6/3/2025 Αρ. Πρωτ. : 22/2025
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με τη Διοίκηση της ΥΠΕ
Την Τρίτη 4/3/25 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Ηράκλειο μετά από αίτημα του ΔΣ του συλλόγου μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το προεδρείο και μέλη του ΔΣ του Συλλόγουε Εργαζομένων ΓΝΑΝ καθώς επίσης και εκπρόσωπος του συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου, ενώ από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ συμμετείχαν ο διοικητής κ. Ν. Παπαβασιλείου και η υποδιοικήτρια κα. Μ. Σπινθούρη.
Τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά μας ήταν:
- η πορεία μελετών και έργων (μελέτη στατικής επάρκειας, έργο ενεργειακής αναβάθμισης, μελέτη για κατασκευή ψυχιατρικής κλινικής, επέκταση ΓΝΑΝ),
- η πορεία προσλήψεων επικουρικού και μόνιμου προσωπικού,
- οι προκηρύξεις ιατρικών θέσεων
- η ανάγκη καλύτερη συνεργασίας της διοίκησης της ΥΠΕ με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων.
Για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων του ν. Λασιθίου που έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το το 2021 χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη του 4 χρόνια μετά, υπήρξε επικοινωνία της διοίκησης της ΥΠΕ με αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου περιβάλλοντος και ζητήθηκε να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες υλοποίησης του.
Σημειώνεται ότι το έργο το έργο με τίτλο “Ενεργειακή Αναβάθμιση νοσοκομειακών μονάδων Γ.Ν. Λασιθίου-Γ.Ν. Κ.Υ Νεαπόλεως “Διαλυνάκειο” ” έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) και για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προβλέπει τις παρακάτω εργασίες:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Θερμοϋγρομόνωση δώματος.
- Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας.
- Αναβάθμιση συστήματος κλιματισμού μέσω εγκατάστασης συστήματος κλιματισμού VRF.
- Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας για παραγωγή ΖΝΧ.
- Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων.
- Εγκατάσταση συστήματος καταγραφής και επιτήρησης ενεργειακών καταναλώσεων.
Όμως παρότι η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει γίνει εδώ και 4 χρόνια, δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη του, ενώ αντίθετα έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις σε άλλα αντίστοιχα έργα νοσοκομείων της Κρήτης.
Για το θέμα της ανάγκης προκήρυξης μελέτης στατικής επάρκειας για την παλαιά πτέρυγα του ΓΝΑΝ από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 860.000 ευρώ για να προκηρυχθεί η μελέτη στατικής επάρκειας του ΓΝΑΝ.
Για το ζήτημα της χωροθέτησης και κατασκευής ψυχιατρικής κλινικής για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ ειπώθηκε ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΓΝΑΝ είχε σκέψεις για αλλαγή χωροθέτησης της κλινικής στον πρώτο όροφο της παλαιάς πτέρυγας του ΓΝΑΝ σε σχέση με επικείμενη δωρεά κτιρίου και γι΄ αυτό δεν είχε προχωρήσει. Επίσης ειπώθηκε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου. Από την πλευρά του ΔΣ του συλλόγου επισημάνθηκε ότι υπήρξε πάγωμα των όποιων διαδικασιών, με αποτέλεσμα να βρεθούν χρηματοδοτήσεις για τις ψυχιατρικές κλινικές στο ΠΑΓΝΗ και στο νοσοκομείο Χανίων, όχι όμως για το ΓΝΑΝ, παρά το ότι ο νομός Λασιθίου είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης χωρίς ψυχιατρική κλινική.
Γα το θέμα των προσλήψεων επικουρικού και μόνιμου προσωπικού από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 6 επικουρικοί νοσηλευτές-τριες για το ΓΝΑΝ. Από την πλευρά του συλλόγου αναφέρθηκε ότι ο αριθμός σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, αφού συνεχώς καταγράφονται αποχωρήσεις μόνιμων και συμβασιούχων, χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ υπάρχει ζήτημα με τις μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία. Επίσης ζητήθηκε να υπάρξουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων, όμως αυτό αποκλείστηκε.
Για τις προκηρύξεις των ιατρικών θέσεων ζητήθηκε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τα όργανα του ΓΝΑΝ σχετικά με την επιλογή των ειδικοτήτων και των βαθμών των θέσεων που προκηρύσσονται. Έγινε εκτενής αναφορά στα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου (αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, ΤΕΠ, καρδιολογική, ακτινολογικό). Από την πλευρά του συλλόγου επισημάνθηκε πως οι μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία αποτελούν μπαλώματα και δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής μειωμένων αμοιβών και εργασιακής εξάντλησης, και αν δεν αλλάξουν αυτά, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.
Τέλος τέθηκε η ανάγκη καλύτερη συνεργασίας της διοίκησης της ΥΠΕ με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων και ζητήθηκε να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο και τη λειτουργία του συλλόγου, όπως επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, και να γίνουν ενέργειες για να υπάρχει ηρεμία στο νοσοκομείο και σεβασμός του έργου και της προσπάθειας των εργαζομένων.
Εκ του ΔΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου