που καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού και ενδεχομένως και των γύρω τουριστικών περιοχών του Αγίου Νικολάου.
Η Εντατική
Η ΜΕΘ εφημερεύει καθημερινά τον Απρίλιο μέχρι τις 19 του μήνα. Θα κλείσει όμως στις 20 (Μεγάλη Τετάρτη) και θ' ανοίξει ξανά στις 12 Μαΐου!
«Γιατί συμβαίνει αυτό, κάνετε συντήρηση στη Μονάδα;» ήταν η ερώτηση προς τον Διευθυντή της κ. Χάνι Μασούντ.
«Η μονάδα έχει μειώσει τα κρεβάτια της από έξι στα τέσσερα γιατί τα αναλώσιμα υλικά δεν αρκούν και μάλιστα με πολύ ζόρι δουλεύουμε τα τέσσερα. Οι αναπνευστήρες έχουν μειωθεί από επτά στους τέσσερις και ενώ με αυτά τα υλικά πρέπει να δουλεύεις δύο ή τρία κρεβάτια εμείς δουλεύουμε τέσσερα. Επιπλέον, ο εντατικολόγος που ήρθε από το Βενιζέλειο και έκανε τέσσερις εφημερίες το μήνα, τελικά δεν πληρώθηκε από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα και αρνήθηκε να συνεχίσει στη μονάδα με αποτέλεσμα να μείνουμε τρεις γιατροί. Έτσι πάμε σε κλείσιμο», εξήγησε.
Το ερώτημα όμως είναι πώς μπορεί να παραμείνει κλειστή για 20 μέρες μια τόσο κρίσιμη κλινική; Μία Μονάδα η οποία έχει πάντα ασθενείς, αφού παρουσιάζει πληρότητα 95,2% από την αρχή του έτους μέχρι τώρα;
«Πιστεύω πως υπάρχει μία διοίκηση που δεν απαιτεί και δεν προσπαθεί να υποστηρίξει τα πιο κρίσιμα τμήματα σε μια δύσκολη εποχή. Υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά που μπορούν να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες. Δεν βλέπω τη δυναμική που απαιτείται για να λυθούν τα προβλήματα», υπογραμμίζει ο κ. Μασούντ.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου