Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση Συλλόγου για την αναδιάρθρωση του Χάρτη Υγείας του νομού μας


Αγ. Νικόλαος 11-4-2011
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Αριθμ. Πρωτ.. 227                                                                       
                                                                                                                                                                                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οργή και αγανάκτηση νιώθουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για τις μέχρι τώρα ασαφείς και αντιφατικές απόψεις των ιθυνόντων για την  αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη του νομού μας, καθώς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν αυτοί την παροχή δημόσιας περίθαλψης. Βλέπουμε και ακούμε πορίσματα «πεφωτισμένων μελετών» τα οποία όμως δεν απέχουν και πολύ από την παράνοια και την αστειότητα!  Η ασυνεννοησία και το αλαλούμ κυβέρνησης και τεχνοκρατών οδηγούν την παροχή περίθαλψης του νομού μας σε τέλμα.
Το ποτήρι όμως ξεχείλισε από την ανακοίνωση στα ΜΜΕ  της πρότασης για κατάργηση του Νοσοκομείου μας. Κυνικά και απροσχημάτιστα αντιμετωπίζουν την υγεία και τα νοσοκομεία σαν εμπορικά προϊόντα που μπορούν να πωλούνται ως οικόπεδα – φιλέτα για την αποπληρωμή του μνημονίου. Η υγεία όμως είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται ούτε διαπραγματεύεται για τουριστική αξιοποίηση.
Ως εργαζόμενοι και πολίτες αυτού του τόπου είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια κυβέρνησης και τεχνοκρατών που υποβαθμίζει την δημόσια υγεία στο νομό μας και καλούμε όλους τους πολίτες να παλέψουν σθεναρά ενάντια σε αυτά τα σχέδια.
Ζητούμε να δοθεί άμεσα το υπολειπόμενο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού ώστε να μπορέσει επιτέλους το Νοσοκομείο μας να παράσχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες περίθαλψης σε όλους τους πολίτες τους νομού μας.
Το Νοσοκομείο μας χρειάστηκε 30 χρόνια για να φτάσει σε ένα επίπεδο ικανοποιητικής λειτουργίας και προσφοράς, υποστηρίζει ήδη υγειονομικά όλο το Λασίθι  και με ελάχιστο χρηματικό κόστος μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του νομού σε δευτεροβάθμιο επίπεδο περίθαλψης μέχρι την υλοποίηση μιας όποιας σοβαρής και τεκμηριωμένης  πρότασης κατασκευής ενός μεγαλύτερου νοσοκομείου. 
Ζητούμε από την Περιφέρεια την σύγκληση όλων των θεσμικών φορέων και εκπροσώπων πολιτών του νομού σε ένα γόνιμο διάλογο για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη του νομού μας ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένες αποφάσεις άλλων κέντρων. 
                                          Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γραμματέας
Μηνάς Σουσαμλής                                             Δαμιανός Χαλκιαδάκης


2 σχόλια:

  1. Γράφει η ανακοίνωση: να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
    Νομίζω ότι είναι ατυχής η έκφραση.

    Θα μπορούσε να γράφει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.
    Ή θα μπορούσε να γράφει nα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

    Όμως η διατύπωση που έγινε στην ανακοίνωση ενισχύει κατά τη γνώμη μου την άποψη περί ιατροκεντρικής λειτουργίας του ΕΣΥ.

    Επίσης θα πρεπε κατά τη γνώμη να γίνεται μνεία στην υποχρηματοδότηση που οδηγεί σε μεγάλες ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού.

    Καλό είναι να μην προσπαθούμε να δείξουμε μια μαγική εικόνα ότι το Νοσοκομείο δουλεύει τέλεια.

    Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε χρηματοδότηση και σε προσωπικό, ελλείψεις αντίστοιχες με όλα τα άλλα Νοσοκομεία της χώρας, ίσως και μεγαλύτερες σε κάποιους τομείς.

    Τα προβλήματα του Νοσοκομείου είναι προβλήματα όλου του δημόσιου συστήματος υγείας.

    Ακόμα και αν το Νοσοκομείο δεν καταργηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει θα λυθούν.
    Νομίζω ότι δεν πρέπει να περνάμε υποδορίως στο προσωπικό και στην κοινωνία την εντύπωση πως αν τα Νοσοκομεία της Ιεράπετρας και της Σητείας υποβαθμιστούν ή γίνουν κέντρα υγείας, τότε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου θα αναβαθμιστεί και θα περιοριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι έτσι.
    Στο νομό Ρεθύμνου υπάρχει ένα μόνο Νοσοκομείο, όμως έχει τα ίδια προβλήματα με το δικό μας.

    Απ΄ότι φαίνεται, στο νομό Λασιθίου οδηγούμαστε σε πρώτη φάση σε μια συνένωση των Νοσοκομείων σε ένα ΝΠΔΔ.
    Αυτή ήταν η πρόταση της μελέτης για το χάρτη υγείας Λασιθίου και απ΄ ότι φαίνεται αυτή είναι και η πρόταση της επιτροπής λιαρόπουλου για τις πανελλαδικές συγχωνεύσεις.

    Σε αυτό πρέπει να τοποθετηθεί ο σύλλογος κατά τη γνώμη μου και όχι για το απίστευτο και (όπως όλοι καταλαβαίνουμε) ανεφάρμοστο σενάριο να γίνει νέο νοσοκομείο και να πουληθεί το παλιό για οικόπεδο.

    Επίσης καλό είναι να υπάρξει τοποθέτηση για την προχειρότητα με την οποία χειρίζονται τα στελέχη του υπουργείου υγείας την πολιτική των συγχωνεύσεων με συνεντεύξεις, διαρροές στον τύπο κλπ, την ίδια ώρα που κανείς δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο και με ποιο μηχανισμό θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις.
    Αυτό δεν είναι υπεύθυνη άσκηση πολιτικής και πρέπει να επισημανθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κάτι ακόμη. Γράφει η ανακοίνωση ότι το Νοσοκομείο μας με ελάχιστο χρηματικό κόστος μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του νομού σε δευτεροβάθμιο επίπεδο περίθαλψης μέχρι την υλοποίηση μιας όποιας σοβαρής και τεκμηριωμένης πρότασης κατασκευής ενός μεγαλύτερου νοσοκομείου..

    Ποιο είναι αυτό το ελάχιστο χρηματικό κόστος, όταν οι μισές σχεδόν οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου είναι ακάλυπτες;
    Όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και υλικά;

    Νομίζω ότι η διατύπωση είναι βιαστική και έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουμε ως εργαζόμενοι εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή