Την απόφαση μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
Απόφαση του Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στις δομές του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.)7ης ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ
Σάββατο 29 Μαρτίου 2025
“Νοσεί” το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού (VIDEO)
Σταθερά μειώνεται εδώ και δύο χρόνια ο αριθμός του προσωπικού στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος εργαζομένων.
Πρόκειται για ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτές, αλλά και εργαζόμενους στην καθαριότητα με αποτέλεσμα, το νοσηλευτικό ίδρυμα να υπολειτουργεί.
Ο σύλλογος των εργαζομένων απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου υγείας ζητά την πρόσληψη τουλάχιστον επικουρικού προσωπικού.
Αναδημοσίευση από τη σελίδα της ΝΕΑ TV
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025
Ευχαριστήρια για το προσωπικό του ΓΝΑΝ δημοσιευμένα στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ
«Απόβαση» υγειονομικών στην Αθήνα: Συλλογική αγωνιστική δράση για τη διάσωση του ΕΣΥ - «Ως εδώ!»
Τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το ΕΚΑΒ, μαζί με τις Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, συντονίζουν τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης των δημόσιων δομών υγείας
Με κοινή ανακοίνωση, σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, μονάδων ΠΦΥ, ΕΚΑΒ και ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών της Κρήτης προχωρούν σε συντονισμένη κινητοποίηση το διήμερο 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου στην Αθήνα, διεκδικώντας ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και διαμαρτυρόμενοι για τη διάλυση των δημόσιων δομών στο νησί και στα νησιά του Αιγαίου.Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια των μαζικών συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά, εκφράζοντας την αγανάκτηση τόσο των υγειονομικών όσο και του κοινού.
Η μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στις κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Υγείας και Ναυτιλίας, αποτελεί συνέχεια των μεγάλων συγκεντρώσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Κρήτη, με αιχμή την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την υποβάθμιση των υποδομών και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και ΕΚΑΒ και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου, συντονίζουμε την αγωνιστική μας δράση με αυτή των άλλων νησιών του Αιγαίου και συμμετέχουμε στην παναιγαιική κινητοποίηση στις 31 Μάρτη στο υπουργείο Υγείας και την 1 Απρίλη στο υπουργείο Ναυτιλίας, αντιδρώντας στην επικίνδυνη κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας της περιοχής μας.
Οι κινητοποιήσεις αυτές στα Υπουργεία θα αποτελέσουν συνέχεια των μαζικών συλλαλητηρίων των δύο τελευταίων χρόνων σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Χανιά όπως και στη Σάμο, με αποκορύφωμα τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη, ενάντια στη διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας αλλά και των συγκοινωνιών, που εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους χιλιάδες ζωές.
Τα νοσοκομεία, η ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ πάσχουν από σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Πάνω από 2000 θέσεις είναι κενές στα νοσοκομεία της Κρήτης, αφού οι ελάχιστες προσλήψεις δεν αναπληρώνουν τις αποχωρήσεις.
Δεκάδες υποστελεχωμένα τμήματα υπολειτουργούν και αδυνατούν να εφημερεύσουν καθημερινά με ασφάλεια ήδη αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού ασθενών από όλη την Κρήτη, ενώ η υπολειτουργία των υπόλοιπων νοσοκομείων του νησιού σε συνάρτηση με την αύξηση του τουρισμού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο γονάτισμα του ΠΑΓΝΗ.
Η τραγική υποστελέχωση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας παιδιών της Κρήτης εκθέτει την ευαίσθητη αυτή ομάδα μικρών ασθενών σε σοβαρούς κινδύνους, αφού στη μοναδική σε όλη την Κρήτη Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός και εφημερίες καλύπτονται από ψυχιάτρους ενηλίκων (από το Βενιζέλειο και το Λασίθι), ενώ οι πιέσεις και στη μοναδική γιατρό του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου να καλύπτει εφημερίες την ώθησαν σε παραίτηση, αφήνοντας έτσι τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας της Κρήτης με μία μόνο παιδοψυχίατρο (στο Ρέθυμνο).
Η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ γεμίζει με ράντζα, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και χώρων, η Ψυχιατρική κλινική του ΓΝ Χανίων στελεχώνεται με έναν μόνο ειδικευμένο γιατρό, ενώ ένας μόνο ψυχίατρος υπηρετεί και στο ΓΝ Ρεθύμνου.
Ως διέξοδος στην απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης προβάλλεται η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, μετακυλίοντας την ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότηση της υγείας στους ασθενείς.
Αντί για ανάπτυξη πλήρως στελεχωμένων δημόσιων χειρουργικών κλινών, ως λύση στις λίστες της «ντροπής» προβάλλονται τα απογευματινά χειρουργεία, με το «κέρασμα» των πρώτων δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης να χρησιμεύουν για το μετριασμό των αντιδράσεων και την καθιέρωση των «επί πληρωμή» χειρουργείων, ενώ θα αξιοποιηθούν και για την ενίσχυση των κερδών ιδιωτικών κλινικών. Η περαιτέρω παράταση του εργάσιμου χρόνου των εξουθενωμένων γιατρών ΕΣΥ, με τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης στα ιδιωτικά ή απογευματινά ιατρεία/χειρουργεία, παρουσιάζεται ως κίνητρο αντί για αυξήσεις των μισθών και προσλήψεις.
Η παράδοση των γνωματεύσεων των μαγνητικών/αξονικών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες παρουσιάζεται ως λύση στην υποστελέχωση των ακτινολογικών τμημάτων. Αντί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα και σίτιση, οι υπηρεσίες αυτές παραχωρούνται σταδιακά σε εργολάβους. Αντί για ενίσχυση του ΕΚΑΒ, οι «δευτερογενείς» διακομιδές έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες.
Η πρόσφατη «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» δίνει περισσότερο χώρο σε ιδιώτες και ΜΚΟ, με την κατάργηση ψυχιατρικών νοσοκομείων (Αθηνών-Δαφνί, Θεσσαλονίκης) και «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης (π.χ. ΚΕΘΕΑ) και με τη συγχώνευση δημόσιων με ιδιωτικές δομές ψυχικής υγείας.
Η κατάσταση για υγειονομικούς και ασθενείς θα επιδεινωθεί όσο προχωρά η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ». Η αποζημίωση με βάση το παραγόμενο έργο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των πιο υποστελεχωμένων νοσοκομείων με τη μικρότερη πληρότητα, τα οποία θα συγχωνευτούν με κοντινά νοσοκομεία (π.χ. Λασιθίου), διαμορφώνοντας το νέο «υγειονομικό χάρτη». Ψηφιακά εργαλεία (όπως τα DRGs, τα πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση) αξιοποιούνται για την περικοπή των κρατικών δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
H μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, η επέκταση των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας, γενικά η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών σε δωρεάν περίθαλψη και θα υποβαθμίσει την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών στις δημόσιες δομές υγείας, με συνέπεια την έκθεση των ασθενών σε σοβαρούς κινδύνους είτε από την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία τους είτε από τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας τους.
Εξαιτίας των αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς αναγκάζονται σε ολοένα αυξανόμενες δαπάνες είτε στον διογκούμενο ιδιωτικό τομέα είτε στην απογευματινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να υποβληθούν έγκαιρα σε μια ιατρική εξέταση ή επέμβαση, ενώ αυξημένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη των ασθενών.
Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της Κρήτης συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους υγειονομικούς των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου. Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που εμπορευματοποιεί τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, αλλά και των μεταφορών. Δεν ανεχόμαστε να εκτίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια και να ενισχυθεί η κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Αφουγκραζόμαστε τις φωνές υγειονομικών και ασθενών, οι οποίοι ασφυκτιούν από την εγκληματική πολιτική του κέρδους, που μας στερεί το οξυγόνο. Γινόμαστε εμείς η φωνή όλων των θυμάτων αυτής της πολιτικής. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη μετατροπή χώρων δουλειάς, νοσοκομείων, ΜΜΜ σε κοιλάδες των Τεμπών. Σύνθημά μας είναι:
Η υγεία και οι μεταφορές είναι κοινωνικά αγαθά, όχι εμπορεύματα.
Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας
Καλούμε λαό και υγειονομικούς να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιΕΣ δωρεάν σύγχρονες ασφαλείς δομές υγείας και μεταφορών, που να ικανοποιούν καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
- Άμεσες προσλήψεις με επείγουσες διαδικασίες όλου του αναγκαίου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση όλων των δομών υγείας
- Να μην συγχωνευτεί-καταργηθεί κανένα τμήμα, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Όχι στο νέο «χάρτη υγείας».
- Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων και δημιουργία οργανισμών κέντρων υγείας. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και επιτάχυνση της διαδικασίας πρόσληψης.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Όχι στις μετακινήσεις. Όχι στη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.
- Προσλήψεις προσωπικού για το άνοιγμα των κλειστών και την ανάπτυξη νέων χειρουργικών αιθουσών.
- Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας.
- Γενναίες αυξήσεις μισθών υγειονομικών. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.
- Αύξηση χρηματοδότησης της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό.
- Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις ΣΔΙΤ. Όχι στο "νέο ΕΣΥ ". Όχι σε παραχώρηση καθαριότητας-σίτισης σε εργολάβους και απεικονιστικών διαγνώσεων δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες.
- Όχι στην κατάργηση και τη συγχώνευση δομών ψυχικής υγείας. Όχι στην κατάργηση του ΚΕΘΕΑ.
- Όχι στην κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.
- Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
- σύγχρονες ασφαλείς φτηνές αποκλειστικά δημόσιες ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές και αστικές συγκοινωνίες
- Να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. Καμία συγκάλυψη.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε πολύμορφα στις κινητοποιήσεις των σωματείων του Αιγαίου τη Δευτέρα 31 Μάρτη στις 6 μ.μ στο υπουργείο Υγείας και την Τρίτη 1 Απρίλη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Ναυτιλίας. Συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 Απρίλη.
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΗΝ Θ.Χ.Π. ΧΑΝΙΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ 4ης ΓΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
Παρατείνονται για 6 μήνες (έως 30/9/25) οι συμβάσεις των εργαζομένων με ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση των νοσοκομείων
Με τροπολογία του υπουργείου υγείας που ψηφίστηκε στις 27/3/25 από τη Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης, παρατείνονται για 6 μήνες (έως 30/9/25) οι συμβάσεις των εργαζομένων με ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση των νοσοκομείων.
Στην τροπολογία αναφέρονται τα παρακάτω:
"Ειδικά η ισχύς της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 5007/2022 (Α’ 241), περί της δυνατότητας παράτασης των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου του προσωπικού Φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας της Κεντρικής Υπηρεσίας και των εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30ή.9.2025.
Οι συμβάσεις που Παρατείνονται κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τους εκάστοτε Φορείς, αν πριν από την 30ή.9.2025 ολοκληρωθούν οι τακτικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια των αντίστοιχων υπηρεσιών, σύμφωνα με την μπαρ. 3 του άρθρου 105 του ν. 4412/2016 (Α’ 147)."
Το ψηφισθέν σχέδιο νόμου και την τροπολογία μπορείτε να τα δείτε από τη σελίδα της Βουλής ΕΔΩ.
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025
Ανοικτή Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης με θέμα: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου τη Δευτέρα 31/3 από 18:00-21:00
Ανοικτή Εκδήλωση Νομικής Πληροφόρησης με θέμα:
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δευτέρα 31/3/2025 από 18:00-21:00 ,
στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, Λευκών Ορέων 3
Επικοινωνήστε στο 2810343616 ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κρήτης
και στο 2841022364 Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ την Παρασκευή 28/3/25 από 11.00 ως 15.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων ΓΝΑΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης
Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου
Οργανωτική Επιτροπή:
• Παπαβασιλείου Νεκτάριος, ΜΒΑ Οικονομολόγος, Διοικητής 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.
• Γαρεδάκη Ευλαμπία, MSc, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, Πρ. Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης.
• Γιανναδάκη Γεωργία – Κωνσταντίνα, ΜSc, ΠΕ Νοσηλευτικής, Κλινική Εκπαιδεύτρια, Στέλεχος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
• Μανιωράκη Μαριλένα, ΜSc, ΤΕ Νοσηλευτικής, Στέλεχος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
• Κλάδου Πηνελόπη MSc, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, Στέλεχος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Α΄ ΜΕΡΟΣ
- 11.00 – 11.10 Χαιρετισμός Διοικητή 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Παπαβασιλείου Νεκτάριος
- 11.10 – 11.20 Εγχειρίδιο-Πρωτοβουλίες 7ης ΥΠΕ Γαρεδάκη Ευλαμπία, Γιανναδάκη Κωνσταντίνα, Μανιωράκη Μαριλένα
- 11.20 - 11.30 Βιωματική άσκηση γνωριμίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
Β’ ΜΕΡΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- 11.30 – 11.45 Ο Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και το έργο του. Μελισσινός Παύλος
- 11.45-12:15 Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Περιγραφή, Διάγνωση, Παρεμβάσεις. Ψυχογιού Μυρσίνη
- 12.15 – 12.45 Αυτισμός. Ένα ταξίδι ζωής. Κλάδου Ειρήνη
- 12.45- 13.15 Καθημερινότητα και Εκπαίδευση σε βασικές δεξιότητες ατόμου με αυτισμό. Καρασούλη Κέλλυ
- 13.15– 13.45 Διάλειμμα
Γ’ ΜΕΡΟΣ
Πρακτικό Μέρος
- 13.45-14.30 Πρακτικές οδηγίες διαχείρισης ατόμου με αυτισμό και νοητικές αναπηρίες στο Νοσοκομείο Μελισσινός Παύλος, Ψυχογιού Μυρσίνη, Κλάδου Ειρήνη, Καρασούλη Κέλλυ
- 14.30-15.00 Ανταλλαγή Εμπειριών- Καλές Πρακτικές – Ιδέες- Ανατροφοδότηση Ομάδας ‘ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ Βιωματικό Δρώμενο Ενδυνάμωσης
Λήξη Επιμορφωτικού Σεμιναρίου - Πιστοποιητικά Παρακολούθησης
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
• Γαρεδάκη Εύη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης.
• Γιανναδάκη Γεωργία – Κωνσταντίνα, ΜSc, ΠΕ Νοσηλευτικής, Κλινική Εκπαιδεύτρια, Στέλεχος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
• Καρασούλη Κέλλυ, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Κοινωνιολόγος, Γονέας Ατόμου με Αυτισμό.
• Κλάδου Ειρήνη, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, MSc, Πρόεδρος Φορέα, Γονέας Ατόμου με Αυτισμό.
• Μανιωράκη Μαριλένα, ΜSc, ΤΕ Νοσηλευτικής, Στέλεχος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
• Μελισσινός Παύλος, Κοινωνικός Φροντιστής ΑμεΑ, Βοηθός Φυσικοθεραπείας, Διευθυντής Φορέα.
• Ψυχογιού Μυρσίνη, Ψυχολόγος, MSc.
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης στηρίζει την Παναιγαιακή Κινητοποίηση στην Αθήνα
Οι τραγικές ελλείψεις είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν στην υγεία εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες!
Βλέπουν την υγεία σαν εμπόρευμα, τον ασθενή σαν πελάτη και βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή οδηγώντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
Η αναμενομένη αύξηση του πληθυσμού με τον τουρισμό, η υπολειτουργία των υγειονομικών μονάδων του νησιού εξαιτίας της υποστελέχωσης, η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο μας.
Όσο και να επιδιώκουν κάποιοι να ωραιοποιήσουν αυτήν την θλιβερή κατάσταση η αλήθεια είναι εδώ και φωνάζει.
Η υπάρχουσα συνθήκη είναι δραματική, άδικη και προσβλητική για ασθενείς και εργαζομένους .
Απαντάμε απερίφραστα καταφατικά στο κάλεσμα συντονισμού και κοινής δράσης του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας με στόχο όλα τα νησιά να γίνουμε μια γροθιά για ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ και ΑΣΦΑΛΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
Η δύναμη του οργανωμένου λαού, δείχνει ότι μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, με τη δύναμη της κοινής πάλης και του ενωμένου αγώνα! Συνεχίζουμε! Συντονίζουμε τις δυνάμεις μας και γινόμαστε μια γροθιά.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα:- Δευτέρα 31 Μάρτη στις 6μμ στο Υπουργείο Υγείας- Τρίτη 1 Απρίλη στις 11πμ στο Υπουργείο Ναυτιλίας
Εκ του ΔΣ
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025
Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ): Σημαντικά χαμηλότεροι οι μισθοί στο δημόσιο έναντι του ιδιωτικού τομέα
Αυτό προκύπτει από την τρίτη ανάλυση επικαιρότητας για το 2025 του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο «Χάσμα αμοιβών και μισθολογικό πλεόνασμα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».
Όπως αναφέρεται στην περίληψη: «Με τον όρο μισθολογικό χάσμα αναφερόμαστε στη διαφορά στην αμοιβή δύο πανομοιότυπων εργαζόμενων που το μόνο που τους διακρίνει είναι ότι απασχολούνται σε διαφορετικούς τομείς. Αντικείμενο της ανάλυσης είναι η διερεύνηση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα κατά τα έτη 2022 και 2023 με την εφαρμογή δύο ευρέως αποδεκτών μεθοδολογιών. Από την εκτίμηση προκύπτει ότι οι αμοιβές στο δημόσιο είναι σημαντικά χαμηλότερες έναντι του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη μεθοδολογία εκτίμησης (Mincer 1974), το εκτιμώμενο καθαρό ωρομίσθιο στον δημόσιο τομέα είναι κατά 14,6% χαμηλότερο έναντι του ιδιωτικού τομέα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη μεθοδολογία εκτίμησης (Oaxaca 1973 και Blinder 1973), οι εκτιμώμενες ωριαίες αποδοχές των απασχολούμενων στο δημόσιο υστερούν κατά 13,3% έναντι του ιδιωτικού τομέα. Και από τις δύο μεθοδολογίες προκύπτει ότι το μισθολογικό χάσμα υπέρ του ιδιωτικού τομέα διευρύνθηκε μεταξύ 2022 και 2023 λόγω της αύξησης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα».
Μπορείτε να δείτε την Ανάλυση Επικαιρότητας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)για το 2025 με τίτλο «Χάσμα αμοιβών και μισθολογικό πλεόνασμα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» ΕΔΩ
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025
Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η Υπουργική Απόφαση με θέμα «Συγκρότηση και ορισμός μελών στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και τους αντίστοιχους Φορείς που υπάγονται σε αυτήν (2025 - 2026)»
Μπορείτε να δείτε την υπουργική απόφαση ΕΔΩ.
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Αναρτήθηκε ο οριστικός πίνακας διοριστέων για 1.076 θέσεις ΤΕ νοσηλευτών από επιλαχόντες της 7Κ/2022 - 3 θέσεις για το ΓΝΑΝ αλλά υπάρχει περίπτωση ο αριθμός των εργαζομένων όχι μόνο να μην αυξηθεί, αλλά να μειωθεί κατά έναν
Για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουν κατανεμηθεί τρεις θέσεις και στους προσωρινούς πίνακες διοριστέων διορίζονται στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου οι παρακάτω:
- ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (εργάζεται ήδη στο ΓΝΑΝ ως επικουρική)
- ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΑΠΕΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
- ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΕΡΡΙΚΑ
Επίσης στο σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες διοριστέων διορίζονται σε άλλα νοσοκομεία οι παρακάτω εργαζόμενοι του ΓΝΑΝ:
- ΑΥΓΕΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ-Γ.Ν.-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ
- ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΘΑΛΕΙΑ στο ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
- ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δηλαδή αν γίνουν αποδεκτοί όλοι οι διορισμοί από τη συγκεκριμένη προκήρυξη επιλαχόντων (κυλιόμενος πίνακας) ο αριθμός των εργαζομένων στο ΓΝΑΝ όχι μόνο δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί κατά έναν.
Τη δημοσίευση στη σελίδα του ΑΣΕΠ μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ
Τον προσωρινό πίνακα διοριστέων μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ
Τρίτη 18 Μαρτίου 2025
Στις 27/3/25 θα γίνει η αποπληρωμή των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) Φεβρουαρίου 2025, και για τους ιατρούς των εφημεριών 2ου 2025 και των πρόσθετων εφημεριών (9%) 10ου, 11ου και 12ου 2024
Ευχαριστούμε πολύ όσους προσπαθούν για το συντομότερο της καταβολής (τμήμα οικονομικών, γραμματεία ΔΣ, νοσηλευτική υπηρεσία, γραφείο μισθοδοσίας, Γραφείο Προσωπικού).
Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025
Πρακτικά της 1ης και 2ης συνεδρίασης του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ την Τετάρτη 29/1/25
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πρακτικά 1ης συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 29/1/2025
Παρόντες:1)Μανουσάκης Γεώργιος, 2)Ναλμπάντη Αικατερίνη 3)Ηλιάκης Κων/νος, 4)Κουτουλάκης Ιωάννης, 5)Μανισαλής Γιώργος, 6) Γαλιοτζάκης Μανώλης 7)Καραταράκης Κωνσταντίνος
Θέματα:
Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει Απεργία -Αποχή από την Αξιολόγηση - Στοχοθεσία του έτους 2024
ΑΘΗΝΑ 10/3/2025
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2784
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, προκηρύσσει Απεργία -Αποχή για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ - ΠΡΟΝΟΙΑ από την Αξιολόγηση - Στοχοθεσία του έτους 2024, που εκκίνησαν οι διαδικασίες.
Οι λόγοι της αρνητικής μας στάσης την οποία έχουμε επισημάνει σε κείμενά μας, δεν έχουν εκλείψει.
Η Απεργία- Αποχή της ΠΟΕΔΗΝ είναι νόμιμη πράξη καθότι δεν έχει προσβληθεί στα Δικαστήρια από τον Υπουργείο Υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ θα αποστείλει στις καθορισμένες ημερομηνίες εξώδικα προς τα συναρμόδια Υπουργεία.
Ε.Ε. ΠΟΕΔΗΝ
Τρεις μόνιμες νοσηλεύτριες για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου - δημοσίευμα στο σημερινό φύλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκδόθηκαν και καταχωρήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης, διοριστέων και απορριπτέων υποψηφίων για την πλήρωση 894 θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς του υπουργείου Υγείας του κλάδου/ειδικότητας Δ.Ε. Βοηθών Νοσηλευτών. Για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχουν κατανεμηθεί δύο θέσεις και στους προσωρινούς πίνακες διοριστέων διορίζονται στο ΓΝΑΝ δύο νοσηλεύτριες. Η μία εργάζεται ήδη στο ΓΝΑΝ ως επικουρική. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες διοριστέων στο ΠΑΓΝΗ διορίζεται μια νοσηλεύτρια που εργάζεται ήδη στο ΓΝΑΝ ως επικουρική. Άρα στην καλύτερη περίπτωση, από τη συγκεκριμένη προκήρυξη επιλαχόντων (κυλιόμενος πίνακας) ο αριθμός των εργαζομένων στο ΓΝΑΝ ούτε θα αυξηθεί, ούτε θα μειωθεί.
Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκαν και καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 2Κ/2024 που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 617 θέσεων μόνιμου προσωπικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε φορείς του υπουργείου Υγείας. Για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου περιλαμβάνεται μία θέση ΤΕ Νοσηλευτικής στην οποία, σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα διοριστέων, διορίζεται νοσηλεύτρια που ήδη εργάζεται στο ΓΝΑΝ ως επικουρική.
Ανακυκλώνουν προσωπικό!
«Με τον τρόπο που γίνονται οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων πλην ιατρών, τα νοσοκομεία δεν ενισχύονται, αλλά γίνεται ανακύκλωση προσωπικού», σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιώργος Μανουσάκης. Στις ελάχιστες μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται διορίζονται συμβασιούχοι που εργάζονται ήδη.
Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί το 2023 πριν τις εκλογές ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στο ΕΣΥ κατά 10 χιλιάδες. Μέχρι στιγμής, στο μέσον περίπου της τετραετίας, ο αριθμός των εργαζόμενων στο ΓΝΑΝ (μόνιμων και επικουρικών) σε σχέση με το 2023 όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί περίπου κατά 20. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας μιλούν δημόσια συνεχώς για προσλήψεις παραπλανώντας την κοινωνία και υποτιμώντας εμάς τους εργαζόμενους που βιώνουμε την πραγματικότητα.
«Η πρόταση της Ομοσπονδίας μας είναι να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όσων εργάζονται περισσότερα από δύο χρόνια ως συμβασιούχοι, όπως ακριβώς γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα και από εκεί και μετά να γίνονται προσλήψεις σύμφωνα με κενά των νοσοκομείων. Έτσι δε θα γίνεται ανακύκλωση προσωπικού και θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ και θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις ανάγκες των ασθενών και των νοσοκομείων. Όμως η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό γιατί έχει κρυφό στόχο τη συνεχή αποδυνάμωση του ΕΣΥ προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι κάτι που πλέον το βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο οι κάτοικοι της Κρήτης και του Λασιθίου, που αναγκάζονται συνεχώς να πληρώνουν για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας για να καλύψουν ανάγκες που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν από το ΕΣΥ».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση διορισμού της νέας διοικήτριας του ΓΝΑΝ και των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου
Το ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας διοριστέων για 617 θέσεις κατηγορίας ΤΕ από την προκήρυξη της 2Κ/2024 - μία θέση για το ΓΝΑΝ
Για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου περιλαμβάνεται μία θέση ΤΕ Νοσηλευτικής στην οποία, σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα διοριστέων, διορίζεται η ΓΚΑΡΝΕΤΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ η οποία ήδη εργάζεται στο ΓΝΑΝ ως επικουρική.
Τη δημοσίευση στη σελίδα του ΑΣΕΠ μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ
Τον προσωρινό πίνακα διοριστέων μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ
Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας διοριστέων για 894 θέσεις ΔΕ β. νοσηλευτών από επιλαχόντες της 7Κ/2022 - δύο θέσεις για το ΓΝΑΝ
Για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουν κατανεμηθεί δύο θέσεις και στους προσωρινούς πίνακες διοριστέων διορίζονται στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου οι παρακάτω:
- ΚΑΚΙΩΝΗ ΑΡΓΥΡΩ
- ΚΟΠΑΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ(εργάζεται ήδη στο ΓΝΑΝ ως επικουρική)
Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με οδηγίες για τη δυνατότητα ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων κατηγορίας ΤΕ σε θέσεις κατηγορίας ΠΕ λόγω κατάργησης των ΤΕΙ
Το Υπουργείο Εσωτερικών στις 27/2/25 εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για την δυνατότητα ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) σε θέσεις κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), λόγω κατάργησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τεχνολογικού τομέα (Τ.Ε.Ι.)»
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025
Σχόλια για την υγεία και τα νοσοκομεία από τη στήλη "πενιές" του σημερινού φύλου της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ
ΜΟΝΟ η δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης απομένει για να επισημοποιηθεί, αλλά όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί για τους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων του Ν. Λασιθίου.
Τα έγγραφα βρίσκονται στα νοσοκομεία για την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που σημαίνει ότι τίποτα πλέον δεν αλλάζει.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ τα ονόματα που ήδη εδώ και καιρό ακούγονταν:
Η Βαγγελιώ Φανουράκη στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, οι κύριοι Ντουσάκης και Σολυδάκης αντίστοιχα στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας, η κα Κουτάντου στο Νοσοκομείο της Νεάπολης.
Και ελπίζουμε οι νέοι Διοικητές να λάβουν στα χέρια τους και μια«προίκα», για να μπορέσουν να ανταποκριθούν...
Αλλιώς, πώς;
ΧΩΡΙΣ «προίκα», χωρίς γιατρούς και προσωπικό, τι θα μπορέσουν να κάνουν οι νέοι Διοικητές;
Καθημερινά το διαπιστώνουμε. Τα νοσοκομεία φυλλορροούν.
Οι γιατροί όπου φύγει - φύγει για τον ιδιωτικό τομέα. Άλλοι τελείως. Άλλοι μισό μέσα, μισό έξω. Αξιοποιώντας τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων, που έχουν πληρωθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Στην ουσία οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα για τις ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουμε. Αυτοί που έχουν. Γιατί αυτοί που δεν έχουν, αλίμονο...
ΜΠΟΡΕΙ να μην έχουμε γιατρούς στα νοσοκομεία, αλλά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τα πάμε καλύτερα.
Πράγματι, είναι εντυπωσιακές οι δυνατότητες που έχουμε από την εφαρμογή του myhealth στο κινητό μας, όσον αφορά το ιατρικό ιστορικό μας. Και ακόμα περισσότερες αυτές που θα έχουμε τους επόμενους μήνες.
Ήδη έχουμε πάνω μας - για την ακρίβεια στο κινητό μας - τις εργαστηριακές εξετάσεις που έχουμε κάνει. Εντός ολίγου θα έχουμε και τις απεικονιστικές.
Ενώ πολύ ενδιαφέρον είναι ότι μπορούμε εύκολα να κλείσουμε και ιατρικά ραντεβού. Όταν βέβαια όλα τα νοσοκομεία και οι δομές μπουν στο σύστημα.
Τρίτη 11 Μαρτίου 2025
Σάββατο 8 Μαρτίου 2025
Προληπτικοί έλεγχοι γλαυκώματος στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου από 10 μέχρι 15 Μαρτίου
Στο πλαίσιο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ 09/03/2025 – 15/03/2025, η Οφθαλμολογική κλινική του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιήσει προληπτικό έλεγχο γλαυκώματος από 10/03/2025 έως και 15/03/2025.
Παραιτήθηκε ο προϊστάμενος των ΤΕΠ με φόντο τη δραματική υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου – Τι είπε στο Λατώ fm ο πρόεδρος των Εργαζομένων (ηχητικό)
Όπως ανέφερε, παρά κάποιες μεμονωμένες ενέργειες που έχουν γίνει στο ΓΝΑΝ η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, με προκηρύξεις που γίνονται να βγαίνουν άγονες, σχέσεις με το υπόλοιπο Νοσοκομείο που δεν είναι καλές, κ.ά.. “Οι γιατροί δουλεύουν στο ΤΕΠ σε συνθήκες ‘γαλέρας’ αφού πολλές φορές ένας γιατρός αναγκάζεται να εφημερεύει μέχρι και 24 ώρες και δεν προλαβαίνει να πάει να φάει ή να ξεκουραστεί”.
Πρόσθεσε πως “κάθε μέρα κάποια από τις κρίσιμες κλινικές του Νοσοκομείου δεν εφημερεύει λόγω των κενών και ειδικά στο Αναισθησιολογικό τμήμα. Η κυβέρνηση με την πολιτική της ‘σπρώχνει’ τους γιατρούς του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και αυτός που τελικά την ‘πληρώνει’ είναι ο πολίτης. Και την ίδια ώρα έχουν αφήσει το Νοσοκομείο 6 μήνες χωρίς Διοικητή και χωρίς Δ.Σ. και από 1/1/2025 χωρίς υπηρεσιακό συμβούλιο. Ο κ. Μουδατσάκης εκτελεί χρέη Διοικητή ενώ εκτελεί κανονικά όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά του ως γιατρός χειρούργος”.
Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή και τα όσα είπε περί αξιολόγησης στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για “προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, την ώρα που συνεχίζουν να βλέπουν το κράτος ως κομματικό λάφυρο”.
Ακούστε αναλυτικά στο παρακάτω ηχητικό:
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025
Στις 13/3/25 θα γίνει η αποπληρωμή των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) Ιανουαρίου 2025
Ευχαριστούμε πολύ όσους προσπαθούν για το συντομότερο της καταβολής (τμήμα οικονομικών, γραμματεία ΔΣ, νοσηλευτική υπηρεσία, γραφείο μισθοδοσίας, Γραφείο Προσωπικού).
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με τη Διοίκηση της ΥΠΕ
6/3/2025 Αρ. Πρωτ. : 22/2025
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με τη Διοίκηση της ΥΠΕ
Την Τρίτη 4/3/25 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Ηράκλειο μετά από αίτημα του ΔΣ του συλλόγου μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το προεδρείο και μέλη του ΔΣ του Συλλόγουε Εργαζομένων ΓΝΑΝ καθώς επίσης και εκπρόσωπος του συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου, ενώ από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ συμμετείχαν ο διοικητής κ. Ν. Παπαβασιλείου και η υποδιοικήτρια κα. Μ. Σπινθούρη.
Τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά μας ήταν:
- η πορεία μελετών και έργων (μελέτη στατικής επάρκειας, έργο ενεργειακής αναβάθμισης, μελέτη για κατασκευή ψυχιατρικής κλινικής, επέκταση ΓΝΑΝ),
- η πορεία προσλήψεων επικουρικού και μόνιμου προσωπικού,
- οι προκηρύξεις ιατρικών θέσεων
- η ανάγκη καλύτερη συνεργασίας της διοίκησης της ΥΠΕ με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων.
Για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων του ν. Λασιθίου που έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το το 2021 χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη του 4 χρόνια μετά, υπήρξε επικοινωνία της διοίκησης της ΥΠΕ με αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου περιβάλλοντος και ζητήθηκε να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες υλοποίησης του.
Σημειώνεται ότι το έργο το έργο με τίτλο “Ενεργειακή Αναβάθμιση νοσοκομειακών μονάδων Γ.Ν. Λασιθίου-Γ.Ν. Κ.Υ Νεαπόλεως “Διαλυνάκειο” ” έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) και για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προβλέπει τις παρακάτω εργασίες:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Θερμοϋγρομόνωση δώματος.
- Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας.
- Αναβάθμιση συστήματος κλιματισμού μέσω εγκατάστασης συστήματος κλιματισμού VRF.
- Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας για παραγωγή ΖΝΧ.
- Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων.
- Εγκατάσταση συστήματος καταγραφής και επιτήρησης ενεργειακών καταναλώσεων.
Όμως παρότι η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει γίνει εδώ και 4 χρόνια, δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη του, ενώ αντίθετα έχουν προχωρήσει οι προκηρύξεις σε άλλα αντίστοιχα έργα νοσοκομείων της Κρήτης.
Για το θέμα της ανάγκης προκήρυξης μελέτης στατικής επάρκειας για την παλαιά πτέρυγα του ΓΝΑΝ από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 860.000 ευρώ για να προκηρυχθεί η μελέτη στατικής επάρκειας του ΓΝΑΝ.
Για το ζήτημα της χωροθέτησης και κατασκευής ψυχιατρικής κλινικής για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ ειπώθηκε ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΓΝΑΝ είχε σκέψεις για αλλαγή χωροθέτησης της κλινικής στον πρώτο όροφο της παλαιάς πτέρυγας του ΓΝΑΝ σε σχέση με επικείμενη δωρεά κτιρίου και γι΄ αυτό δεν είχε προχωρήσει. Επίσης ειπώθηκε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου. Από την πλευρά του ΔΣ του συλλόγου επισημάνθηκε ότι υπήρξε πάγωμα των όποιων διαδικασιών, με αποτέλεσμα να βρεθούν χρηματοδοτήσεις για τις ψυχιατρικές κλινικές στο ΠΑΓΝΗ και στο νοσοκομείο Χανίων, όχι όμως για το ΓΝΑΝ, παρά το ότι ο νομός Λασιθίου είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης χωρίς ψυχιατρική κλινική.
Γα το θέμα των προσλήψεων επικουρικού και μόνιμου προσωπικού από την πλευρά της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 6 επικουρικοί νοσηλευτές-τριες για το ΓΝΑΝ. Από την πλευρά του συλλόγου αναφέρθηκε ότι ο αριθμός σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, αφού συνεχώς καταγράφονται αποχωρήσεις μόνιμων και συμβασιούχων, χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ υπάρχει ζήτημα με τις μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία. Επίσης ζητήθηκε να υπάρξουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων, όμως αυτό αποκλείστηκε.
Για τις προκηρύξεις των ιατρικών θέσεων ζητήθηκε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τα όργανα του ΓΝΑΝ σχετικά με την επιλογή των ειδικοτήτων και των βαθμών των θέσεων που προκηρύσσονται. Έγινε εκτενής αναφορά στα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου (αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, ΤΕΠ, καρδιολογική, ακτινολογικό). Από την πλευρά του συλλόγου επισημάνθηκε πως οι μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία αποτελούν μπαλώματα και δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής μειωμένων αμοιβών και εργασιακής εξάντλησης, και αν δεν αλλάξουν αυτά, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.
Τέλος τέθηκε η ανάγκη καλύτερη συνεργασίας της διοίκησης της ΥΠΕ με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων και ζητήθηκε να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο και τη λειτουργία του συλλόγου, όπως επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, και να γίνουν ενέργειες για να υπάρχει ηρεμία στο νοσοκομείο και σεβασμός του έργου και της προσπάθειας των εργαζομένων.
Εκ του ΔΣ
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025
ΑΔΕΔΥ: Παγκόσμια φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη 2025
Δύο και πλέον αιώνες αγώνων και διεκδικήσεων για πολιτικά, εργασιακά και αναπαραγωγικά δικαιώματα έχουν να επιδείξουν πολλές νίκες, όμως έχει να γίνει δουλειά ακόμα. Τα τελευταία χρόνια επανέρχονται οπισθοδρομικές απόψεις που ζητούν την υποταγή των γυναικών σε έναν υποδεέστερο ρόλο, σηκώνοντας ταυτόχρονα περισσότερα βάρη στη δουλειά και το σπίτι. Οι κατακτήσεις είναι πολλές και σημαντικές, όμως οι επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, απαιτούν τη δυναμική μας απάντηση. Η οικονομική εκμετάλλευση τους, λόγω των έμφυλων στερεότυπων και του αναπαραγωγικού τους ρόλου από τους εργοδότες και οι διακρίσεις ακόμη και στον δημόσιο τομέα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Οι γυναίκες στην Παλαιστίνη και σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές είναι τα ευάλωτα θύματα. Οι μετανάστριες σε όλον τον κόσμο βιώνουν διώξεις και ανασφάλεια για τη ζωή τους λόγω των ρατσιστικών πολιτικών.
Στην πορεία για την ισότητα των φύλων έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, προχωράμε μπροστά, δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από την ισότητα. Σήμερα οι αγώνες των γυναικών συνεχίζονται είναι επίκαιροι, επείγοντες και απαιτείται συλλογική δράση για την κατάκτηση της ισότητας των γυναικών. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συντάσσεται στον αγώνα για ίσα δικαιώματα και διεκδικεί:
- Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες.
- Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία.
- Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών:
- Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία
- Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
- Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
- Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
- Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
- Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για ισότητα των φύλων.
- Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.
"Εμψύχωση και ενδυνάμωση για την αντιμετώπιση της ηθικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας" - Δωρεάν Δια Ζώσης Εργαστήριο Επαγγελματικής Συμβουλευτικής την Τετάρτη 12/3/2025 στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
Δωρεάν Δια Ζώσης Εργαστήρια Επαγγελματικής Συμβουλευτικής σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης!
Άγιος Νικόλαος Τετάρτη 12/3/2025 (18:00-21:00)
"Εμψύχωση και ενδυνάμωση για την αντιμετώπιση της ηθικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας."
Εγγραφές και επί τόπου.
Χώρος: Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, Λευκών Ορέων 3
Πληροφορίες τηλ. 2810343616