Δεν τους ενδιαφέρει να λύσουν τα προβλήματα, αλλά να τα κρύψουν
Τη Δευτέρα 28/4/25 το Σωματείο «Φίλοι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου » και η Παιδιατρική Κλινική διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΝΑΝ για να υποδεχθούν επίσημα τη νέα επικουρική παιδίατρο και για να αναγνωρίσουν παράλληλα τη συμβολή των δωρητών στη στήριξη της λειτουργίας του ιδρύματος.
Στην εκδήλωση αυτή είχαν κληθεί και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων, δωρητές του νοσοκομείου, όπως επίσης και η διοίκηση του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε από το διοικητή κ. Ν. Παπαβασιλείου.
Στην τοποθέτηση του ο διοικητής της ΥΠΕ κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου αντί να αναφερθεί στα σημαντικά προβλήματα του αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και σε τρόπους επίλυσης τους, επέλεξε να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να επιτεθεί στις ανακοινώσεις του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ για τα κενά εφημέρευσης που είναι σχεδόν καθημερινά σε κρίσιμες ειδικότητες, κατηγορώντας ότι με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η στελέχωση του νοσοκομείου. Η τοποθέτηση του κ. Παπαβασιλείου ηταν συνέχεια και άλλων αντίστοιχων παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν από την πλευρά του στην κατεύθυνση της αποτροπής δημοσιοποίησης των προβλημάτων και των κενών του νοσοκομείου.
Προφανώς, τους κυβερνώντες και τον κ. Παπαβασιλείου δεν τους ενδιαφέρει να λύσουν τα προβλήματα, αλλά να τα κρύψουν.
Από την πλευρά μας ως ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων οφείλουμε να απαντήσουμε τα παρακάτω:
Διαχρονικά, οι δημόσιες παρεμβάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία και οι φορείς δημόσιας υγείας, λειτουργούν ως μέσα πίεσης προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις και διοικήσεις και όχι ως δυσφήμιση του Νοσοκομείου.
Δυσφήμιση του Νοσοκομείου αποτελούν τα κενά εφημέρευσης σε κρίσιμες ειδικότητες, τα προβλήματα λειτουργίας, η υποαμοιβή και οι άσχημες εργασιακές σχέσεις σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ζητήματα που έχουν οδηγήσει αρκετούς ιατρούς και εργαζόμενους του Νοσοκομείου σε παραίτηση.
Η μη προσέλκυση υποψηφίων μόνιμων ιατρών σε πολλές προκηρύξεις θέσεων που βγαίνουν άγονες, δεν είναι ένα φαινόμενο που εντοπίζεται μόνο στο ΓΝΑΝ, αλλά σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, αλλά οφείλεται κυρίως στις άσχημες εργασιακές συνθήκες, στην υποαμοιβή και το υψηλό κόστος διαβίωσης.
Γι αυτό βασική προϋπόθεση για τη διάσωση των νοσοκομείων της περιφέρειας όπως το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, είναι η ανατροπή της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής με σημαντική και οριζόντια αύξηση των αποδοχών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Οι πολίτες και επισκέπτες του τόπου βλέπουν και βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και έχουν εκφράσει την αγωνία τους με την πάνδημη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν γίνει.
Οι εργαζόμενοι με απόφαση γενικής συνέλευσης ομόφωνα αποφασίσαμε για τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που δημιουργεί στους ίδιους και στους ασθενείς η ακολουθούμενη πολιτική στην παροχή υγείας.
Το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί δεν ωφελεί το νοσοκομείο, δεν ωφελεί τους εργαζόμενους, δεν ωφελεί την κοινωνία, ωφελεί μόνο την κυβέρνηση και τα διοριζόμενα στελέχη της.
Από την πλευρά μας, μαζί με τα άλλα σωματεία υγειονομικών, μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και τις επιτροπές αγώνα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για ένα νοσοκομείο και ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα παρέχει δωρεάν ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και στους επισκέπτες του τόπου μας.
Να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ το Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για την πρωτοβουλία που πήρε, όπως επίσης και την κυρία Νικολαράκη.
Καλωσορίζουμε κι εμείς τη γιατρό που ήρθε, την επικουρική γιατρό στο νοσοκομείο μας. Ελπίζουμε αν υπάρξει δυνατότητα να βγει κάποια στιγμή μόνιμη θέση και να μείνει στο νοσοκομείο.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι εμείς ως Σύλλογος Εργαζομένων έχουμε διαχρονικά μια πολύ καλή συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου . Πολλοί από εμάς είμαστε και μέλη του Συλλόγου. Και είναι μια συνεργασία που έχει φέρει αποτελέσματα από τη στιγμή που ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων μέχρι τώρα.
Η κατεύθυνση που υπάρχει είναι πρώτον σε πολιτικό επίπεδο να υπάρχει πίεση προς την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου. Αλλά και δεύτερον, σε όσα άλλα ζητήματα μπορεί να βοηθήσει ο Σύλλογος, να βοηθάει. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Έχουν έρθει πολλά πράγματα στο νοσοκομείο τα προηγούμενα χρόνια χάρη στις ενέργειες και του κυρίου Μετοχανάκη όταν ήταν Πρόεδρος και του σημερινού συμβουλίου.
Και είναι κάτι πολύ σημαντικό το να νιώθουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι ότι υπάρχει ένας σύλλογος στην κοινωνία και ένα κομμάτι της κοινωνίας που είναι στο πλευρό μας.
Τώρα όσον αφορά στο αν μπορούν τα χρηματικά κίνητρα από την κοινωνία και το σύλλογο να φέρουν αποτέλεσμα. Μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στο ψυχολογικό κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό και στην ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται από το προσωπικό και σε επιμέρους ζητήματα.
Αλλά το μεγάλο ζήτημα της υποβάθμισης του νοσοκομείου δεν μπορούν δυστυχώς αυτές οι ενέργειες να το λύσουν.
Το νοσοκομείο σήμερα δεν έχει καμία σχέση όπως ήταν πριν τρία χρόνια. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Πολύ άσχημα τα πράγματα. Πολύ δυσάρεστα.
Το αρνητικό κλίμα που υπήρχε μέσα στο νοσοκομείο δεν βοήθησε, οι ενέργειες και οι επιλογές που έγιναν δεν βοήθησαν, αλλά και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης δεν βοηθάει.
Για το αρνητικό κλίμα εμείς τα λέγαμε, από τότε που έφυγε ο πρώτος γιατρός που βγήκε και είπε ότι φταίει η διοίκηση που φεύγει. Εμείς ως Σύλλογος Εργαζομένων τα είχαμε πει τότε, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.
Και από τότε περάσανε άλλα δύο χρόνια και στη συνέχεια είχαμε την αποχώρηση αναισθησιολόγου και χειρουργού που στοίχισαν τόσο πολύ στο νοσοκομείο που και για αυτές, από ό,τι είπαν οι ίδιοι άνθρωποι που έφυγαν, έφταιγε η αντιμετώπιση που υπήρχε από τη διοίκηση.
Εμείς λοιπόν αυτό που λέμε είναι κάτι πολύ ξεκάθαρο. Θέλουμε σεβασμό από τους διοικούντες για το έργο που γίνεται από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διοικητικούς, είτε οι διοικούντες είναι η διοίκηση του νοσοκομείου είτε είναι η διοίκηση της ΥΠΕ είτε είναι ο υπουργός.
Πρέπει να νιώθει ο εργαζόμενος ότι αυτό το οποίο προσφέρει, το σέβεται η διοίκηση.
Αυτό τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν.
Ελπίζουμε, και μέχρι στιγμής είναι καλά τα πράγματα, το καλό κλίμα που υπάρχει να συνεχιστεί και να μην υπάρχει συνεχώς αυτό το "κριμπάτσι" του εντέλλεσθε, του "φύγε από το γραφείο μου γιατί θα σου κάνω, θα σου δείξω" και τα υπόλοιπα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά ευθύνες έχουν όσοι τα ήξεραν κύριε Παπαβασιλείου αυτά τα πράγματα εδώ και τρία χρόνια και δεν εννοώ μόνον εσάς, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου
Στο κομμάτι των επιλογών των θέσεων που προκηρύσσονται, με τον κύριο Μουδατσάκη κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια -και είχαμε στο πλευρό μας και την κοινωνία- να μην αδειάσει το αναισθησιολογικό τμήμα.
Δυστυχώς με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και με εισηγήσεις του κύριου Παπαβασιλείου (ήμουν μπροστά σε μια σχετική συζήτηση) άδειασε το αναισθησιολογικό και βρεθήκαμε αυτή τη στιγμή τις μισές ημέρες του μήνα να μην υπάρχει εφημερία αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο μας και να παρακαλάμε αν θα βρούμε να δώσουμε σπίτι ή λεφτά για να έρθει κάποιος.
Το να δίνει κάποιος σπίτι και λεφτά είναι θετικό, αλλά με συγχωρείτε είναι σαν να πιάνουμε ένα κόσκινο και να του ρίχνουμε μέσα νερό.
Γιατί απ' τη μία ρίχνουμε το νερό να δώσουμε λεφτά και σπίτια και κίνητρα, και απ' την άλλη φεύγουν συνεχώς ιατροί.
Τώρα με το νέο νόμο για τα θεσμικά κίνητρα με την υπαγωγή στο άγονο υπάρχουν αποχωρήσεις. Εμείς δεν είχαμε ζητήσει να μπούμε στο άγονο της τριετίας ή πενταετίας. Στην συνάντηση που κάναμε με τον δήμαρχο με τον υπουργό, τον κύριο Γεωργιάδη, του είπαμε ότι εμείς δεν θέλουμε το άγονο της τριετίας ή πενταετίας γιατί θα είναι εις βάρος του νοσοκομείου μας και δυστυχώς ήδη είχαμε την πρώτη απώλεια αφού φεύγει ο γαστρεντερολόγος και ακολουθούν ενδεχομένως κι άλλοι γιατροί.
Η λύση είναι να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική. Η χώρα μας φέτος έχει 11 δις πλεόνασμα το 2024. Τι ζητούμε για να μείνουν οι ιατροί στην Ελλάδα; Να δοθούν οι μισθοί που δίνονταν έστω το 2011. Δεν είναι κάτι παράλογο αφού η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Αν δοθούν αυτά, αν δοθεί ο 13ος μισθός και ο 14ος μισθός και οι αποδοχές των εργαζόμενων στην υγεία φτάσουν στους μισθούς που είχαν το 2011, σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το κάνει κάνει αυτό.
Όταν συναντήσαμε τον κύριο Γεωργιάδη στην Αθήνα τον Οκτώβριο και είπε ότι έχει προκηρύξει έξι θέσεις και θα προκηρύξει άλλες έξι με τα νέα κίνητρα, του είπαμε κύριε Υπουργέ αν για αυτές δεν βρεθούν υποψήφιοι παρά τα κίνητρα, έχετε σχέδιο τι θα κάνετε; Απάντησε θα δούμε. Μέχρι στιγμής τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και τώρα που προκηρύχθηκαν εφτά θέσεις η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι ζήτημα ειναι αν οι δύο ή τρεις από αυτές θα καλυφθούν.
Τελευταίο θέμα όσον αφορά τις ανακοινώσεις του Συλλόγου. Ο Σύλλογος ανακοινώνει καθημερινά τα κενά εφημέρευσης που υπάρχουν και αυτό είναι απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου.
Κάποια στιγμή θα ξανακάνουμε συνέλευση και θα το ξανασυζητήσουμε.
Αυτή η στιγμή υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου που λέει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο θα βγαίνουν προς τα έξω. Εάν δεν τα βγάζουμε, υπάρχει κίνδυνος να μάθουμε να ζούμε με τα κενά και να τα θεωρούμε δεδομένα. Κανείς δεν θέλει το νοσοκομείο να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο.
Θέλω να πω μια τελευταία κουβέντα για το το χάλι του κτιρίου του νοσοκομείου στην παλιά πτέρυγα. Η ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας στέκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε ενημερώσει τον κ. Παπαβασιλείου. Επίσης στάσιμο είναι το έργο της μελέτης στατικής επάρκειας εδώ και 20 χρόνια.
Η τοποθέτηση διακόπηκε εκεί, μετά από νέα παρέμβαση της εκπροσώπου του συλλόγου φίλων του νοσοκομείου, ότι έχει περάσει ο χρόνος.
με αφορμή την αποστολή πληθώρας «προσφορών» από πολλά δικηγορικά γραφεία για τη δικαστική διεκδίκηση του 13ου - 14ου μισθού, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1.Τα επιδόματα εορτών και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων έχουν διεκδικηθεί δικαστικά και στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα το 2019 η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε οριστικά ως ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ την περικοπή τους, αφού όπως ανέφερε στην απόφασή της «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης»!!!
Στις 27/12/2024 η ΑΔΕΔΥ με αίτημά της ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας την διεξαγωγή πρότυπης δίκης για να κριθεί η συνταγματικότητα της διατήρησης της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στο Δημόσιο η οποία ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010 και ολοκληρώθηκε με την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2012, με τον ν.4093/2012. Η πρότυπη δίκη προσδιορίστηκε για τις 6/6/2025. Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κατατεθεί αίτημα για πρότυπη δίκη λήφθηκε προκειμένου να διατηρηθεί το ζήτημα στην επιφάνεια, να ασκηθεί πίεση, να ενισχυθεί η συλλογική διεκδίκηση.
2. Στα καλέσματα δικηγορικών γραφείων σε συναδέλφους να τρέξουν να προλάβουν… σημειώνουμε τις παρακάτω πλευρές τις οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να λάφθουν σοβαρά υπόψη τα εξης από τα μέλη μας , προκειμένου να αποφασίσουν ποια στάση πρέπει να κρατήσουν.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν «νομοθετεί», ούτε μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει ανάλογα.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει με δικαστικές αποφάσεις, ούτε με αναλύσεις που θεωρούν ότι οι περικοπές μισθών αφορούσαν μόνο την μνημονιακή εποχή.
Η κυβέρνηση δεν θα «πειστεί» από οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, να αλλάξει την οικονομική της πολιτική σε μια εποχή που προτάσσει τεράστιες δαπάνες για εξοπλισμούς και την ενίσχυση των επενδύσεων, που ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει «και να είχαμε τα χρήματα, δε θα τα δίναμε», που το ΔΝΤ συνιστά περιορισμό των δαπανών, ιδιαίτερα σε συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα ή που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί ότι η επαναφορά των επιπλέον μισθών και συντάξεων θα επιβαρύνει την οικονομία…. Όχι βέβαια ότι πιο πριν λέγανε άλλα…
3.Χρειάζεται να θυμηθούμε ότι τα τελευταία χρόνια ποτέ δεν κερδήθηκε μέσα από τον δικαστικό δρόμο μισθολογική παροχή, που αφορά το σύνολο των υπαλλήλων. Ακόμα κι αν είχαν βγει εκατοντάδες θετικές πρωτόδικες αποφάσεις ερχόταν το ΣΤΕ και ο Άρειος Πάγος και «έκλειναν» με αρνητικές αποφάσεις το ζήτημα, βάζοντας πάνω απ’ όλα το «δημόσιο συμφέρον», το οποίο όλες οι αστικές κυβερνήσεις δεν αμφισβητούν…
Τέτοια ζητήματα ήταν εκτός από την διεκδίκηση των «δώρων» που όλοι γνωρίζουμε την κατάληξή της και το επίδομα των 176 ευρώ που οι αγωγές ούτε καν δικάστηκαν…
Να θυμηθούμε ακόμα ότι σε κάποιους κλάδους πχ γιατρούς που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που τους έγιναν δεν τους έχουν δοθεί ακόμα τα σχετικά ποσά, αφού εν τέλει και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια της κάθε κυβέρνησης.
4. Εάν η απόφαση στην πρότυπη δίκη είναι αρνητική, οι αγωγές οι οποίες θα έχουν κατατεθεί θα έχουν όλες αρνητική έκβαση, κοινώς θα απορριφθούν. Το ΣτΕ επίσης μπορεί να καταργήσει εκκρεμείς δίκες δηλαδή ακόμα κι αν βγάλει θετική απόφαση να πει, ότι δεν καταλαμβάνει ούτε καν εκκρεμείς αγωγές, ενώ γενικότερα τυχόν θετική απόφαση, ανάλογα με το αποφασιστικό ως προς την αναδρομικότητα θα επηρεάσει την τύχη των αποφάσεων που εκκρεμούν σε αγωγές που έχουν κατατεθεί, για δύο χρόνια πριν την δίκη.
5. Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα αν το ΣΤΕ βγάλει θετική ή απορριπτική απόφαση. Όμως ξέρουμε ότι οι δικαστές στα ανώτατα δικαστήρια ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, με ότι σημαίνει αυτό για την περιβόητη ανεξαρτησία και τις αποφάσεις της, όπως και ότι υπέρτατη υποχρέωση των κυβερνήσεων θεωρείται η υπεράσπιση του λεγόμενου δημόσιου συμφέροντος!!!, δηλ. η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στα ιερά και τα όσια των επιλογών της ΕΕ, του «Συμφώνου Σταθερότητας», της εξασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της εξασφάλισης διάθεσης των 25 δις ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς κλπ.
6. Δικιά μας πεποίθηση είναι ότι τα μισθολογικά αιτήματα είναι κατεξοχήν αιτήματα συλλογικής διεκδίκησης και μαζικού αγώνα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουμε λάβει από το 2022 και μετά πάνω από 1,3 μισθούς σε ετήσια βάση!!! Έτσι μπορεί να ανατραπεί η αντεργατική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε κυβέρνησης. Με τέτοιο αγώνα εργαζόμενοι αρκετών κλάδων πέτυχαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις μισθών και άλλα δικαιώματα. Με τέτοιο ανυποχώρητο αγώνα οι προηγούμενες γενιές πέτυχαν αυτά που τώρα μας αφαίρεσαν. Μπορούμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με την συγκλονιστική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.
Ας καταθέσουμε λοιπόν όλοι τον «οβολό» μας στον συλλογικό αγώνα κι όχι στα δικηγορικά γραφεία.
Αν παρά τα παραπάνω συνάδελφοι επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά, μπορούν να απευθυνθούν σε δικηγορικά γραφεία ή να έλθουν σε επαφή με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων για να τους κοινοποιήσουμε την προσφορά από δικηγορικό γραφείο που μας έχει σταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του συλλόγου.
Σήμερα Παρασκευή 24/4/25 αναρτήθηκε στη διαύγεια υπουργική απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία της χώρας και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
Με την Υπουργική απόφαση εγκρίνεται η προκήρυξη 7 μόνιμων ιατρικών θέσεων για το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, 5 θέσεων για το νοσοκομείο Ιεράπετρας και 4 θέσεων για το νοσοκομείο Σητείας και 1 για το Νοσοκομείο Νεάπολης
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ ή ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ή ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΑ (για τη ΜΕΘ) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α 1 θέση
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ή ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ή ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ή ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ και ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία στη ΜΕΘ) ή ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προ-νοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση-διοίκηση-συντονισμό του έργου της εφημερίας)(για το Τ.Ε.Π.) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β΄ 1 θέση
ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Α 1 ΘΕΣΗ
--------------------------------------
ΓΝ-ΚΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ "ΔΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ"
ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ Β 1 ΘΕΣΗ
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 07/05/2025 ώρα 12.00 (μεσημέρι) και λήγει στις 23 /05/2025 ώρα 12.00 (μεσημέρι).
Συνεχής αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας στο ν. Λασιθίου
Το καλοκαίρι του 2024 η κυβέρνηση της ΝΔ εισηγήθηκε και ψήφισε στη Βουλή το νόμο 5129/2024 με τον οποίο από 1/1/2025 οι δομές ψυχικής υγείας μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία στις ΔΥΠΕ και στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας.
Από τότε είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτές οι αλλαγές να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας, τόσο πανελλαδικά, όσο και στην περιοχή μας (Ψυχιατρικό τμήμα ΓΝΑΝ, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγ. Νικολάου, ξενώνας 'Αγάπη').
Δυστυχώς, 10 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, οι επισημάνσεις μας έχουν επαληθευτεί και το ξεκίνημα της νέας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει ήδη προκαλέσει τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας:
Το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγ. Νικολάου μειώθηκε κατά δύο άτομα, αφού επιλέχτηκαν 2 εργαζόμενες του ΚΨΥ από τη Διοίκηση της ΥΠΕ σε θέσεις ευθύνης και μετακινήθηκαν στη διοίκηση της ΥΠΕ στο Ηράκλειο, χωρίς να αντικατασταθούν. Μάλιστα μετακινήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί η μοναδική διοικητική υπάλληλος του ΚΨΥ Αγ. Νικολάου που παρείχε διοικητική υποστήριξη και στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό (ΚΟΙΣΠΕ) "Περίπλους", ενώ επίσης μετακινήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί και μία Κοινωνική Λειτουργός (που παρείχε και διοικητικές υπηρεσίες). Η μείωση του προσωπικού έχει προκαλέσει προβλήματα τόσο στη λειτουργία του ΚΨΥ, όσο και και του ΚΟΙΣΠΕ "Περίπλους", όπου συνεχώς υπάρχουν προβλήματα με τις πληρωμές των οφελούμενων εργαζομένων, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Για τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να υπάρξει από τη ΔΥΠΕ Κρήτης αντικατάσταση του προσωπικού του ΚΨΥ που μετακινήθηκε στη διοίκηση της ΔΥΠΕ.
'Εχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του Ξενώνα "Αγάπη".
Η παράλληλη εφημέρευση των δύο ψυχιάτρων (του ΚΨΥ και του ψυχιατρικού τμήματος του ΓΝΑΝ) στην παιδοψυχιατρική κλινική ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο δημιουργεί κενά στην παρουσία τους στις δομές του Αγ. Νικολάου. Βεβαίως για την εφημέρευση των ψυχιάτρων στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχουν εκφραστεί έντονες διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς του Ηρακλείου τις οποίες συμμεριζόμαστε.
Ενώ υπήρχε περιθώριο από τον Αύγουστο ως τον Ιανουάριο να ρυθμιστούν οι λειτουργικές εκκρεμότητες για τη μετάβαση των δομών από τα Νοσοκομεία στη ΔΥΠΕ, τίποτα τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρξει τον Ιανουάριο σχετικό έγγραφο από τη διοίκηση της ΥΠΕ ότι οι δομές ψυχικής υγείας θα συνεχίσουν να καλύπτονται στο σκέλος των κύριων δαπανών τους (ενοίκια, λογαριασμοί ενέργειας κλπ) και στο σκέλος της κάλυψης τους με προσωπικό για λειτουργικά θέματα, από τα Νοσοκομεία στα οποία υπάγονταν.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και ο νομός Λασιθίου εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης χωρίς ψυχιατρική κλινική (κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και οδηγεί σε υπερπληρότητα και ράντζα), χωρίς να υπάρχει προς το παρόν και καμία προοπτική ή ελπίδα να αλλάξει αυτό.
Βεβαίως, εκτιμούμε πως η συνεχής αποδυνάμωση των δομών ψυχικής υγείας, αποτελεί σκέλος της πολιτικής της κυβέρνησης για αποδυνάμωση και του ΕΣΥ προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, κάτι που έχει αρνητική επίπτωση στη λειτουργία όλων των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή μας.
Γι΄ αυτό απαιτείται να ενταθούν οι αγώνες των υγειονομικών και της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτή της πολιτικής και στην κατεύθυνση της σωτηρίας και ενίσχυσης του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν υγείας. Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ θα συμμετάσχει στη σύσκεψη για την οργάνωση κοινού αγώνα για το μέλλον της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Κρήτη, που προσκαλεί το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ τη Δευτέρα 28/4 στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Στις 27/4/25 θα γίνει η αποπληρωμή των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) Μαρτίου 2025.
Για τους Ιατρούς, στις 27/4/25 θα γίνει η αποπληρωμή των εφημεριών Μαρτίου 2025 (με περικοπή 6% που θα πληρωθεί με τις εφημερίες Απριλίου).
Ευχαριστούμε πολύ όσους προσπαθούν για το συντομότερο της καταβολής (τμήμα οικονομικών, γραμματεία ΔΣ, νοσηλευτική υπηρεσία, γραφείο μισθοδοσίας, Γραφείο Προσωπικού).
Σε κρίσιμη καμπή εξακολουθεί και παραμένει η δημόσια υγεία στην Κρήτη με τα προβλήματα υποστελέχωσης στα μεγάλα νοσοκομεία αλλά και στα μικρότερα να αποτελούν αγκάθι για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Σήμερα ανήμερα του Πάσχα και όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, οι ειδικότητες γιατρών που δεν εφημερεύουν είναι αρκετές.
Συγκεκριμένα, δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος στο αναισθησιολογικό τμήμα, ακτινολόγος, ορθοπεδικός και ειδικευμένος γενικός χειρουργός στη Χειρουργική κλινική.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναισθησιολόγος και ακτινολόγος δεν εφημερεύουν σε κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου.
Μεγάλη Παρασκευή και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου συνεχίζεται ο ιδιότυπος... γολγοθάς που προκαλεί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Το Νοσοκομείο είναι ουσιαστικά ακάλυπτο από κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες καθώς σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, σήμερα 18 Απριλίου 2025, δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, ακτινολόγος, καρδιολόγος, γενικός χειρουργός, ούτε ορθοπεδικός στην ορθοπεδική κλινική.
Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί απλώς ένδειξη υποστελέχωσης, αλλά φανερώνει - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - αποδιοργάνωση ενός νοσοκομείου που καλείται να εξυπηρετήσει μεγάλο τμήμα της ανατολικής Κρήτης. Η απουσία βασικών ειδικοτήτων σε ημέρα γενικής εφημερίας δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και των πολιτών.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο Σύλλογοςτων εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, προχώρησε σε αποστολή επίσημης επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων προσωπικού.
Κενά στις Εφημερίες και Υποβάθμιση Υπηρεσιών Υγείας
Ο κ. Μανουσάκης, μιλώντας στο fonien.gr, περιέγραψε με λεπτομέρεια τα τραγικά κενά στο πρόγραμμα εφημεριών, ειδικά κατά τις ημέρες του Πάσχα, όπου το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν θα διαθέτει βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως ακτινολόγο, αναισθησιολόγο, καρδιολόγο και γενικό χειρουργό. Τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι αποτέλεσμα κακού προγραμματισμού, αλλά δραματικής έλλειψης προσωπικού, που καθιστά την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων αδύνατη.
Κλείσιμο Ιατρείων και Δευτερογενής Επιβάρυνση Πολιτών
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το κλείσιμο του Ιατρείου Πόνου, που εξυπηρετούσε 400-500 πολίτες από όλη την Ανατολική Κρήτη και πλέον έχει σταματήσει να λειτουργεί, αναγκάζοντας τους ασθενείς είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, είτε να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις, όπως το Ηράκλειο.
“Οι πολίτες πληρώνουν ξανά για υπηρεσίες που ήδη έχουν πληρώσει μέσω φόρων και εισφορών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καμία Ανταπόκριση από την Πολιτεία
Παρά τις προσπάθειες και επαφές με το Υπουργείο Υγείας, ακόμα και με τη φυσική παρουσία στην Αθήνα, καμία δέσμευση δεν υλοποιήθηκε, ενώ ο φάκελος με τις ανάγκες του νοσοκομείου παραμένει στο γραφείο του Υπουργού. Ο πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε πως η κατάσταση χειροτερεύει και οδηγεί μεθοδευμένα στην απαξίωση του ΕΣΥ.
Ανθρώπινη Πλευρά: Ανταλλαγή Ευχών και Συμβολικών Δώρων
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο δεν παρέλειψαν να δείξουν την αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα που τους ενώνει. Με ανταλλαγή ευχών και συμβολικών δώρων από τον Σύλλογο, προσπάθησαν να ανεβάσουν το ηθικό του προσωπικού ενόψει των γιορτών, παρά την ψυχολογική και επαγγελματική πίεση που βιώνουν καθημερινά.
Μέλη του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, το πρωί της Μ. Τρίτης αντάλλαξαν ευχές με τους εργαζόμενους για το Πάσχα και μοίρασαν τα συμβολικά δώρα του συλλόγου στα μέλη του.
Παράλληλα ευχήθηκαν σε ασθενείς και συνοδούς καλή ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στα σπίτια τους.
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης απέστειλε στον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη την παρακάτω επιστολή:
Κύριε υπουργέ. πρόσφατα, μιλώντας στο 10ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, είπατε ότι «το σύστημα υγείας, όχι μόνο δεν καταρρέει, αλλά είναι στην καλύτερη φάση που βρισκόταν ποτέ».
Θα θέλαμε να σας καλέσουμε να έρθετε στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και στο νομό μας για να διαπιστώσετε πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν η δήλωση σας, όπως δείχνουν και τα παρακάτω:
Αυτό το μήνα (Απρίλιο 2025) το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου όπως όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας εφημερεύει όλες τις ημερες του μήνα, αλλά λόγω έλλειψης ιατρών υπάρχουν τα παρακάτω εφημερειακά κενα σε ιατρικές ειδικότητες πρώτης γραμμής:
To Καρδιολογικό τμήμα μένει κενό σε οχτώ (8) εφημερίες
Το Ορθοπαιδικό τμήμα έχει δυο (2) εφημερίες κενές
Το Αναισθησιολογικό τμήμα έχει δεκατέσσερις (14) εφημερίες κενές
Το Χειρ/κό τμήμα έχει δεκατέσσερις (14) εφημερίες κενές
Το Ακτινολογικό τμήμα έχει δεκαέξι (16) εφημερίες κενές.
Αυτά τα κενά πριν 5 χρόνια δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου, ενώ τώρα συνεχώς μεγεθύνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίζονται όλα τα προσερχόμενα περιστατικά, να δημιουργούνται κίνδυνοι, και να γίνονται συνεχώς διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία.
Ακόμη, λόγω έλλειψης ιατρών οι κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου από τον Απρίλιο του 2024 έχουν μειωθεί από 6 σε 4.
Για να καλυφθούν οι εφημερίες της ΜΕΘ μετακινούνται γιατροί από νοσοκομεία της Αθήνα και για να καλυφθούν οι εφημερίες του ΤΕΠ υπάρχει υπερεφημέρευση των ιατρών του ΓΝΑΝ και μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία Νεάπολης και Σητείας.
Από το 2023 και μετά το νοσοκομείο δεν έχει καθόλου νευρολόγο, ενώ από τους επόμενους μήνες δεν θα έχει καθόλου γαστρεντερολόγο, αφού ο μοναδικός γαστρεντερολόγος του νομού μετατάσσεται σε άλλο νοσοκομείο.
Οι υπηρετούντες υπάλληλοι του νοσοκομείου έχουν μειωθεί κατά 30 σε σχέση με το 2023. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη χορήγηση των κανονικών αδειών και των ρεπό και υπάρχουν εργαζόμενοι που τους οφείλονται άδειες από το 2020 και το 2021!
Ο αριθμός των χειρουργείων που έγιναν στο ΓΝΑΝ το 2024 είναι κατά 23% μικρότερος σε σχέση με τα χειρουργεία που είχαν γίνει το 2023 και κατά 50% περίπου μικρότερος σε σχέση με τα χειρουργεία που γινόταν πριν 10 και πλέον χρόνια.
Ο προϋπολογσμός του νοσοκομείου για το 2025 είναι κατά 800.00 ευρώ μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Παρά τις υποσχέσεις δεν έχει υπάρξει χρηματοδότηση για τη μελέτη στατικής επάρκειας του νοσοκομείου, ούτε για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής, ενώ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης είναι παγωμένο εδώ και 4 χρόνια, από τότε που εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη μόνωση του κτηρίου (στάζουν νερά όποτε βρέχει) και στα κουφώματα των θαλάμων που είναι ηλικίας 40 ετών.
Στα νοσοκομεία του ν. Λασιθίου εδώ και 6 μήνες δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο γιατί δεν έχει διοριστεί από το Υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά θέματα των νοσοκομείων, και εδώ και 4 μήνες δεν υπάρχει υπηρεσιακό συμβούλιο (γιατί επίσης δεν έχει διοριστεί από το υπουργείο υγείας), με αποτέλεσμα να μη γίνεται εξέταση των υπηρεσιακών θεμάτων των εργαζομένων.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που είχε βρεθεί ποτέ, κάτι που εκτός από δική μας διαπίστωση αποτελεί βεβαιότητα των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια έχει εκφράσει έντονα και μαζικά για τη διαμαρτυρία της για την κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Βεβαίως από την κατάσταση αυτή ωφελημένος είναι ο ιδιωτικός τομέας που καλύπτει με το αζημίωτο τα κενά του δημοσίου συστήματος υγείας, αφού οι πολίτες που έχουν πληρώσει και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές δομές και να ξαναπληρώνουν για ανάγκες υγείας που δεν καλύπτονται πλέον από το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.
Πέρα λοιπόν από δηλώσεις και μεγαλοστομίες, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε ως εργαζόμενοι και που βιώνουν οι πολίτες του τόπου μας, πραγματικότητα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα σας για ΕΣΥ που βρίσκεται στα καλύτερα του. Γι΄ αυτό από την πλευρά μας θα γίνει προσπάθεια να ενταθούν οι αγώνες των υγειονομικών και της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτή της πολιτικής και στην κατεύθυνση της σωτηρίας και ενίσχυσης του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν υγείας
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, η περίφημη αύξηση των 30 ευρώ μεικτά (από 16 έως 20 ευρώ καθαρά) για τους μόνιμους εργαζόμενους και ιατρούς θα συμπεριληφθεί στην πληρωμή του μηνός Μαίου 2025 (πληρωμή 27/4/25), όπου θα περιληφθεί και αναδρομικά η αύξηση του μηνός Απριλίου.
Για τους συμβασιούχους η αύξηση θα περιληφθεί στην πληρωμή του Απριλίου που θα γίνει στις 10 Μαίου 2025.
Η οριζόντια αύξηση των 30 ευρώ μεικτά (από 16 έως 20 ευρώ καθαρά) σε όλα τα κλιμάκια αφορά σε όσους μισθοδοτούνται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4354/2015 και όσους αμείβονται με το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών δηλαδή αφορά στους μόνιμους, στους επικουρικούς και στους ΣΟΧ, όπως επίσης και στους ιατρούς.
Στους εργαζόμενους ΣΟΧ με εξάωρη απασχόληση η αύξηση θα είναι αναλογικά μικρότερη (περίπου 22 ευρώ μεικτά - 11 ως 14 ευρώ καθαρά)
Η αύξηση δεν αφορά στους συμβασιούχους της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Ουσιαστικά μιλάμε για πενταροδεκάρες (αύξηση από 6 ως 10 ευρώ το δεκαπενθήμερο) που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τον πληθωρισμό και τις συνεχόμενες αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, ένδυση, καύσιμα, ενοίκια, υπηρεσίες. Γι΄αυτό χρειάζεται να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις με αιτήματα τις αυξήσεις μισθών, την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και την καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
καντε 2 φορες κλικ πανω στην εικονα για να μεγαλωσει
Έκπτωση 30% στα εισιτήρια των μελών του Σωματείου, στη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ.
Η παραπάνω έκπτωση ισχύει επίσης για τη μετακίνηση των μελών των οικογενειών τους (σύζυγοι & παιδιά), εφ' όσον ταξιδεύουν με τον δικαιούχο της έκπτωσης.
Οι παροχές αυτές ισχύουν για έως 2 (δύο) ταξίδια εκάστου μέλους εντός του 2025, σε όλες τις κατηγόριες θέσεων
(εξαιρούνται οι περιόδοι εορτών Πάσχα , Χριστουγέννων και οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος).
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύει η παραπάνω παροχή είναι:
Η επίδειξη του μοναδικού εκπτωτικού κωδικού για κάθε μέλος
(δίνεται από το ΔΣ του συλλόγου - όποιος συνάδελφος θέλει, μπορεί να επικοινωνεί με τον πρόεδρο ή τα μέλη του ΔΣ για να του αποσταλεί ο ειδικός ατομικός αριθμός έκπτωσης).
Η κράτηση των θέσεων, η έκδοση και παραλαβή των εισιτηρίων να γίνει από τα παρακάτω πρακτορεία/λιμενικά γραφεία της Minoan Lines όπου θα πρέπει να απευθυνθείτε έγκαιρα:
- Πρακτορείο Κ.Γ. Ηρακλείου: 25ης Αυγούστου 17 (τηλ. 2810-399899, 8011175000 από σταθερό).
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 7Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, δεν μπορεί να αποτελεί απλώς μια ακόμη «επέτειο» για δηλώσεις και ευχολόγια. Είναι ημέρα περίσκεψης, αλλά και πολιτικής αφύπνισης, διεκδίκησης και αγώνα για όλους όσους υπηρετούν, στηρίζουν και χρειάζονται ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πραγματικά καθολικό, σύγχρονο και δωρεάν.
Η υγειονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2025, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, εξακολουθεί να είναι ζοφερή. Παρά τα διδάγματα της COVID-19 και τις εκατόμβες θυμάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική υποβάθμισης του ΕΣΥ προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην υγεία.
Αυτή η πολιτική δεν απαντά στις ανάγκες του λαού, αντίθετα τις καθιστά «κόστος» προς μείωση. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα διπλό σύστημα υγείας: για λίγους και εύπορους οι ποιοτικές υπηρεσίες, για τους πολλούς οι ελλείψεις, η αναμονή και η ταλαιπωρία.
Πάνω από το 40% των πολιτών της ΕΕ δηλώνει ότι δε μπορεί να καλύψει βασικές ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους ή αναμονής. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο – αποδεικνύοντας την αποτυχία ενός «συστήματος» που εμποδίζει αντί να προστατεύει.
Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η κατάσταση είναι χαρακτηριστική:
-Μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες (ακτινολογικό, αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, καρδιολογικό, ΤΕΠ, χειρουργικό) που έχουν οδηγήσει σε πολλά κενά εφημέρευσης κάθε μήνα, σε μείωση των χειρουργείων κατά 25%, αντίστοιχη μείωση των νοσηλειών και σε μείωση των κλινών ΜΕΘ από 6 σε 4.
-Τραγικές ελλείψεις προσωπικού σε νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό – πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις, ενώ το 1/3 του προσωπικού βρίσκεται σε διαρκή ομηρία καθώς εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
-Εξαντλητικά ωράρια και υπερωρίες χωρίς επαρκή ξεκούραση – αυξημένος κίνδυνος λαθών λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας και εξουθένωσης, έκπτωση της ποιότητας και της ασφάλειας, χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης και άδειας.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακή. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής να στραγγαλιστεί το δημόσιο σύστημα, ώστε να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας.
Η έξοδος από τη σημερινή κατάσταση δεν περνά μέσα από ημίμετρα, επιδοτήσεις σε ιδιώτες και εθελοτυφλία. Απαιτεί βαθιές, προοδευτικές, ριζοσπαστικές αλλαγές με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις κοινωνικές ανάγκες.
Διεκδικούμε:
1. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία με ταυτόχρονη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
2. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνδυασμό με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς
3. Επικαιροποίηση των οργανισμών των Νοσοκομείων.
4. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των θέσεων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σταθερές εργασιακές σχέσεις.
5. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης.
6. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών σε όλα τα επίπεδα φροντίδας – όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και ιατρεία.
7. Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πλήρη στελέχωση Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ.
8. Διασφάλιση καθολικής και δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αποκατάστασης, οδοντιατρικής φροντίδας και πρόληψης.
Δε μπορούμε να αποδεχτούμε ότι σε μια εποχή τεχνολογικής προόδου και επιστημονικής γνώσης, άνθρωποι πεθαίνουν ή ταλαιπωρούνται επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Δε μπορούμε να αποδεχτούμε πως το έργο του γιατρού, του νοσηλευτή, του τραυματιοφορέα, του τεχνικού/τεχνολόγου, του διοικητικού υπαλλήλου υποτιμάται και συμπιέζεται, όταν είναι αυτοί που κρατούν «όρθιο» το δημόσιο σύστημα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους ασθενείς, τους πολίτες, να υψώσουν φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. Να μην αποδεχθούν τη διάλυση του ΕΣΥ ως «μονόδρομο». Υπάρχει άλλος δρόμος, πιο ανθρώπινος, πιο δίκαιος, πιο ελπιδοφόρος.
Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης Απριλίου! Δίνουμε δυναμικό παρών στη συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Αγ. Νικολάου!
Η αδιαφορία δεν είναι επιλογή! Ενώνουμε τις φωνές μας – Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας!
Ο αγώνας για ένα Δημόσιο, Καθολικό, Δωρεάν Σύστημα Υγείας είναι αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια – και θα τον δώσουμε μέχρι τέλους
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4354/2015 το ωρομίσθιο για όσους αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο (μόνιμοι, επικουρικοί, ΣΟΧ) ορίζεται στο ένα διακοσιοστό ογδοηκοστό (1/280) του βασικού μισθού του κάθε υπαλλήλου.
Συνεπώς κάθε φορά που μεταβάλλεται ο βασικός μισθός μεταβάλλονται και τα ωρομίσθια για τις αμοιβές των υπερωριών, των νυχτερινών και των Κυριακών/αργιών.
Γι αυτό στην πρόσφατη εγκύκλιο με τους νέους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνει την οριζόντια αύξηση 30 ευρώ μεικτά (περίπου 20 ευρώ καθαρά) σε όλα τα κλιμάκια από 1/4/2025, υπάρχουν πίνακες με τα νέα ωρομίσθια για τις αμοιβές των υπερωριών, των νυχτερινών και των Κυριακών/αργιών.
Οι πίνακες αυτοί, με την κατάλληλη επεξεργασία για να είναι πιο ευανάγνωστοι είναι οι παρακάτω (ΠΡΟΣΟΧΗ: όλα τα ποσά είναι μεικτά, τα καθαρά είναι περίπου τα 2/3 των μεικτών):
Πίνακες με τα νέα ωρομίσθια για την αμοιβή των νυχτερινών και των Κυριακών/αργιών (η εργασία την Κυριακή ή την Αργία αμείβεται με το ίδιο ωρομίσθιο, είτε είναι νυχτερινή, είτε πρωινή/απογευματινή):
Παράδειγμα: Αν ένας ΥΕ με βασικό μισθό κλιμακίου 880 ευρώ εργαστεί νύχτα (23.00-07.00) καθημερινής θα πάρει πρόσθετη αμοιβή 1,88 Ε Χ 7 ώρες (νυχτερινή εργασία θεωρείται μέχρι τις 06.00) =13,16 ευρώ μεικτά (περίπου 8.77 ευρώ καθαρά).
Αν ο ίδιος εργαζόμενος εργαστεί νύχτα Σαββάτου θα πάρει 1ώρα (23.00 ως 24.00) Χ1,88 = 1 .88 ευρώ, και 7ώρες (24.00--7.00) Χ 2,36 Ε = 16.52 Ε. Δηλαδή θα πάρει 1.88 + 16,52= 18.4 Ε ευρώ μεικτά (12,3 Ε καθαρά).
Αν εργαστεί πρωί Κυριακής θα πάρει 8 ώρες (07.00-15.00) Χ 2,36 = 18,88 Ε μεικτά (12,55 καθαρά).
Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος με τους νέους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνει την οριζόντια αύξηση 30 ευρώ μεικτά (περίπου 20 ευρώ καθαρά) σε όλα τα κλιμάκια από 1/4/2025.
Η οριζόντια αύξηση των 30 ευρώ μεικτά σε όλα τα κλιμάκια αφορά σε όσους μισθοδοτούνται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4354/2015, δηλαδή αφορά στους μόνιμους, στους επικουρικούς και στους ΣΟΧ.
Στους εργαζόμενους ΣΟΧ με εξάωρη απασχόληση η αύξηση θα είναι αναλογικά μικρότερη (περίπου 22 ευρώ μεικτά - 14 ευρώ καθαρά)
Η αύξηση δεν αφορά στους ιατρούς (αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο) και δεν αφορά στους συμβασιούχους της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Στους εργολαβικούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό η αύξηση θα είναι 50 ευρώ μεικτά το μήνα (περίπου 33 ευρώ καθαρά).
Από τις 19 του μήνα ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων έχει εξανεμιστεί – Ενημέρωση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο ΓΝΑΝ (videos)
Σημαντική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τη διεκδίκηση της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Μανουσάκης, σε δηλώσεις του στο fonien.gr, αναφέρθηκε στον πολυεπίπεδο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΑΔΕΔΥ.
Όπως τόνισε, «η ΑΔΕΔΥ έχει ξεκινήσει δυναμικά τόσο νομικά όσο και συνδικαλιστικά τη διαδικασία διεκδίκησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, γιατί υπάρχει μια βαθιά ανισότητα με τον ιδιωτικό τομέα, όπου τα δώρα αυτά εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά». Επισήμανε επίσης ότι το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις συντάξεις, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν τα δώρα όσο εργάζονται, αλλά να τα χάνουν όταν βγουν στη σύνταξη – γεγονός που χαρακτήρισε παράλογο.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο όχι μόνο την νομική ενημέρωση, αλλά και την ανάδειξη του πολιτικού και συνδικαλιστικού πλαισίου της διεκδίκησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της απεργιακής κινητοποίησης της Τετάρτης 9 Απριλίου, στην οποία ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος δεν τα βγάζει πέρα με τον σημερινό του μισθό. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί – στα ενοίκια, στα super market, στα καύσιμα. Παρότι ονομαστικά φαίνεται πως έχουμε έναν “σταθερό” μισθό, στην πραγματικότητα, σε επίπεδο ετήσιων αποδοχών, λαμβάνουμε λιγότερα από το 2010, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συρρικνώνεται συνεχώς.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι Γιώργος Μακράκης, αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ
Δείτε τις δηλώσεις τους στο fonien.gr
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΡΥΣΑΛΗ ΜΕΛΟΣ ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΓΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ 13 κ 14 ΜΙΣΘΟ
Θα ξεκινήσουμε τη σημερινή τοποθέτησή μας από τα «εύκολα»: Ότι πρέπει να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο.
Χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση γιατί είναι πολύ εύκολο να βγαίνει κάποιος να το λέει.
Έφτασαν στο σημείο – θράσος το λέμε εμείς – να το λένε κόμματα που κυβέρνησαν ή αποτελούνται από στελέχη που είχαν κυβερνητική θέση, τα οποία αφού κατάργησαν τους συγκεκριμένους μισθούς, μείωσαν τους υπόλοιπους, παγίωσαν τις περικοπές, ελπίζουν τώρα στη μαζική κατανάλωση λωτών από τους εργαζόμενους για να ξεχάσουν τι έχουν κάνει.
Το λένε οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα μπορούν να σταθούν δευτερόλεπτο σε κανένα χώρο δουλειάς αν δεν το πούνε.
Ταυτόχρονα όμως δεν λένε κουβέντα γιατί αυτό το δίκαιο αίτημα δεν ικανοποιείται. Γι αυτό υπάρχει πλήρης αφωνία.
Καλά είναι τα «εύκολα» λόγια περί επαναφοράς των δώρων αλλά όταν αφήνεις στο απυρόβλητο την πολιτική που τα έχει περικόψει, που έχει μετατρέψει τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε δίχτυ ασφαλείας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, είναι για το θεαθήναι.
Καταρχάς για να μην ξεχνιόμαστε…
Ήταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010 που με το σλόγκαν “μαζί τα φάγαμε” και με άρθρο στο πρώτο μνημονιακό νόμο περιόρισε τα δώρα – επιδόματα εορτών και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων σε πολύ χαμηλότερα ποσά, τα οποία καταργήθηκαν από 1/1/2013 με απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2012, τσακίζοντας όλοι μαζί με τα 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους, με το PSI κα και τα ασφαλιστικά μας ταμεία…
Κυβερνήσεις διαφορετικών προσήμων εναλλάχτηκαν, γνωρίσαμε μονοκομματικές, δικομματικές, τρικομματικές, ζήσαμε την «πρώτη φορά αριστερά», γίναμε θεατές των πανηγυρισμών τους για την έξοδο από τα μνημόνια, όμως για τους εργαζόμενους παρέμειναν τα ίδια αχ και βαχ.
Το τι έχουμε ακούσει από όλα αυτά τα κόμματα κι ιδιαίτερα από το νυν κυβερνητικό της ΝΔ, δεν λέγεται…
«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στις εξαλλοσύνες του 2008», χρειάζεται «σύνεση και ευθύνη για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας» και πολλά άλλα.
Την ίδια στιγμή νομοθετούσαν φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τους εξασφάλιζαν ζεστό χρήμα για να μεγαλώνει η κερδοφορία τους, τους πρόσφεραν εργαζόμενους με μισθούς πείνας για να μεγαλώνει ο χρόνος της απλήρωτης δουλειάς τους.
Από τη μια καταργούσαν δώρα και σφάγιαζαν τους βασικούς μισθούς κι από την άλλη θεσμοθετούσαν το αίσχος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Πήγαιναν στα ανώτατα δικαστήρια που συζητούνταν προσφυγές για την επαναφορά των δώρων και επιχειρηματολογούσαν λες και οι δημόσιοι υπάλληλοι ζούσαν άνετα κι είχαν λύσει τα προβλήματα της ζωής τους.
Πίεζαν για να βγουν αποφάσεις όπως αυτή της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2019 η οποία ανέφερε ότι «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης»!!1
Και βέβαια είναι τόσο αξιοπρεπές το επίπεδο διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων που αναγκάζονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να κοιμούνται στα νησιά μέσα στα αυτοκίνητά τους επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν νοίκι, που μεγαλώνει ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων που είτε παραιτούνται, είτε ζητάνε άδεια από τα υπηρεσιακά συμβούλια, για να πιάσουν δεύτερη και τρίτη δουλειά.
Μας έλεγε μια νεοδιορισθείσα υπάλληλος: «Ήξερα όταν διορίστηκα στο Δημόσιο ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνω πλούσια, όμως θέλω να έχω έναν μισθό που δε θα ντρέπομαι να πάω να τον εισπράξω». Καμία ντροπή δεν πρέπει να νιώθει. Η ντροπή ανήκει σε όλους όσους κυβέρνησαν και διαμόρφωσαν αυτούς τους μισθούς.
Ας πάμε όμως στα πιο σύγχρονα…
645 είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία που έδωσαν στα κόμματα τις θέσεις τους για τις συλλογικές συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για να κατατεθεί πρόταση νόμου στη βουλή. Μόνο το ΚΚΕ τις υιοθέτησε και κατέθεσε πρόταση νόμου. Το νυν και τα πρώην κυβερνητικά κόμματα δεν έβγαλαν μιλιά.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, φράσεις όπως «δημοσιονομική πειθαρχία», «σταθερότητα», «είμαστε υπέρ των δαπανών για τους εξοπλισμούς» κυριάρχησαν στις ομιλίες αυτών των κομμάτων. Κι όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, καταγράφηκαν 258 «ναι» στις δαπάνες του προϋπολογισμού που αφορούν τους εξοπλισμούς για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ και όχι βέβαια την άμυνα της χώρας.
Ή μήπως να δούμε την σύμπλευση των αστικών κομμάτων στην υπερφορολόγηση του λαού, που πληρώνει το 95% των φόρων (ως φυσικά πρόσωπα έναντι του 5% των Νομικών Προσώπων) και στα ματωμένα πλεονάσματα, που φέτος ξεπεράσανε τα 12δις €….
12 δις… κι όμως δεν περισσεύουν ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις, ούτε για κοινωνικές παροχές και την υγεία…. Μόνο κάτι 20ρικα κι αυτά μικτά , περίσσεψαν στην κυβέρνηση για τους δημοσίους υπάλληλους και κάτι ανάλογο για τους συνταξιούχους.
Να θυμίσουμε επίσης ότι στην ψήφιση του νόμου που η κυβέρνηση μονιμοποίησε το μνημονιακό μέτρο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τους δημοσίους υπαλλήλους μονιμοποίησε και όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων και αυτήν του 13ου & 14ου μισθού και τους πέταξε λίγα ψίχουλα αύξηση, δόθηκε στήριξη και από το ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας το άρθρο 14, οι δε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, ήταν μία Κυριακή με λιακάδα…
Το λέμε καθαρά. Όποιος θέλει να βάλει εμπόδια στην πολιτική που μαυρίζει τη ζωή μας, όποιος επιδιώκει το κίνημα να ασκήσει πίεση στην τωρινή και στις επόμενες κυβερνήσεις για να υπάρξει επαναφορά των δώρων και αυξήσεις στους μισθούς μας δεν μπορεί να αφήνει στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες της βαρβαρότητας που βιώνουμε, το καπιταλιστικό κέρδος, την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που απογειώνει την εκμετάλλευση, το κράτος που υπηρετεί το κεφάλαιο και καταδυναστεύει τη ζωή μας.
Δεν μπορεί να λέει στους εργαζόμενους ότι κι εμείς θα κερδίσουμε αλλά και οι τράπεζες θα έχουν 23 δις κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ενεργειακοί όμιλοι 770 εκατομμύρια, ο όμιλος ΟΤΕ 283 εκατομμύρια, η ΔΕΗ 927 ενώ οι εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια καινούργια πλοία αξίας περίπου 200 δις.
Γιατί αυτά τα κέρδη «βγήκαν» πάνω στα συντρίμμια των δικών μας δικαιωμάτων, στην περικοπή των δικών μας μισθών.
Γιατί για την οικονομία που στηρίζει αυτά τα κέρδη, οι δικές μας διεκδικήσεις είναι «εκτός» δημοσιονομικών αντοχών. Υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της, την πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εκπλήρωση των ΝΑΤΟικών υποχρεώσεων.
Όταν η κυβέρνηση λέει ότι όχι μόνο τα δώρα δεν μπορούμε να επαναφέρουμε αλλά ούτε θετικές δικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε, γιατί κινδυνεύουμε με χρεωκοπία ή θα συγκρουστείς με αυτή την πολιτική ή θα υποταχθείς.
Υπερασπιστής των δημοσιονομικών στόχων, της επίτευξης των «ματωμένων» πλεονασμάτων, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα οργανωτής των αγώνων για την ικανοποίηση των αναγκών μας κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι είναι.
Και για το θέμα της σημερινής εκδήλωσης λέμε ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ισχυροποίηση ενός συνδικαλιστικού κινήματος που θα διεκδικεί μαζικά και μαχητικά, που δεν θα ενσωματώνεται στην κυρίαρχη πολιτική, δεν θα περιορίζει τις διεκδικήσεις του για να μην θιχτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά θα προωθεί τους στόχους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στο εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας και ζωής.
Ένα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα απαλλαγμένο από τη συμβιβαστική αντίληψη της κυβερνητικής εναλλαγής που γεννά την αποστράτευση, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.
Με ισχυρά σωματεία στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους που θα διασφαλίζεται η μαζική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων. Ένα κίνημα ενωτικό, μαζικό, μαχητικό, που δε θα στρογγυλοκάθεται στα τραπέζια των υπουργείων και των επιχειρηματικών ομίλων, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας και ΕΕ, στα παζάρια της ταξικής συνεργασίας όπως κάνουν οι εκπρόσωποι των πλειοψηφιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Μία μπορεί να είναι η μόνη απάντηση των εργαζομένων:
Οργάνωση στα συνδικάτα, αλλαγή των συσχετισμών και ενίσχυση αγώνας και διεκδίκηση απέναντι στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, για:
• Αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
• Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
• Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Πλήρης αναγνώριση τηςπροϋπηρεσίας.
• Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
• Προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».
• Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης. Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ καλεί τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με θέμα: "η διεκδίκηση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο" που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του νοσοκομείου την Παρασκευή 4 Απριλίου στη 1.00 μ.μ.
Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Μακράκης, αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ που θα αναφερθούν στις νομικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές διαστάσεις της διεκδίκησης για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθό στο δημόσιο.