Την οργή και αντίδραση των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ρόδου αντιμετώπισε την Τετάρτη 7/8/24 κατά την επίσκεψη του στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Από νωρίς, δεκάδες εργαζόμενοι αλλά και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων που είχαν μεταβεί για συμπαράσταση, είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, περιμένοντας τον υπουργό για να του εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους και την αγανάκτηση τους για την κατάσταση που επικρατεί με την έλλειψη προσωπικού.
Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των εργαζομένων και εξήγγειλε την άμεση πρόσληψη 50 νοσηλευτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι πράγματι το νοσοκομείο της Ρόδου «έχει πρόβλημα λόγω πολλών αποχωρήσεων νοσηλευτών» για αυτό και είπε «θα προκηρύξουμε επιπλέον 50 θέσεις νοσηλευτών, ακριβώς για να μπορούμε να καλύψουμε το πρόβλημα που είναι πραγματικό του νησιού».
Ο ίδιος εξήγησε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, και επεσήμανε πως από το 2019 υπάρχει σημαντική αύξηση στο αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Η τοποθέτηση ωστόσο αυτή του υπουργού προκάλεσε την εκ νέου αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι και επεσήμαναν και την αύξηση των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο της Ρόδου κάθε χρόνο, τόσο λόγω των επισκεπτών όσο και λόγω των γύρω νησιών.
Μάλιστα, απαντώντας στον υπουργό η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ρόδου κα. Ελπίδα Παπαθανασίου είπε χαρακτηριστικά:
«Σεβόμαστε την κριτική του κόσμου και αυτές οι κριτικές αποδεικνύουν και μόνο ότι έχετε στο υπουργείο Υγείας πολύ καλούς εργαζόμενους! Έχουμε χύσει ιδρώτα! Πρέπει όμως να ανταμειφτούμε για αυτό τον ιδρώτα.
Δεν γίνεται ένας νοσηλευτής να είναι για 30 ασθενείς, δεν είναι δυνατόν τρεις παθολόγοι να είναι για όλο το νοσοκομείο, για μία ολόκληρη κλινική, να κάνουν εναλλάξ εφημερίες και παράλληλα να πρέπει να διακτινιστούν ανάμεσα στην κλινική και τα Επείγοντα!
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστό υποστελέχωσης σε ένα νοσοκομείο το οποίο δέχεται περίπου 4 εκατομμύρια τουρίστες και περίπου 176.000 κόσμο από τα γύρω νησιά! Τι συζητάμε;
Αυτή τη στιγμή «υποφέρει» αυτό το σύστημα! Εμείς εδώ οι εργαζόμενοι υποφέρουμε, είμαστε όλοι με τουλάχιστον εκατοντάδες ρεπό στην άκρη, άδειες οφειλόμενες του 2022 και πληρωνόμαστε με 900 ευρώ, θα καθόσασταν στη θέση μας; Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να μη φύγουν όλοι οι εργαζόμενοι;»!
Αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου κ. Σταύρος Τσαντής αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης νοσηλευτών είπε ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο «πραγματικά το νοσοκομείο υποφέρει», ενώ έκανε γνωστό πως έχει καταγραφεί αύξηση στο ιατρικό προσωπικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτούνται προσλήψεις και άλλων ειδικοτήτων.
«Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, από τον Ιούλιο του 2019 είναι 15 γιατροί παραπάνω, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα, και προφανώς χρειαζόμαστε και άλλες ειδικότητες, όμως υπάρχουν 15 γιατροί επιπλέον.
Όσον αφορά όμως το νοσηλευτικό προσωπικό εκεί πραγματικά το νοσοκομείο «υποφέρει», έχουμε μείον 30 ανθρώπους από το 2019 έως σήμερα, έχουν αποχωρίσει 80 και έχουμε προσλάβει 50 επικουρικούς.
Προφανώς οι αποχωρήσεις ήταν αναπάντεχες και θεωρώ ότι ο υπουργός ήδη αναφέρθηκε σε αυτό» είπε ο κ. Τσαντής μιλώντας στους εργαζόμενους.
Διαμαρτυρία υπήρξε από τους εργαζόμενους και για το θέμα του Κέντρου Υγείας στο Γεννάδι, για το οποίο ο κ. Γεωργιάδης είπε τα εξής:
«Για το Γεννάδι, πολλά μπορώ να μου πείτε αλλά να είστε δίκαιοι. Το Γεννάδι για πάρα πολλά χρόνια ήταν ένα παρατημένο ιατρείο με έναν αγροτικό ιατρό, όταν και εάν είχε.
Επί αυτής της κυβερνήσεως έχει νοσηλευτές και γιατρούς και τώρα που μιλάμε ανακατασκευάζεται το νέο Κέντρο Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται το καλύτερο Κέντρο Υγείας στα Δωδεκάνησα.
Από εκεί που ήταν λοιπόν ένα παρατημένο Κέντρο Υγείας γίνεται ένα κανονικό Κέντρο Υγείας. Να μας κατηγορείται για αυτά που φταίμε αλλά όχι για αυτά που δεν φταίμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο της Ρόδου και οι διεκδικήσεις:
Στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Ρόδου, τι μηχανήματα και προσωπικό διαθέτει το νοσηλευτικό μας ίδρυμα, αλλά και τι χρειάζεται να γίνει και μάλιστα άμεσα, έδωσε μέσα από την ενημέρωση που έκανε στον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη, χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος των εργαζομένων κα. Ελπίδα Παπαθανασίου.
Η ίδια μάλιστα επεσήμανε ξεκινώντας την ομιλία της ότι στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό «δεκάδες από τους συναδέρφους τους όλων των ειδικοτήτων θα ήθελαν να είναι εκεί μαζί τους σε αυτήν την κινητοποίηση και δεν μπορούν!!!!
Δεν μπορούν γιατί είναι οι ελάχιστοι εναπομείναντες που υποστηρίζουν με τις ύστατες δυνάμεις τους τη ΔΗΜΟΣΙΑ υγεία. Είναι οι ελάχιστοι που έχουν μείνει σε ένα γερασμένο και εξουθενωμένο σύστημα υγείας στο οποίο έχουν στερέψει οι προσλήψεις, τα κίνητρα, οι αξιοπρεπείς αποδοχές και ο σεβασμός.
Ο μέσος εργαζόμενος του νοσοκομείου λαμβάνει περίπου 900 ευρώ μηνιαίο μισθό, εργάζεται περισσότερες από 9 ώρες ημερησίως, κάνοντας υπερωρίες που πληρώνεται με ψίχουλα, έχει εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό – που πιθανώς δε θα λάβει ποτέ-, οφειλόμενες άδειες προηγούμενων ετών και κατ’ επέκταση μια τεράστια ψυχική και σωματική εξουθένωση.
Ο μέσος εργαζόμενος αυτού του νοσοκομείου ουρλιάζει στα αποδυτήρια και κλαίει στο σπίτι του. Χωρίς καμία υπερβολή. Αφού παλεύουμε καθημερινά μέσα στα νοσοκομεία για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και παλεύουμε και εκτός νοσοκομείου για να βιοποριστούμε, για να ζήσουμε!
Έχουμε ακούσει το επιχείρημα του ότι λαμβάνουμε καλές κριτικές, άρα τα καταφέρνουμε… Μα οι καλές κριτικές μπορούν να σχετιστούν αποκλειστικά και μόνο με τον εργασιακό αγώνα μας και τα συναισθήματα αλληλεγγύης που προσπαθούμε να επιδεικνύουμε προς τον συνάνθρωπο, τα οποία συνήθως και ευτυχώς αναγνωρίζουν οι ασθενείς κ οι οικείοι τους.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μια και πασιφανής, μιλάμε για ένα εξουθενωμένο προσωπικό με μεγάλα ποσοστά burn out, εξαιτίας της μακροχρόνιας υποστελέχωσης και της συνολικής απαξίωσης από την πολιτεία. Όλα αυτά αποδεικνύονται από πολλούς δείκτες, τους οποίους επιδεικτικά η πολιτεία παραβλέπει.
Επιγραμματικά, έχω χρέος να αναφέρω τα παρακάτω αριθμητικά δεδομένα που έχουμε συλλέξει:
Αυτή τη στιγμή το Γ.Ν. Ρόδου στελεχώνουν:
- 4 τεχνολόγοι αξονικού και μαγνητικού τομογράφου
- 3 ακτινοδιαγνώστες ιατροί
- 3 κοινωνικοί λειτουργοί
- 3 ψυχολόγοι
- 3 φυσικοθεραπευτές
- 7 τραπεζοκόμοι
- 3 άτομα στα πλυντήρια
- 1 Φαρμακοποιός
- 2 Βοηθοί φαρμακείου
- 2 Ογκολόγοι
- 3 Παθολόγοι ανά Παθολογική
- 13 Βοηθοί Θαλάμου
- 13 Τραυματιοφορείς, ενώ θα έπρεπε να ήταν 37!!
- 2 Νευρολόγοι
- Ελάχιστοι ειδικευόμενοι σε όλες τις ειδικότητες
- Ελάχιστοι διοικητικοί υπάλληλοι που επίσης επωμίζονται τεράστιο εργασιακό όγκο
- Ελάχιστοι τεχνικοί
- Και φυσικά οι τελευταίοι της αμάξης παραμένουν πάντα και μονίμως οι νοσηλευτές.
Που αυτή τη στιγμή αριθμούν τουλάχιστον οι μισοί από αυτό που αναλογεί στην δύναμη του νοσοκομείου. Είναι εκείνοι που κάνουν ιατρικές πράξεις όταν δεν προλαβαίνει ο ιατρός, παρέχουν την φροντίδα που θα παρείχαν οι βοηθοί θαλάμου γιατί δεν επαρκούν, εκτελούν τη νοσηλεία, παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη, τρέχουν, τρέχουν, τρέχουν και δεν τους αποδίδει κανείς το σεβασμό που τους αξίζει.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αλλάξουν όλα αυτά!
Ήρθε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη σημαίνει απόδοση του ιδρώτα του εργαζόμενου.
Δικαιοσύνη επίσης σημαίνει να λαμβάνεις τις παροχές υγείας που έχεις χρόνια πληρώσει ως πολίτης αυτής της χώρας και όχι να σε ευτελίζουν πεταμένο σε ένα κρεβάτι χωρίς τη ιατρονοσηλευτική φροντίδα που χρειάζεσαι γιατί απλά ο πολιτεία επιδεικτικά κατακερματίζει και διαλύει το ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα υγείας.
Ο εχθρός αυτή τη στιγμή όλων μας είναι κοινός, είναι οι πολιτικές που προωθούνται, εφαρμόζονται και οδηγούν στη διάλυση των δημόσιων και δωρεάν παροχών υγείας.
Ο εχθρός είναι το συνειδητό έργο της κυβέρνησης προς την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Είμαστε λοιπόν εδώ για να φωνάζουμε πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει τιμή όσο και αν επιδιώκουν να την κοστολογήσουν.
Ο άνθρωπος δεν έχει αξία ανάλογη της οικονομικής του δυνατότητας.
Κάθε ζωή έχει δικαίωμα στη δωρεάν υγεία και στη δωρεάν παιδεία!!!
Κοιτάξτε που μιλάμε ξανά για εκείνα που έπρεπε να είναι αδιαμφισβήτητα!!
Για αυτά που οφείλουν να είναι αυτονόητα!!!!
Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι, είμαστε συνειδητοί πολίτες, μα πάνω από όλα είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε διεκδικώντας το δίκαιο.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, απαιτούμε:
1. Αύξηση των αποδοχών μας, ουσιαστική και ανάλογη του έργου που παρέχουμε
2. Υποστήριξη συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, ώστε να είμαστε αποδοτικότεροι και ποιοτικότεροι. Είμαστε επιστήμονες υγείας, και δε νοείται επιστήμονας χωρίς συνεχιζόμενη εκπαίδευση
3. Εξασφάλιση απαραίτητου ιατροτεχνολογικού υλικού, αναγκαίο για τις διαγνώσεις και την υποστήριξη της ζωής
4. Άμεσες και επαρκείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με τα κατάλληλα προσόντα και δεξιότητες
Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου