Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026

Δήλωση του προέδρου του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λασιθίου την Τρίτη 14/7/26 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (video)

Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων  είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, αφορά συνολικά την κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δημόσιο . 

Δεν είναι το πρόβλημα η μονιμότητα στο δημόσιο. Έχει άλλα προβλήματα το δημόσιο που κυρίαρχο είναι ο κομματισμός και η εταιρειοκρατία. Το ότι θέλουν να το δημόσιο να δουλεύει στην υπηρεσία των κομμάτων που έχουν την εξουσία και στην υπηρεσία των εταιριών που έχουν συμβάσεις και σχέσεις με το δημόσιο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και όχι η μονιμότητα.

Ίσα-ίσα την άρση της μονιμότητας την κάνουν για να επιβάλλουν τον κομματισμό και την εταιρειοκρατία πιο εύκολα. Σκεφτείτε ότι έχουν να γίνουν  κρίσεις προϊσταμένων και διευθυντών στο δημόσιο από το 2010 και 2011. 

Επί 15 χρόνια τοποθετούν οι προϊσταμένους οι υπουργοί, οι διοικητές, οι δήμαρχοι και δεν γίνονται αξιοκρατικά

Γι' αυτό το δημόσιο συζητάμε. 

Και αντί να λύσουν αυτό το πρόβλημα και να εφαρμόσουν τους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, φέρνουν την άρση της μονιμότητας. 

Και βέβαια, η συνταγματική αναθεώρηση  βάζει και τον δημοσιονομικό κόφτη στο σύνταγμα, το οποίο σημαίνει ότι όπως την πάτησαν  και οι Δήμοι και δεν μπορούν να φτιάξουν προϋπολογισμούς όπως χρειάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών, το ίδιο θα γίνεται και με την κυβέρνηση, δεν θα μπορούν ούτε οι κυβερνήσεις να φτιάξουν προϋπολογισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας. 

Η κινητοποίηση γίνεται γι' αυτό το λόγο και εμείς καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το ζήτημα και να μην προχωρήσει αυτή η πραγματική στρέβλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου