Και δεν είναι απλό το θέμα. Δουλειά ενός συστήματος υγείας είναι να προσπαθεί να βρίσκει τους τρόπους να περιορίζει τα λάθη. Και η δική μας δουλειά ως επαγγελματίες υγείας είναι να εφαρμόζουμε όσο μπορούμε κάποια συστήματα για να περιορίζονται τα λάθη.
Όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι βασικός λόγος για τον οποίο γίνονται λάθη στο ελληνικό σύστημα υγείας είναι η υποστελέχωση. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους, όπως επίσης και η υπερεργασία και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να αναδειχθεί από την ΠΟΕΔΗΝ και όχι να βγαίνουμε και να λέμε ψέματα στην κοινωνία ότι δεν γίνονται λάθη και ότι γίνονται με ασφάλεια οι μεταγγίσεις.
Γιατί ένας εκπρόσωπος ενός συνδικαλιστικού οργάνου να βγαίνει και να λέει ψέματα στην κοινωνία;
Έχουμε κανένα λόγο να πούμε ψέματα στην κοινωνία;
Η πραγματικότητα είναι αυτή: λάθη γίνονται, θα γίνονται και για να μειωθούν τα λάθη θα πρέπει να στελεχωθούν σωστά τα νοσοκομεία.
Τώρα, στο ζήτημα του συναδέλφου που ήταν ΔΕ, προέκυψε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που εκεί έχει ευθύνες η προηγούμενη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ.
Το καθηκοντολόγιο των συναδέλφων νοσηλευτών ΔΕ βγήκε τον Αύγουστο του 2022 και μετά έγιναν τροποποιήσεις, αν θυμάστε, το Νοέμβριο του 2022 από την τότε Υπουργό κα. Γκάγκα. Εκεί λοιπόν δεν δόθηκε επαγγελματική αυτονομία στους νοσηλευτές ΔΕ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελέσουν καμία ουσιαστικά νοσηλευτική πράξη χωρίς την παρουσία υπεύθυνου νοσηλευτή και χωρίς τις οδηγίες υπεύθυνου νοσηλευτή.
Επίσης διατηρήθηκε και στην τροποποίηση το επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό άρθρο που λέει ότι μπορεί ο βοηθός νοσηλευτή να εκτελεί νοσηλευτικές πράξεις μετά από υπόδειξη του υπεύθυνου νοσηλευτή και την αποκλειστική ευθύνη τη φέρει ο υπεύθυνος νοσηλευτής. Αδιανόητα πράγματα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Τότε λοιπόν η ΠΟΕΔΗΝ έβγαλε μια ανακοίνωση, υπήρξε και κάποια απόφαση του Γενικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία προφανώς, που ανέφερε ως επιτυχία της ΠΟΕΔΗΝ την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης σύμφωνα λέει και με τις υποδείξεις των ΣΥΝΔΕ.
Που οι ΣΥΝΔΕ, εντάξει, θεωρητικά είναι και θα είναι σωματεία διασπαστικά και κλαδικά. Εγώ όμως μπορώ να δεχτώ ότι κάποιοι συνάδελφοι κλαδικά μπορούν να έχουν εκπροσώπηση μέσα από τους ΣΥΝΔΕ, αλλά οι σύλλογοι αυτοί έχουν να κάνουν εκλογές πάρα πολλά χρόνια. Και βέβαια πραγματικά δεν ξέρω αν οι ΣΥΝΔΕ συμφωνούν με αυτή την υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο.
Η υπουργική απόφαση λοιπόν της Γκαγκα για το καθηκοντολόγιο, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει το ιδιόμορφο καθεστώς να γίνονται νοσηλευτικές πράξεις από συναδέλφους νοσηλευτές ΔΕ παράνομα και αναγκαστικά, γιατί βρίσκονται οι συνάδελφοι να είναι μόνοι τους βάρδια ειδικά στα περισσότερα νοσοκομεία και χωρίς "υπεύθυνο νοσηλευτή".
Εμείς ως σωματείο μετά το Νοέμβριο του 2022 στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και την ξαναστείλαμε τώρα όπου λέμε ότι δεν εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση αναγκαστικά και αναφέρεται ποιοι έχουν την ευθύνη, οι διοικήσεις που βγάζουν τα προγράμματα.
Και όμως αυτοί που είναι εκτεθειμένοι αυτή τη στιγμή είναι οι συνάδελφοί μας οι νοσηλευτές ΔΕ.
Εκεί λοιπόν εμείς ως σωματείο προτείναμε κάτι το οποίο κάποιοι από εδώ μέσα μπορεί να μην συμφωνούν. Προτείναμε να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών ΔΕ και να συμπεριλάβει όλες τις νοσηλευτικές πράξεις που διδάσκονται στις ΣΑΕΚ.
Και στις ΣΑΕΚ αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιγράμματα σπουδών που λένε ποιες νοσηλευτικές πράξεις διδάσκονται και θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Τουλάχιστον να υπάρχει αντιστοιχία της εκπαίδευσης με την πράξη και με τη νομοθεσία για τα καθήκοντα.
Τώρα αν θα πρέπει μελλοντικά να προτείνουμε και να ζητήσουμε να υπάρχει μόνο ένα επίπεδο νοσηλευτικής και να είναι μόνο το πανεπιστημιακό, εντάξει, να γίνει αυτή η πρόταση,
Αλλά μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένοι οι συνάδελφοι ΔΕ που εκτελούν πράξεις αναγκαστικά γιατί είναι μόνοι τους στη βάρδια.
Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα και θα πρέπει η ΠΟΕΔΗΝ να δει πώς μπορεί να γίνει παρέμβαση σε αυτό. Να γίνει εξώδικο προς το Υπουργείο Υγείας που να λέει ότι δεν εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση Γκάγκα και να ζητηθεί η τροποποίησή της, να γίνουν προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θα πρέπει η Ομοσπονδία να ασχοληθεί προσεχτικά και όχι με τον τρόπο που ασχολήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Άλλο σημαντικό ζήτημα, και εκεί θέλω τρία λεπτά, είναι το ζήτημα των Βαρέων.
Το 2012, με τον τότε νόμο με τον οποίο προβλεπόταν η ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, προβλεπόταν ότι οι πριν το 2011 ασφαλισμένοι του δημοσίου θα έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα. Ο νόμος έλεγε ότι μπορεί να υπάρχει υπουργική απόφαση που να εξειδικεύει αυτές τις ρυθμίσεις. Έλεγε μπορεί να υπάρξει υπουργική απόφαση, και όχι ότι επιβάλλεται να υπάρξει.
Ο ΕΦΚΑ, λοιπόν, ουδέποτε εφάρμοσε αυτή την πρόβλεψη του νόμου του 2011. Ουδέποτε δόθηκε η δυνατότητα σε εμάς που είμαστε ασφαλισμένοι και που έχουμε διοριστεί πριν το 2011 να επιλέξουμε ασφαλιστικό φορέα, δηλαδή δεν μας δόθηκε η επιλογή να έχουμε ασφάλιση ΙΚΑ με καθεστώς ΒΑΕ. Προσπάθησαν μεμονωμένα συνάδελφοι και ζήτησαν να επιλέξουν, και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από τον ΕΦΚΑ.
Εάν τότε εφαρμοζόταν ο νόμος δεν θα υπήρχε πρόβλημα, θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι στα βαρέα, αλλά η κυβέρνηση δεν το έκανε, και δεν το έκαναν και οι επόμενες κυβερνήσεις που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα την ίδια περίοδο το 2011 υπήρξε η έγκριση του τότε τροποποιημένου κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εκεί λοιπόν περιλαμβάνονται μια σειρά από επαγγέλματα που έχουν σχέση με την υγεία και σε ένα σημείο της Υπουργικής Απόφασης υπάρχει η αναφορά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μέσα στην Υπουργική Απόφαση για το κανονισμό βαρέων. Ούτε αυτό εφαρμόστηκε.
Από το 2011 και μετά πολλά νοσοκομεία σ' όλη την Ελλάδα ακόμα και αυτούς που διορίζονται μετά το 2011 δεν τους εντάσσουν στο καθεστώς ΙΚΑ και δεν τους βάζουν ένσημα βαρέα και ανθυγιενά.
Εγώ βρήκα στο δικό μου το νοσοκομείο τον κωδικό με τον οποίο παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα όσοι διορίζονται μετά το 2011. Ο κωδικός είναι ο 069 και υπάρχει πράγματι στο κανονισμό του ΕΦΚΑ, όπου αναφέρεται ως κωδικός ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών για μόνιμους εργαζόμενους του δημοσίου
Παρόλα αυτά πολλά νοσοκομεία δεν εφαρμόζουν την ασφάλιση σε ΒΑΕ ακόμα και γι αυτούς που διορίζονται μετά το 2011 και ένα από τα νοσοκομεία αυτά είναι και ο Ευαγγελισμός. Νομικά λοιπόν εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για αυτό το θέμα γιατί ακόμα και όσοι συνάδελφοι διορίζονται μετά το 2011 δεν έχουν ασφάλιση βαρέων και ανθυγιεινών σε κάποια νοσοκομεία.
Επίσης, αν μας δώσει ο Γεωργιάδης και ο Υπουργός Εργασίας τώρα τη δυνατότητα να μπούμε τσε ασφάλιση ΒΑΕ εμείς που έχουμε διοριστεί πριν το 2011 και όσοι έχουν διοριστεί μετά το 2011 και δεν τους έχουν βάλει ασφάλιση ΒΑΕ, έχει μεγάλη σημασία με ποιος όρους θα μπούμε στα ΒΑΕ.
Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα μεγάλο διαπραγμάτευσης της Ομοσπονδίας με τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Το αντίστοιχο παράδειγμα του παρελθόντος είναι το παράδειγμα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων. Αυτοί το 1999 πέτυχαν την πρώτη ένταξη στα ΒΑΕ, ο μόνος κλάδος του δημοσίου που μπήκε σε ασφάλιση βαρέων και ανθυγιεινών. Όμως οι ρυθμίσεις ήταν τέτοιες που δεν βόλευαν τους εργαζόμενους να μπουν σε ασφάλιση ΒΑΕ, με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια οι περισσότεροι εργαζόμενοι να μην έχουν μπει και να μην μπορούν να βγουν πιο νωρίς σε συνταξιοδότηση.
Μετά από απεργίες, όπου έκλειναν Χριστούγεννα την καθαριότητα και γέμιζαν σκουπίδια οι πόλεις, κατάφεραν το 2007 και υπήρξε ρύθμιση, η οποία αναγνώριζε κάποια χρόνια ως πραγματικά από τα προηγούμενα ειδικά αυτούς που δεν είχαν μπει από το 1999 μέχρι το 2007, και έτσι τελικά μπόρεσαν πάρα πολλοί και έφυγαν με καθεστώς ΒΑΕ πιο νωρίς σε συνταξιοδότηση.
Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ να δημιουργήσει μια επιτροπή και με τη βοήθεια και νομικών και ανθρώπων που ξέρουν το ασφαλιστικό σύστημα να καταλήξουμε σε μια πρόταση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας γιατί διαφορετικά υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να βγει ο Γεωργιάδης και να πει "βάζω τα επαγγέλματα Υγείας του δημοσίου στα Βαρέα και τα Ανθυγιεινά" και τελικά αυτοί οι οποίοι θα ωφεληθούν και θα συνταξιοδοτηθούν πιο νωρίς να είναι απειροελάχιστοι.
Επίσης το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι για τους συναδέλφους του ΟΑΕΔ τους 4.000 θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη θέση της Ομοσπονδίας ότι δεν ικανοποιούμαστε από την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τους μισθούς τους και ζητούμε πρώτον τη μονιμοποίησή τους και δεύτερον να πληρώνονται με το ενιαίο μισθολόγιο τουλάχιστον, γιατί οι μισθοί που προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση είναι πολύ πιο κάτω από το ενιαίο μισθολόγιο. Κάνουν την ίδια δουλειά με εμάς, κάνουν τα ίδια καθήκοντα, δουλεύουν σχεδόν δέκα χρόνια και παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα.
Tην τοποθέτηση σε ηχητικό αρχείο μπορείτε να την ακούσετε ΕΔΩ
Ο Γ. Μανουσάκης είναι πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ εκλεγμένος με την παράταξη "Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου